Regija
9. POKLADNO JAHANJE

Iločkim je sokacima
projahalo 60 konjanika
Objavljeno 20. siječnja, 2019.
ILOK - Konjogojska udruga "Kadij‘‘ iz Iloka prije devet godina obnovila je običaj pokladnog jahanja, a ove je godine 60 konjanika iz Vukovarsko-srijemske i drugih županija projahalo, u sklopu programa ‘‘Vinkovo u Iloku", gradskim ulicama u tradicionalnom slavonskom običaju pokladnog jahanja, postankom vezanom uz prostor nekadašnje Vojne krajine. Od domaćina do domaćina jahala je vesela povorka kroz sokake čuvajući sjećanje na davnašnje običaje.


Jahači su se sastali ispred hotela Dunav, a onda se uz pjesmu krenulo prema domaćinima ovogodišnjeg, devetog pokladnog jahanja. Odjeveni u zimsko slavonsko tradicijsko ruho, pokladni jahači projahali su cijelim gradom zaustavivši se na šest tzv. postaja odnosno kod domaćinstava koja su ih počastila rakijom, vinom i sokovima te neizostavnim slavonskim gastronomskim delicijama kao što su kulen, kobasica, čvarci, a od slatkih jela iznijele su se krofne, salenjaci, masnica i sitni slavonski kolači. Jahači su se domaćinima odužili pjesmom. Prva postaja bio je OPG Barbarić, zatim Vinarija Čobanković, Nikica Marko, Pekara Laura, Miroslav Janjić, a završili su ispred šatora postavljenog za Vinkovo.
Organizator i domaćin događaja bila je Konjogojska udruga "Kadij", uz potporu gradske Turističke zajednice i Grada Iloka. M. Kokaj
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike