Novosti
PROTIV OBVEZNIH PREGLEDA NAKON 65.

Stariji vozači žele susret s ministrom
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske u ponedjeljak su ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću uputili otvoreno pismo u kojemu traže povlačenje prijedloga o obveznim plaćenim liječničkim pregledima za starije vozače.

Potaknuti novim prijedlogom izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Sindikat i Matica upozoravaju kako se četvrti put u posljednje tri godine nastoji uvesti obvezan pregled prilikom produljenja vozačke dozvole za vozače starije od 65 odnosno, 67 godina, te kako su na 10. sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike, u čijem su radu sudjelovali i dužnosnici Ravnateljstva policije, raspravljena su nepotpuna i neargumentirana statistička uporišta kojima se nastojalo dokumentirati potreba uvođenja takve odredbe. Navode i kako je dogovoreno da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uime umirovljeničkih udruga zatražiti prijam u MUP-u, kako bi se izložila argumentirana stajališta predstavnika 282 tisuće vozača starijih od 65 godina. Međutim, kako do takvog razgovora još nije došlo.

"Svjedočimo ponovljenom pokušaju uvođenja obveznih pregleda, a sve kako bi se lobiju medicine rada omogućilo probitačne zarade", navode predstavnici umirovljenika. Ističu kako je u materijalu, koji je objavljen u e-savjetovanju o procjeni učinka, navedena neistina te da Direktiva Europskog parlamenta i vijeća od travnja 2018. nigdje ne spominje promjene vezane za starije od 65 godina, a upravo se to navodi kao polazna osnova za izmjenu zakona.D.Pav.
ARGUMENTI KAO I PRIJE ŠEZDESET GODINA
Sindikat i Matica navode kako se koriste “argumenti” jednaki kao i prije šezdeset godina, kad je naglašavano kako su vozači krivci u 70 posto prometnih nesreća. “Istina je, međutim, drukčija. Unutar Plana zakonodavnih aktivnosti MUP-a za 2019. stoji kako se izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama nastoji ‘smanjiti broj nesreća koje su izazvali vozači stariji od 65 godina’, a ista formulacija upotrijebljena je na čak pet mjesta unutar dokumenta, bez ikakvih dodatnih objašnjenja i argumenata, iako je poznato da su u samo 10,5 posto prometnih nesreća sudjelovale osobe starije od 65 godine”, ističu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike