Regija
IRENA MIKIĆ BREZINA NAČELNICA OPĆINE TRNAVA

Prijavljujemo se na svaki natječaj gdje vidimo priliku za našu općinu i mještane
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Osigurali smo besplatnu prekvalifikaciju za dugotrajno nezaposlene osobe

Trnava danas, na Vinkovo, obilježava Dan općine. Prigoda je to za inventuru dosad odrađenoga te za pogled u njezine buduće aktivnosti, a o čemu razgovaramo s načelnicom Irenom Mikić Brezina što Trnavu vodi treći uzastopni mandat.

Proslava Dana općine prigoda je za osvrt na 2018. U znaku kojih aktivnosti općine je protekla prošla godina na planu unaprjeđenja života njezinih mještana?

- Možemo biti zadovoljni jer je većina planiranoga realizirana ili je realizacija u tijeku. Zahvaljujući decentralizaciji prihoda i novom načinu financiranja lokalne samouprave, ostvarenje je bilo veće pa je bilo i više sredstava koja možemo rasporediti za infrastrukturne projekte, izradu dokumentacije, udruge, isplate raznih pomoći. Započeli smo s projektima što se financiraju EU novcem pa je u siječnju 2018. dobivena odluka, a u veljači potpisan ugovor za mjeru 7.2. za tip operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta – 2.165.612,38 kuna. U ožujku smo potpisali ugovor za program Zaželi – Zaželi bolji život u Općini Trnava – 2.126.089,91 kuna. Vrijeme provedbe je 23 mjeseca. Zaposleno je 10 žena što obilaze korisnike te voditeljica i koordinatorica projekta. U kolovozu je potpisan ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb za projekt Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina – Znanjem u lakšu budućnost", 1.420.163,31 kuna. Vrijeme provedbe - 23 mjeseca. S Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU potpisan je ugovor za obnovu i izgradnju nogostupa - 200.000, te ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za sustav odvodnje i pročišćavanja na području Općine Trnava - 500.000 kuna. Mnoštvo je manjih projekata, realiziranih iz općinskog proračuna.

Od ulaska u EU na raspolaganju je značajan europski novac. Koliko je tu priliku iskoristila Općina Trnava?

- Još 2011. započeli smo s IPARD natječajem, za nerazvrstane ceste, te nastavili 2013. godine, tako da smo već tada uspjeli dobiti 3.000.000 kuna za tu namjenu. Što se tiče EU sredstava, imamo, također, dva projekta u realizaciji, ali i ukupno četiri prijavljena projekta, gdje smo u dva nositelji, a u dva partneri i čekamo rezultate natječaja. Riječ je o projektu Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I., naziv projekta Zajedno do oporavka, gdje smo nositelji, a Općina Donji Andrijevci partner, kojoj smo mi partner u njihovom projektu Mi vas trebamo. Također, u suradnji s Udrugom žena Sunčice iz Trnave na jednom projektu smo nositelj, a na drugom partner. Rezultate tih prijava čekamo. Prijavit ćemo se na svaki natječaj gdje vidimo priliku za našu općinu i mještane.

Prekvalifikacija
Vrijeme je brojnih natječaja i za povlačenje sredstava naših ministarstava poput programa Znanjem u bolju budućnost Ministarstva za demografiju. O kakvom je projektu riječ?

- Projekt je to kojim se dugotrajno nezaposleni planiraju prekvalificirati u neka druga zanimanja, koja su traženija. U Općini Trnava bit će besplatna prekvalifikacija za zavarivača, njegovatelja, PC operatera i engleski jezik. Ovih dana izabrano je učilište, edukacijska ustanova koja će to provoditi. Nastava će se provoditi u Trnavi, a za zanimanja gdje treba i praksa - učilište ima ugovor gdje će se ona odvijati.

Brojne općine iskoristile su i priliku da kroz tip operacije 7.4.1. dođu do sredstava za gradnju vrtića. Kakvi su tu planovi Trnave?

- Nismo prijavili gradnju vrtića, nego multifunkcionalnog sportskog terena, vrijednosti 2.583.555,63 kune. Imamo zgradu gdje se odvija nastava predškole i igraonice za djecu od 3. do 6. godine te trenutno, iskreno, nema potrebe za otvaranjem vrtića. Dođe li do nje, možemo iskoristiti tu zgradu za to. Ona je prijavljena na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu, za što smo dobili odluku o prihvaćanju projekta pa očekujemo i popis ugovora. Vrijednost obnove je 425.131,25 kuna, gdje Fond sufinancira s 273.278,75 kuna, a ostatak Općina.

Sredstva iz 7.4.1 vezana su uz podizanje kvalitete života – od gradnje vrtića, domova pa do sadržajnog upotpunjavanja slobodnog vremena seoskog stanovništva, a što za cilj ima ostanak na selu. Kako ocjenjujete kvalitetu života u naseljima Općine Trnava?

- Upravo smo izgradnjom multifunkcionalnog sportskog terena htjeli da se poboljša kvaliteta života. Uz nogometne klubove, KUD-ove..., želimo da se izgradi nešto novo što će utjecati na kvalitetnije korištenje slobodnog vremena, i djece i starijih. Stalno radimo na poboljšanju kvalitete života i svi naši projekti usmjereni su na to, ali, nažalost, nalazimo se u situaciji, kao i mnogi drugi, da, unatoč tome, imamo sve manje stanovnika.

Općina Trnava ima oko 1500 stanovnika, što učiniti za demografski rast?

