Novosti
FOTOMONTAŽOM POKUŠALI DISKREDITIRATI MINISTRA

Tolušić: Bandi koja se malo zaigrala poručujem da se namjerila na krivog
Objavljeno 22. siječnja, 2019.

Vlada je u utorak objavljene fotografije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u tjedniku Nacional osudila kao perfidne i protuzakonite krivotvorine, ustvrdivši da za cilj imaju kompromitirati najviše državne dužnosnike, a od policije, Državnog odvjetništva i svih nadležnih službi očekuje da se taj slučaj istraži i pronađu počinitelji "još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka".


Tjednik Nacional objavio je naslovnicu s fotografijama i člankom pod naslovom "Kurva i kokain u vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića". Time se, pišu, htjelo politički uništiti potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede. Nacional je sporne fotografije, kako tvrdi, dobio od anonimnog izvora. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić kako sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu čije se lice ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić sprema se ušmrkati kokain. Do fotografija je u međuvremenu došla i SOA, koja je utvrdila da je riječ o montaži, piše tjednik.


"Na temelju objave navodnih fotografija potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u tjedniku Nacional, Vlada RH najoštrije osuđuje takvu perfidnu i protuzakonitu krivotvorinu koja ima za cilj kompromitirati najviše državne dužnosnike", stoji u priopćenju Vlade. "Od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekujemo da se ovaj slučaj istraži te da se pronađu počinitelji još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka kroz ponovno plasiranje lažnih informacija o najvišim državnim dužnosnicima, čemu smo svjedočili često u proteklom razdoblju", navodi Vlada.


Tomislav Tolušić novinarima je rekao da očekuje brzu istragu i otkrivanje počinitelja.


"Dvije godine uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda, drago mi je zbog toga, bit ću još žešći, svi koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima, u posljednje vrijeme, to mogu zaboraviti. Očekujem da će policija i DORH vrlo brzo odraditi svoj posao, a bandi koja se malo zaigrala poručujem da se namjerila na krivog i da počne pakirati kofere", rekao je Tolušić novinarima ispred Banskih dvora.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako je Sigurnosno-obavještajna agencija utvrdila da su fotografije objavljene u Nacionalu fotomontaža te da unatoč pokušaju "destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja" nacionalna sigurnost nije ugrožena.


"Što se tiče načina kako SOA radi, mislim da ni jedna obavještajna služba u svijetu o tome previše ne govori", rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Albanije Sanderom Lleshajem i Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem. Dodao je da policija radi u bliskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom te da će ta koordinacija biti sve intenzivnija zbog suočavanja s raznim vrstama "podmetanja".


"Jednostavno, sve sigurnosne službe u Hrvatskoj u buduće će morati intenzivirati svoju suradnju na razotkrivanju svih mogućih podmetanja koja imaju za krajnji cilj destabilizaciju političkog života, pa, ako hoćete, i Vlade, ali neće uspjeti u tome”, poručio je ministar Davor Božinović.
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je kako očekuje od SOA-e, ako ima informacije o lažiranim fotografijama Tomislava Tolušića, da s njima upozna policiju i DORH kako bi vidjeli koji su daljnji pravci rada i mogli donijeti svoje odluke. H/D.Pav.
BOŽINOVIĆ: POKUŠAJ DESTABILIZACIJE
Ministar Božinović kazao je da će istraga pokazati tko stoji iza fotomontaže, a na pitanje radi li se, možda, o unutarstranačkom obračunu, kazao je da ne zna o čemu je riječ jer su dobili tek preliminarnu informaciju. "Kao što sam rekao, zajedničkim radom Sigurnosno-obavještajne agencije, MUP-a i Državnog odvjetništva poduzet će se sve potrebe radnje da bi se razotkrilo počinitelja", kazao je Božinović. Ministar je novinarima odgovorio da nacionalna sigurnost nije ugrožena, jer sve službe koje se o tome brinu svoj posao rade vrlo profesionalno. Upitan zašto se u Vladinu priopćenju kaže da se radi o pokušaju destabilizacije, ministar je rekao kako je očito da je to pokušaj destabilizacije ne samo pojedinca nego i institucije koju predstavlja. "To hrvatske institucije dopustiti neće", poručio je Božinović.
Možda ste propustili...