Osijek
U KAPUCINSKOJ CRKVI ODRŽANO SREDIŠNJE EKUMENSKO BOGOSLUŽJE

Nadbiskup Hranić pozvao na iskrenu suradnju i blizinu među kršćanima
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Središnje ekumensko bogoslužje u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je u nedjelju u kapucinskoj crkvi sv. Jakova koja ima dugu tradiciju održavanja molitvi za ovu nakanu još od 1927. godine. Bogoslužje riječi u kojemu su sudjelovali visoki predstavnici Katoličke Crkve, Evangeličke Crkve, Reformirane kršćanske kalvinske Crkve i Crkve Božje te predstavnici Srpske pravoslavne Crkve i Saveza baptističkih crkava predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić.

Srpsku pravoslavnu Crkvu na ovom su ekumenskom molitvenom događaju predstavljali visokopreč. protojerej Aleksandar Đuranović, paroh i arhijerejski namjesnik osječki, koji je ovdje bio i u funkciji izaslanika episkopa osječkopoljskog i baranjskog preosv. Heruvima (Đermanovića) te preč. jerej Siniša Mićanović, paroh dopsinski i budimački. Uime Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj ekumenskom bogoslužju u kapucinskoj crkvi nazočio je njezin biskup preuzv. Branko Berić, a Reformiranu kršćansku kalvinsku Crkvu u Republici Hrvatskoj predstavljali su preuzv. biskup Péter Szenn i vlč. Darko Turšić, pastor iste crkve iz Kotline u Baranji. Umjesto Evanđeoske pentekosne Crkve, koja već nekoliko godina na ovakvim ekumenskim susretima ne sudjeluje, pentekosni pokret na ekumenskom bogoslužju u nedjelju predstavljao je Matej Lazar Kovačević, nadglednik (biskup) Crkve Božje u Republici Hrvatskoj, koja ima sjedište u Vinkovcima. Uime Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj ekumenskoj molitvi pribivao je član njezina Izvršnog odbora David Dobutović, koji je ovdje bio i u funkciji izaslanika predsjednika ove vjerske zajednice Tome Magde. Bogoslužju u kapucinskoj crkvi nazočili su i domaćin ovog događaja, gvardijan Kapucinskog samostana sv. Jakova u Osijeku fra Anto Pervan; generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. mr. sc. Ivan Ćurić; župnik Župe Preslavnog Imena Marijina i dekan Istočnog osječkog dekanata preč. Ivan Jurić, župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, vlč. Alojz Kovaček; župnik konkatedralne Župe sv. Petra i Pavla, apostola, i dekan Zapadnog osječkog dekanata preč. Adam Bernatović; župnik grkokatoličke Župe Krista Kralja u Osijeku preč. Ljubomir Sturko, voditelj nadbiskupijskog Ureda za promicanje ekumenizma i predsjednik Ekumenske koordinacije osječke regije vlč. dr. sc. Antun Japundžić te predsjednica Katoličke laičke zajednice “Molitva i Riječ” Marija Krivić. Naravno, u kapucinskoj crkvi bili su vjernici različitih kršćanskih denominacija.

Mons. Hranić u svojoj je propovijedi istaknuo važnost iskrenog svjedočenja Evanđelja i međusobne ljubavi među predstavnicima različitih kršćanskih crkava te nužnost pravljenja distance spram političkih svrstavanja. S obzirom na nepostojanje tzv. interkomunije među predstavnicima različitih kršćanskih crkava, odnosno nemogućnosti sudjelovanja u zajedničkoj liturgiji, bogoslužje riječi kojemu smo nazočili u kapucinskoj crkvi bio je ujedno i liturgijski maksimum. U molitvi vjernika ravnopravno su sudjelovali predstavnici različitih crkava, a svi su nazočni zajednički molili Nicejsko-carigradsko Vjerovanje, uvažavajući sve one sitne razlike koje kršćanske zajednice imaju kada je riječ o ovoj ključnoj molitvi.D. Celing
1927.

u kapucinskoj crkvi u Osijeku održana prva molitva za jedinstvo kršćana
Najčitanije iz rubrike