- Svake godine isplaćujemo naknadu za novorođenčad, a 2019. godine će i rasti. Sufinanciramo boravak djece što pohađaju vrtiće izvan općine, kao i igraonicu za djecu od 3. do 6. godine, provođenje predškole. Kod srednjoškolaca godinama sufinanciramo mjesečne karte putnika. Od lani smo za Božić i Uskrs isplaćivali jednokatnu pomoć i studentima, 500 – 700 kuna. Dobro surađujemo i s osnovnom školom; ako postoji potreba za nabavom neke opreme u školi, nastojimo i tu pomoći. Zapravo, svakome tko se obrati za pomoć ili se nalazi u teškoj situaciji, nastojimo pomoći. Od lani umirovljenicima s malom mirovinom za Božić i Uskrs isplaćujemo naknadu. U našoj općini postoji već godinama sufinanciranje stambenog zbrinjavanja - država financira gradnju ili obnovu kuće, potrebno je samo imati zemljište. Cijena zemljišta kod nas je niska tako da mislim da nije problem doći do neke ili starije kuće ili samog zemljišta da bi netko dobio kuću od države. Ovdje već postoji 15-ak obitelji koje su dobile kuću na taj način, a druge čekaju rješenje.

Strategija turizma
Općina podosta ulaže i u komunalnu infrastrukturu. Koje su najave u tom dijelu?

- Na tome stalno radimo jer želimo svim stanovnicima što bolje uvjete za život. Plan je izgradnja vodovodne mreže u Hrkanovcima. Projekt izgradnje prijavljen je na natječaj za Mjeru 7.1. koji je prijavio Đakovački vodovod kao distributer. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju vodovodne mreže Trnava - Brdo kako bi se mogla zatražiti građevinska dozvola. Već sam napomenula da smo s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisali ugovor za dobivanje sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sustav odvodnje i pročišćavanja, tako da smo započeli i s tim radnjama. Plan u 2019. su i nogostupi te započeti gradnjom doma kulture u Dragotinu, a onaj u Hrkanovcima prijavljen je za energetsku obnovu. Plan je i obnova pročelja doma u Kondriću. Nadamo se da će se 2019. privesti kraju izgradnja županijske ceste Trnava - Dragotin, koju financira Županija.

Koje udruge djeluju na području vaše općine?

- Udruge u manjim sredinama imaju novi problem, možda i veći od financija - nedostatak ljudi. Unatoč tome, naše udruge nastoje funkcionirati. Imamo dva KUD-a, tri NK, DVD Trnava, tri lovačka društva, dvije udruge žena. Pohvala Udruzi žena Sunčice Trnava - kao udruga prve su dobile EU sredstva za projekt Zaželi i uspješno ga provode. Većina udruga ima i svoje manifestacije, a svi se uključe i u događanja koja organizira Općina. Vidjeli smo da je dosta općina u okruženju organiziralo događanja za božićne blagdane. Kako u Općini trenutno rade i osobe zaposlene na projektima, zadužili smo ih da osmisle taj program. Tako je nastao Advent u Trnavi koji je trajao četiri dana i zaista smo bili zadovoljni, a i mještani, što se nešto takvo održava i kod nas. Vrijeme nas je poslužilo tako da je i posjećenost bila zaista dobra pa se već planira 2. Advent u Trnavi.

Poznat ste vinogradarski kraj. Kako to i druge predispozicije pretočiti u turističku ponudu?

- Poznat smo vinogradarski kraj i, što se tiče kvalitete vina, imamo se čime pohvaliti, no što se tiče turističke ponude i višeg razvoja ovoga kraja – treba još dosta toga napraviti. Tu trebamo pomoć i Županije i drugih institucija, a i naših ljudi. Predivan smo kraj, imamo velik potencijal i to treba iskoristiti. Također, i razvoj vjerskog turizma je važan jer u Dragotinu je najstarije marijansko svetište i crkva u ovom dijelu Hrvatske. Upravo je u tijeku izrada Strategije turizma Općine Trnava, a sve što bude sadržano u njoj ne treba ostati na papiru nego se treba prenijeti u život, da ona služi kao osnova za razvoj ovoga kraja. Znamo da procesi razvoja idu sporo, no razvoj ovisi o svima nama. Trebamo iskoristiti sve pozitivne prakse povlačenja sredstava EU i što se tiče Općine, ali i svih drugih subjekata koji mogu prijaviti svoje projekte. Nadam se da će jednoga dana ipak ovdje biti još više dobrih i uspješnih priča i da će ova naša Đakovština i Slavonija opstati i biti opet poželjna regija za život.

Suzana Župan
Na tipu operacije 7.4.1. prijavili smo izgradnju multifunkcionalnog sportskog terena od 2,5 milijuna kuna
Nositelji projekta “Imam plan za otpad”
- U 2019. provodit će se projekt, i to u suradnji sa šest općina, a gdje je Općina Trnava nositelj projekta, dok su općine Levanjska Varoš, Drenje, Gorjani, Punitovci i Podgorač partneri. To je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a radi se o provođenju izobrazno- informativnih aktivnosti u našim sredinama kako bi se stanovništvo što bolje upoznalo i potaknulo na razvrstavanje otpada. Projekt se zove Imam plan za otpad, vrijednost mu je 574.920,00 kuna. Nepovratne su 488.682 kune, a ostatak sufinanciraju općine.
Možda ste propustili...

U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike