Magazin
TJEDNI OSVRT

Može li Milanović protiv Kolinde?
Objavljeno 2. veljače, 2019.

Nakon svojevrsne političke pauze bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović sve je češće tema medija s pitanjem hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima. Naime, za sada, bez obzira na izbivanje s političke scene, Milanovića ipak mnogi vide kao najozbiljnijeg protukandidata aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, štoviše, vidi ga se i u drugom krugu sraza.

Predsjednica se doduše još nije izjasnila hoće li uopće po drugi mandat, o tome će, kako kaže, odlučiti i javnosti obznaniti tek nakon svibanjskih izbora za Europarlament. Doduše, o eventualnoj kandidaturi za sada šuti i Milanović. No, naznaka da bi se ipak mogao kandidirati, prema nekim viđenjima, jest to što ga se u posljednje vrijeme nerijetko može vidjeti u političkim krugovima, bez obzira na to što je riječ o neslužbenim okupljanjima, više o druženjima. Tako se i početkom tjedna u jednoj porečkoj konobi našao na večeri u dobro raspoloženom društvu SDP-ovaca, među kojima su bila i sva četiri suspendirana člana predsjedništva stranke - Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić. Naravno, odmah je postavljeno pitanje je li novo okupljanje suspendiranih s bivšim šefom stranke i premijerom u opuštenoj atmosferi samo ispitivanje snage ili iza svega stoje planovi o Milanovićevom velikom povratku u političke vode. Preciznije, pripreme za predsjedničke izbore. Ipak, kokretnih odgovora za sada nema. Milanović je dovoljno iskusan političar i ne zalijeće se izjavama, jer svjestan je stanja na političkoj sceni, poglavito na razjedinjenoj ljevici. Prema nekim saznanjima, on bi na izbore jedino ako se ljevica ujedini i da mu podršku. Neformalni razgovori Milanovića i šefova lijevih stranaka navodno već traju. No tu dolazimo do ključnog problema. SDP na čelu s Davorom Bernardićem teško da će se odlučiti za njega, jer već u javnost cure informacije da im je prvi kandidat bivši predsjednik Ivo Josipović. Što naravno nije čudo, jer Josipović je već doživio poraz u utrci za drugi mandat upravo stoga što mu SDP nije pružio adekvatnu infrastrukturu, a o podršci da se i ne govori. Isto to, dakako, dočekalo bi i Milanovića, naročito ako se uzme u obzir i dramatičan pad rejtinga stranke, na samo 14 posto, ali i sveopće rasulo na Iblerovu trgu, kao i na terenu.

Ipak, unatoč svemu, SDP-ovci bliski bivšem šefu misle da je Milanoviću drago što ga se spominje kao kandidata za predsjednika države, ali da mu to sada nije u ozbiljnom planu. A u konačnici treba mu goditi i to što ga se spominje kao najopasnijeg Kolindina protukandidata, koji jedini ima šansu maknuti je s Pantovčaka.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike