Sport
KRCATA LANXESS ARENA

Hrvati psuju na njemačkom, Nijemci navijaju na engleskom
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Majstori spektakla. To su Nijemci kojeg se god sporta dohvate. Uostalom, Svjetsko prvenstvo najavili su riječima "rukomet se vraća kući". U susretu s Hrvatskom itekako se mogla osjetiti njemačka atmosfera i kakvu potporu imaju njihovi sportaši općenito. Dakako, ni Hrvati nisu razočarali. Naprotiv.

U gradu, uoči utakmice Njemačka - Hrvatska, nije bila atmosfera kao kada se igra Svjetsko prvenstvo u nogometu. Nema fan zona, kolona navijača ni galame. Ipak, naznake toga mogli smo primijetiti po središtu Kölna. Tako su u pub "Gaffel am Dom" koji se nalazi u blizini katedrale navijači u njemačkim rukometnim dresovima već počeli pristizati u popodnevnim satima, puno prije početka utakmice. Inače, pivnica je specijalizirana za okupljanje navijača, u njoj se prate svi susreti, a najčešće služi za zagrijavanje navijača FC Kölna.

- Ne znam gdje su naši danas. Jučer je ovdje stvarno bilo veselo, naravno prije utakmice bila je super atmosfera. Poslije su svi potonuli - pričao nam je simpatični konobar iz Siska koji je odmah kada je čuo za koga radimo, stavio aplikaciju za mobitel "Glasa Slavonije".

- Eto da vas mogu čitati.

U međuvremenu su stigle i dvije vatrene njemačke navijačice. Prave Germanke, obojene kao mačke u nacionalne boje i u "kombinezonu" sašivenom u bojama njemačke zastave.

Po gradu se tu i tamo moglo vidjeti nekoga s hrvatskim šalom. Zato u dvorani, uoči utakmice, definitivno hrvatski navijači nisu bili neprimjetni. U predvorju dvorane, na svim ulazima, hodali su pokraj kolona njemačkih navijača. I, naravno, dobro raspoloženi pjevali uobičajene navijačke pjesme. Bilo je jasno kako će Njemačka imati dominaciju na tribinama, no hrvatski navijači nisu se predavali. Itekako su se čuli, a posebno kada se iz razglasa pustilo "Srce vatreno". Moglo se procijeniti kako u dvorani sigurno ima bar 2000 Hrvata, ali su se nekako utopili među brojnim njemačkim zastavama.

Moglo se reći kako su tribine već bile ispunjene pola sata prije početka susreta. Na velikom ekranu koji je prenosio izravan prijenos susret je najavljivao i legendarni Stefan Kretschmar. Prisjetio se vremena dok je on bio reprezentativac i kada je Hrvatska pobijedila Njemačku u dvama finalima Svjetskog prvenstva u Portugalu (Kretschmar nije igrao zbog ozljede ruke, nap. a.) i Olimpijskih igara u Ateni godinu dana kasnije.

Zanimljivo je bilo čuti reakcije navijača kada je počela utakmica.

- Zwei minuten, zwei minuten - uzvikivao je jedan.

Okrenuo sam se, bio je to navijač u hrvatskom dresu. No, dok su hrvatski navijači u Njemačkoj i suca valjda počeli psovati na njemačkom, s druge se strane od njemačkih navijača moglo čuti kako skandiraju na engleskom: Defense, defense.
Sve je to postalo nekako na tragu amerikanizacije sporta. Uostalom, za zagrijavanje puštalo im se "YMCA". No njemačko navijanje s puno pljeskanja i udaraljki čini se da motivira njihove rukometaše. No s druge strane, nama je draže ono promuklo "Bježite ljudi, bježite iz grada... K.Lacković
- A znate, ovdje su počele maškare. Dobro, ove su se navijačice maskirale zbog utakmice, ali ovdje u Kölnu ovih je dana iznimno veselo - pričao nam je konobar iz Siska
KHEDIRA I MANDŽUKIĆ NAJAVILI UTAKMICU
Zanimljivu najavu sinoćnje utakmice imao je ZDF, njemačka televizija. Naime, susret Hrvatske i Njemačke najavili su njemački i hrvatski nogometni reprezentativci Sammy Khedira i Mario Mandžukić, inače suigrači iz Juventusa. Poziv na navijanje za svoje koji su uputile nogometne zvijezde prikazan je i na velikom videozidu u dvorani, što je izazvalo golemo oduševljenje navijača obiju reprezentacija.
Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini