Svijet
AMERIKA I EU USPJELI NAGOVORITI PRIŠTINU DA UKINE 100-POSTOTNO OPOREZIVANJE?

Dačić ne vjeruje Thaciju ni kada takse ukida
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Vezani članci

PROSVJEDI PROTIV VLASTI U BEOGRADU ŠIRE SE SRBIJOM I SVE SU MASOVNIJI

Prosvjednici u Beogradu traže “abdikaciju” Aleksandra Vučića

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je kako bi kosovska Vlada Ramuhsa Haradinaja trebala ukinuti 100-postotno oporezivanje robe koja na Kosovo dolazi iz Srbije i BiH, što je izazvalo oštre kritike, pa i od tradicionalno prijateljski naklonjenih država Prištini. Čak je i Amerika, koju Priština sluša i drži ju glavnim zaštitnikom, preko svoga veleposlanstva

pozvala kosovsko vodstvo neka "trajno ukine taksu na robu iz Srbije i BiH, jer ne vidimo nikakvu korist od ovih mjera i snažno ohrabrujemo obnavljanje fokusiranja na suštinske ciljeve Kosova - europsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom". Srpski predsjednik Aleksandar Vučić javno je poručio EU-u i Kosovu kako nema nastavka dijaloga dok Kosovo ne ukine 100-postotno oporezivanje. Thaci je zatražio od kosovske vlade neka posluša savjet SAD-a, jer "američki savjeti neće štetiti, nego će osnažiti Kosovo i mir u regiji". No, srpski šef diplomacije Ivica Dačić ne vjeruje u namjere Thacija i "ne treba ju idealizirati", jer ideja o oporezivanju bila je ideja "Thacijevih najbližih suradnika".

- Enver Hoxhaj i Kadri Veseli rekli su da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 posto, a Veseli je Thacijev čovjek. To je zajednička igra u kojoj je moguće da će najviše posljedica trpjeti Ramush Haradinaj - rekao je Dačić, dodajući kako SAD neće dopustiti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rješenja, ali "to što je Thaci rekao nije signal da će carine zaista i biti ukinute". Najavio je kako će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a (7. veljače), na dnevnom redu naći Kosovo, što je za Dačića dobra vijest, jer će tu "biti važna uloga naših prijateljskih zemalja, Rusije i Kine".M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike