Osijek
DONACIJE GRADSKOM PRORAČUNU

Najviše “vanjskih” uplata u 2018. bilo je za potrebe kulturnih manifestacija
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

S iznosom od gotovo pola milijuna kuna obogaćen je proračun Grada Osijeka tijekom prošle godine uplatama neplaniranih primitaka i donacija. Riječ je o iznosu od 448.000 kuna koje su kroz realizaciju zajedničkih projekata ili jednostavno iz osjećaja obveze prema društvu u kojemu djeluju u proračun Grada Osijeka uplatili različiti partneri. Ali uvijek u namjenske svrhe.

Za Davida Krmpotića, pročelnika Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka, ništa neobično. Riječ je o odnosima koji su tijekom godina izgrađeni kroz partnerstvo ili pak o projektima na koje u danom trenutku treba odreagirati, a primjerice nadilaze mogućnosti ili planirane proračunske stavke.

Najbolji primjer toga je plasman "vatrenih" u finale Svjetskog prvenstva - odgovarajući na želje građana Grad je organizirao javno praćenje finala između Hrvatske i Francuske. U pokriću tog proračunom neplaniranog izdatka Gradu se pridružila i Osječko-baranjska županija s 15.000 kuna.

Županija je i najizdašniji prošlogodišnji donator. S ukupnim iznosom od 125.000 kuna popratila je realizaciju četiri zajednička projekta. Dva puta je namjenski uplatila iznos od 50.000 kuna. Prvi u srpnju na temelju Ugovora o sufinanciranju Osječkog ljeta kulture, drugi put je sudjelovala u sufinanciranju troškova organiziranja dočeka Nove godine na glavnom trgu. Županija je još financijski poguranac dala za uređenje spomen-obilježja na željezničkoj stanici Dravski most.

OLJK Krmpotić apostrofira kao ključnu manifestaciju za koju se, uz u proračunu planirana sredstva, otvoreno traže sponzori. Sve radi toga da se pronađe mogućnosti publici ponuditi što raznovrsniji i atraktivniji program.

Jasno je i da gospodarski subjekti koji posluju na našem području imaju potrebu dio svoje ostvarene dobiti usmjeriti u javno dobro. Tako su kraj godine i dovršetak uređenja Sakuntalina parka iskoristili Jadransko osiguranje i HEP s uplatama donacija koje je Grad Osijek namijenio za ukršavanje božićnom dekoracijom novog parka. Jadransko s iznosom od 50, a HEP sa 150.000 kuna.

S privrednim subjektima Grad uspješno gradi model javno-privatnog partnerstva, a ove je jeseni tako u parnertsvu s tvrtkom Žito dovršeno uređenje kompleksa Sokolskog doma. Od donacija iz prijašnjih godina još je svježa ona kompanije Coca-Cola za novi sustav rasvjete pješačkog mosta.

Među davateljima dotacija su i ministarstva, a ovom prigodom istaknut ćemo doprinos Ministarstva kulture s iznosom od 32.000 kuna za koncertni ciklus "6. Osječka glazbena srijeda". D. Kuštro
Grad je u 2018. evidentirao 14 neplaniranih dotacija, one su u proračun uplaćivane tijekom cijele godine
Najčitanije iz rubrike