Mozaik
OTVORENE FILMSKE MUTACIJE

Umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će 22. siječnja održati masterclass na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma otvoren je 20. siječnja u zagrebačkom kinu Europa uz diptih filmske vampirologije katalonskih umjetnika, "Vampir Cuadecuc" Pere Portabelle iz 1970. i "Priča o mojoj smrti" Alberta Serre iz 2013., čime se i najavljuju njihovi programi koji će se na 12. izdanju festivala prikazati pod nazivom "Geste undergrounda".

"Kustoska politika Filmskih mutacija rizomatsko je povezivanje povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim dispozitivima pokretnih slika, a u tom se sučelju ogleda šest desetljeća Portabellina rada u trenjima španjolskog političkog i umjetničkog krajolika i Serrina eksplozija prošireno-filmskih otkrića i oblika koja izaziva i očuđuje različite publike posljednjih godina", najavljuje organizator, umjetnička organizacija Film-protufilm. Iz opusa radikalnog sineasta Alberta Serre, koji je gost ovogodišnjeg festivala, u kinu Europa će se do 23. siječnja prikazati šest filmova, od posvete Fassbinderu "Cuba libre" (2013.) preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Quijotea i Sancha Panze "Viteška čast" (2006.) i "Gospodin je činio čuda u meni" (2011.), fiktivnog susreta Casanove i Drakule u "Povijesti moje smrti" (2013.) do radova "Smrt Luja XIV." (2016.) s karizmatskim Jean-Pierreom Leaudom i "Roi Soleil" (2018.).

O Vilému Flusseru

Uz razgovore u kinu Europa, Serra će 22. siječnja održati masterclass na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Festival donosi i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, s filmovima koji se opisuju kao "umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojemu je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika".

"Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga što ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima", ističe se u najavi. O Portabellinu opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima.

Kako su ovogodišnji programi o gestama filma nadahnuti posljednjim rukopisom o fenomenologiji gesta filozofa medija i kulture Viléma Flussera, umjetnica i kustosica Antje Ehmann predstavit će filmove i instalacije kojima je početna točka dijalog Flussera i filmskog umjetnika Haruna Farockija u kratkom filmu "Schlagworte - Schlagbilder", ali i u cjelokupnom Farockijevu radu. Njezin izložbeni program u KIC-ovoj Galeriji na katu od 27. siječnja do 4. veljače predstavlja dvije videoinstalacije, Farockijevu koreografiju gesta i prostora sjećanja "Transmisija" i gradski portret njegovim gestama rada "Marseille. Rad u jednom kadru". Ehmann će otvoriti izložbu izvedbom online arhiva gradskih portreta "A Labour in a Single Shot" koju je osmislila i radila s Harunom Farockijem, a zatim s videoumjetnicom Evom Stotz.
Strukturalni film

Siegfried Zielinski, filozof medija i kustos suvremene umjetnosti, jedan od urednika "Flusseriane", izložbe "Bez čvrstog uporišta – Vilém Flusser i umjetnosti", kao i Flusserova arhiva, imat će 31. siječnja predavanje u Muzeju suvremene umjetnosti.

Festival prikazuje i filmove Jamesa Benninga, američkog umjetnika strukturalnog filma, "O Panama" (u suradnji s umjetnikom Burtom Barrom i glumcem Willemom Dafoeom i "L. Cohen".

Uz besplatan ulazak na sve projekcije i događanja, festival će se održavati do 4. veljače u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, MSU, ADU i KIC-u, a dio programa poslije će gostovati i u riječkom art-kinu Croatia te Kinoklubu Split.
Filmske mutacije: festival nevidljivog filma filmološki su projekt o politikama filmskog kustostva koji je 2007. pokrenula filmologinja i izvođačica Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmologa i kustosa, autora epistolarnih eseja "Filmske mutacije: Pisma neke djece (nekoj djeci) 1960-ih".Hina
RETROSPEKTIVA FILMOVA U DVA ZAGREBAČKA KINA
Serraova retrospektiva prikazuje se u kinu Europa do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja, s filmovima "Ne računajte na prste", 1967., "Nokturno 29", 1968., "Vampir Cuadecuc", 1970., "Umbracle", 1972., "Večera", 1974.-2018., "Varšavski most", 1989, "Tišina prije Bacha", 2007., "Generalni izvještaj o nekim stvarima važnim za javno prikazivanje", 1976., "Generalni izvještaj II. Nova otmica Europe", 2015. Uvršteni su i kratkometražni: "Pomognite Španjolskoj", "Državne nagrade", "Miró drugi", "Katalonski pjesnici" i dr.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike