Dome slatki dome
KANARINCI

Smještaj je važan, a krletka treba uvijek biti čista
Objavljeno 7. veljače, 2019.

Kanarinaca ima u više boja, postignutih križanjem. Tako se umjesto neuglednog sivozelenog kanarinca žućkaste glave i prsa, možete družiti s bijelim, žutim, narančastim, crvenim, plavkastim i šarenim kanarincima. Pradomovina mu je Kanarsko otočje, Azoici i Madeira. U Europu dolazi 1498. godine, kada Španjolska zauzima Kanarsko otočje. Nakon jednog brodoloma, krajem šesnaestog stoljeća, kanarinci su se razletjeli po obalama i dospjeli čak do Austrije, križajući se s drugim pticama. Te su križance cijenili trolski rudari, jer su ih nosili sa sobom u rudnike kako bi vrlo osjetljive ptice preventivno reagirale na pojavu plina.



Smještaj

Za smještaj kanarinca morate imati adekvatnu krletku. Kavez ne mora biti prevelik, ako imate samo jednu ptičicu, ali mora imati pomično dno radi lakšeg čišćenja. U kavezu moraju biti i dvije ili više drvenih prečki različitih debljina na kojima ptica stoji, sjedi ili se penje te dvije posude za hranu (svaka za različitu). Potrebna je i posuda za dnevnu svježu vodu. Kanarinci se rado kupaju te im treba staviti jednu veću kadicu za kupanje.


Krletku treba redovito čistiti od ostataka hrane i izmeta. Na dno je dobro staviti čisti pijesak u kojem se kanarinci „perušaju“. Uz to, pojedu i koje zrno, a to je dobro za probavu. Krletku, uz redovito čišćenje, treba povremeno i dezinficirati nekim blagim sredstvom, kažu stručnjaci u osječkoj veterinarskoj ambulanti za kućne ljubimce „Fury“, a najbolji su u tipu izosana, cetavlona ili plivasepta.
Hrana i zdravlje


Kanarinci nisu prezahtjevni, a njihova ishrana nije preskupa. U trgovinama za kućne ljubimce može se kupiti gotova hrana. Osnovna hrana su sjemenke: oljuštena zob, samljevena pšenica, sjemenke lana, svijetli ili šiljati „glanc“. Uz to može se davati tvrdo kuhano jaje pomiješano s mrvicama bijelog kruha ili kukuruznog griza. Hrana treba biti svaki dan svježe pripremljena! Trebate kanarincu davati i zelenu hranu koja se može zataknuti između rešetki kaveza, poput opranog i osušenog lista zelene salate, komadića mrkve ili jabuke. Među rešetke trebate staviti sipinu kost ili komadić drvenog ugljena koji služi za oštrenje kljuna, ali je dobar i za probavu. Ako se krletka ne čisti redovito, kanarinci mogu dobiti uši, koje im sišu krv, pa mogu biti nemirni, intenzivno se češati nožicama ili kljunom. No, danas postoje mnogi lijekovi kojima se takvi problemi brzo rješavaju. Naime, sve su ptice u krletkama u nekoj vrsti zarobljeništva, bez obzira na to koliko im se pažnje i dobrih uvjeta pruža. Zato su osjetljivije na razne bolesti nego kada bi živjele u prirodi. Najčešće bolesti vezane su uz ishranu, ako je ona neispravna i nedostatna, dolazi do proljeva, začepljenja, debljanja. U specijaliziranim trgovinama ili veterinarskim ambulantama postoje dodaci i vitamini za ptice, u kapima ili u prahu, koji se umiješaju u hranu ili ukapaju u posudicu s vodom. Njih povremeno treba dodavati, pogotovo u jesen i proljeće.


Smještaj krletke jako je važan za zdravlje ptice. Ako je na propuhu ili preblizu izvoru topline, te je ptica izložena naglim promjenama temperature, može doći do prehlade, raznih upala, pa i do uginuća. Ako kanarinac slučajno izleti iz kaveza i pobjegne kroz prozor, ne zna se više vratiti. U prirodi ne zna doći do hrane i vode, pa će uginuti za dva do tri dana. Stoga, oprez pri otvaranju i zatvaranju kaveza ako imate otvoren prozor!

Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med (Veterinarska ambulanta "Fury")

Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna