Novosti
OZBILJAN PROBLEM

Oštrije protiv prodaje alkohola maloljetnicima
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Premec: Ugostitelji i trgovci dužni su pridržavati se zakona i štititi mlade

Opijanje mladih Osječana je eskaliralo, a i dalje je veliki problem nekažnjena prodaja alkohola maloljetnicima u trgovinama, noćnim klubovima i kafićima.


"Bilo gdje da dođeš, dobiješ alkohol bez ikakvog pitanja. Pretpostavlja se da ako si ušao u klub imaš 18 godina, ali veliki broj je mlađih od 18. To sve ovisi o zaštitarima na ulazu. Ne pomaže ni to što su cijene alkohola pristupačne, pa čak i na boce. Skupi se njih nekoliko i bez problema kupi cijelu bocu", kaže mladi Osječanin.

Jeftina pića

Gotovo svakog vikenda klubovi i kafići nude alkohol po cijenama nižim i do 40 posto. Votka se prodaje već po pet kuna, rakija po šest, viski po sedam kuna. Boca vina prodaje se već po 50 kuna, a neki gazirani ili prirodni sok skuplji je od boce piva. Uz to, provode se razne nagradne igre u kojima ugostiteljski objekti poklanjaju besplatne konzumacije alkohola cijelu noć, i dobitniku i njegovim prijateljima.


Koliko se rijetko kontroliraju ovakve situacije, svjedoči podatak da je u pet godina, od 2013. do 2017., u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji ispisano samo 159 prijava zbog točenja alkohola već pijanim osobama, ali nema podataka koliko ih je bilo maloljetno. Uz to, u pune dvije godine, 2016. i 2017., u cijeloj Hrvatskoj zabilježena su 543 prekršaja davanja alkohola pijanoj ili maloljetnoj osobi. Realno, kada bi policija samo u jednoj noći u vrijeme vikenda krenula po kafićima i noćnim klubovima, vjerojatno bi ispunila navedenu dvogodišnju "kvotu". Problem je i prodaja u trgovinama.


Iz policije kažu da svakodnevno provode kontrole, no ni prijave i pozivi roditeljima da dođu po svoju djecu u izlasku nakon 23 sata ne pomažu.


"Svakodnevno se provode kontrole. Ponekad se rade ciljani nadzori prodaje alkohola maloljetnicima, u suradnji s raznim inspekcijama. Prošle godine zabilježeno je 14 pijančevanja na javnom mjestu na području Osijeka", doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Dodaje kako je alkoholizam među djecom problem cijelog društva, koje se mora angažirati u njegovu rješavanju.


"Treba angažirati društvo u cjelini, od ugostitelja, konobara, do trgovaca, koji su dužni pridržavati se zakona i štititi mlade. Prije svega nadzor treba krenuti od kuće, odnosno da roditelji ipak dočekaju dijete kada se vraća iz noćnog izlaska i vide u kakvom je stanju te da prate s kim dolazi ili odlazi", smatra Premec.

Izmaknulo kontroli

Liječnici kažu da je alkoholizam među mladim Osječanima dosegnuo vrhunac. "To je sve izmaknulo kontroli. Tu ima više problema. Prvo se postavlja pitanje gdje su prijatelji te djece koji ih ostave, tko im prodaje piće i prima ih u klubove bez 18 godina. Kod nas djeca dolaze nakon što se intoksiciraju. I pred Novu godinu naše kolege s Pedijatrije imali su djecu u dobi od 14, 15 ili 16 godina koja su imala 1,7 i 1,8 promila alkohola u krvi. Djevojčica od 14 godina imala je 1,7 promila. Nakon što ih oni detoksiciraju, odnosno otrijezne, i dovedu k svijesti, onda djeca budu upućena k nama da vidimo što je zapravo u pozadini, je li to bio izolirani incident ili je već krenulo u opijanje tijekom vikenda. Problem je kada se opiju, odu van, gdje je hladno, vrlo često bez nadzora, i onda bauljaju okolo, zalegnu negdje na travu i onda, ako ih nitko ne nađe, završe loše", kaže prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek.


Kako doznajemo od socijalne radnice s Odjela za djecu, mladež i obitelj osječkog Centra za socijalnu skrb koja radi na poslovima djece s problemima u ponašanju policija redovito obavještava Centar kada je maloljetnik u takvom stanju da dolazi i Hitna pomoć. Nakon takvog događaja pozivaju se roditelji da se provjeri je li riječ o uobičajenom ponašanju djeteta.

"Nemamo puno toga što možemo poduzeti. Ako nema nekog prekršaja, uz to što se dijete napilo, možemo roditeljima izreći upozorenje ili savjetovati stručnu pomoć, a ako se takvo ponašanje ponavlja, može doći i do izdvajanja iz obitelji. Kada ima elemenata prekršaja, onda dobiju humanitarni rad, upućuju se u Centar za zdravstvenu zaštitu, mentalnog zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti ili na obvezno savjetovanje," doznajemo iz osječkog Centra za socijalnu skrb.


Sandra Lacić
543

prekršaja davanja alkohola pijanoj ili maloljetnoj osobi zabilježeno je u dvije godine, 2016. i 2017., u cijeloj Hrvatskoj
"SVE JE GORE"
Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Osijek, kaže da su djeca "sve gora". "Radi se i o zdravstvenoj ugroženosti od toga da se intoksiciraju i zaista umru do toga da uništavaju mozak, ulijeću u rizične spolne odnose", ističe dr. Kribl. Pita se kada će se pokrenuti državni aparat da se prestane prodavati alkohol djeci mlađoj od 18 godina. "To neće riješiti problem, ali ako bar jedno dijete manje bude pijano, i to je nešto", zaključuje.
Možda ste propustili...