Sport
GUŽVA NA VRATARSKOJ POZICIJI

Marko Malenica neupitna “jedinica”, što s ostalima?
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Ove zime Gradski vrt bi mogla napustiti dvojica od četvorice vratara

Rijetko kad se događa situacija u kojoj na nekim pripremama egzistiraju čak četvorica kvalitetnih vratara. NK Osijek se spletom raznih okolnosti našao baš u takvoj poziciji, pa Domagoj Malovan trenutačno radi s četvoricom vratara, od kojih bi svaki bez problema mogao biti bijelo-plava "jedinica".

U Rovinju su Marko Malenica, Krševan Santini, Ivica Ivušić i Marijan Antolović. Jasno je kao dan kako svaka ozbiljna momčad mora na raspolaganju imati dva kvalitetna rješenja za vratarsko pitanje, a Osijek ih ima četiri, što definitivno nije idealna situacija jer svaki od njih bi želio braniti, to više što su Santini i Antolović već u vrlo zrelim godinama svoje karijere pa im "grijanje klupe" nije sigurno prioritet.

Dogodilo se iz nužde
Taj "overbooking", kada su u pitanju vratari, zapravo se dogodio iz čiste nužde. Prošle zime odmah na početku priprema teško se ozlijedio Marijan Antolović, kojemu su stradali križni ligamenti, a pola godine prije toga ciljano je doveden kako bi bio kvalitetna alternacija Marku Malenici. I bilo je razumno reagirati i pronaći mu zamjenu i Osijek je to učinio, i to ne na bilo kakav način, nego je u svoje redove doveo Krševana Santinija, iza kojeg je bila odlična polusezona u Inter Zaprešiću. U ljeto su se, pak, u Gradskom vrtu odlučili iskoristiti pogodnost dovođenja Ivice Ivušića bez odštete koji je mlad vratar i predstavljao je perspektivu. Osim toga, tih se dana vrtila i priča o mogućem transferu Marka Malenice, pa je opet bilo logično, s obzirom na to da je Antolović tada bio još daleko od povratka treninzima, dovesti još jednog vratara. No na kraju je Malenica ostao u redovima bijelo-plavih, ostao je i Santini kao njegova prva aleternacija, pa je Ivušić cijelu jesen ostao bez ijednog službenog nastupa. Sredinom listopada prošle godine oporavio se i Antolović, i eto gužve.

- Imam najjaču moguću konkurenciju - govorio je tada Marko Malenica, prvi vratar NK-a Osijek.

I doista je tako, a Malenica posve opravdano uživa status nedodirljive bijelo-plave "jedinice". Zaslužio je to svojim intervencijama, a to se neće promijeniti ni u proljeće. Malenica svoje mjesto nekome od konkurenata može prepustiti samo u slučaju ozljede ili stvarno dramatičnog pada forme koji se, vjerujemo, teško može dogoditi. I zato sportski direktor Alen Petrović pokušava pronaći najbolje rješenje glede toga. Treba reći kako to nije problem jer dečki vrlo profesionalno odrađuju svoj posao i strpljivi su, ali posve je jasno kako nema razloga da ta gužva na vratarskoj poziciji potraje tijekom cijelog proljeća.

Zato se traže opcije kako za dvojicu od četiriju vratara naći odgovarajuće rješenje. Ne mora se tu nužno raditi o transferu, u obzirom dolazi i posudba do kraja sezone, jer onima koji će otići najvažnije je igrati.

Dvojica bi mogla otići
- Svjesni smo kako imamo previše vratara pa smo već poduzeli određene korake za rješavanje te situacije. Vjerujem kako ćemo tijekom prijelaznog roka pronaći opcije koje će zadovoljiti sve nas - rekao nam je Petrović.

Stvari otprilike stoje ovako. Ako se ukaže prilika, Osijek bi bio spreman transferirati Krševana Santinija, a kada je u pitanju Marijan Antolović, kojemu u ljeto izlazi ugovorna obveza, moguća je i posudba. Naravno, sve te opcije dolaze u obzir samo ako će situacija ostati ovakva kakva je trenutačno jer se u Gradskom vrtu nadaju kako će prije ili poslije stići ponuda za Marka Malenicu. Naravno, ako bi se dogodio taj transfer, onda bi se cijela situacija i promijenila. Ljetos je zanimanja za prvog vratara bijelo-plavih bilo, vjerojatno određeni interes postoji i sada, ali zasad još nije stigla ponuda koja bi Osječane "izula iz cipela" i prisilila ih da podignu rampu za odlazak svog prvog vratara. Zato se i neće srljati u konačno rješavanje te prebukiranosti na vratarskoj poziciji. Prijelazni rok tek je počeo i potrajat će još gotovo mjesec dana, pa će u osječkom prvoligašu biti strpljivi prije negoli donesu konačnu odluku i puste dvojicu od četvorice svojih golmana. Dotad će Malenica i dalje imati najjaču moguću konkurenciju kakvu nema nijedan vratar u HT Prvoj HNL. Naravno, nije to loša stvar jer dobra konkurencija te uvijek učini boljim, ali ukupno gledajući interes svih strana, nema ni razloga da NK Osijek drži baš svu četvoricu...
Dalibor Keler
98

puta branio je vrata Osijeka Marko Malenica u svim natjecanjima
TRI TJEDNA U KOMADU
Teško nam se sjetiti je li se ikada dogodila situacija u kojoj su bijelo-plavi cijele pripreme proveli bez povratka kući. Obično bi one bile podijeljene na dva dijela, pa bi se bar nakratko vraćali kućama. Ovaj će put momčad tri tjedna u komadu biti izvan Osijeka. Opet su one bile podijeljene na dva dijela, ali s Malog Lošinja, gdje je odrađen uvod, bijelo-plavi se nisu vraćali kući, nego su odmah produžili u Rovinj, a kući će se vratiti nakon točno 20 dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku