Kultura
PROMOVIRANA KNJIGA KRATKI SUSRETI S POGLEDOM

Kroničar lijepog Osijeka nastavio pokazivati ljubav prema gradu i građanima
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
OSIJEK - U osječkoj knjižari Nova predstavljena je nova, 11. knjiga Osječanina Edgara F. Smitha (alias Rade Kovačević), "Kratki susret s pogledom". Knjigu je izdao osječki Ogranak Matice hrvatske. U predstavljaju su sudjelovali većim dijelom Ana Pintarić, koja je napisala pogovor knjizi i veći dijelom ga pročitala, Zlatko Kramarić, koji je napisao kratki tekst objavljen u knjizi, urednik izdanja Josip Cvenić te autor koji je, izrazivši svoju skromnost i samozatajnost, ponovno s nekoliko riječi zahvalio svima koji su pomogli u izdavanju knjige. Tekstove je čitao glumac HNK Osijek Matija Kačan.

Kao domaćin ljubitelje Radetovog pisanja pozravio je domaćin Ivica Vuletić, vlasnik Nove. Josip Cvenić, kao svojevrsni moderator, napomenuo je da je Kovačević u osam svojih dosadašnjih knjiga pisao o Osijeku (jedna o Vukovaru i jedna o Zagrebu), pa se može smatrati najsuvremenijim kroničarem Osijeka.

Ana Pintarić u podužem zanimljivom govoru predstavila je svoj pogovor objavljen u knjizi te se podsjetila na neke dijelove knjige. Među posjetiteljiba bilo je mnogo onih koji su i knjigu i pogovor već pročitali, no za one druge izlaganje bivše profesorice bilo je zanimljivo. Napomenula je da je svih 11 knjiga pročitala, a posljednju čak tri puta, jer, napomenula je, da knjiga živi onoliko koliko se čita, podsjećajući da knjiga uz pisca zahtijeva i čitatelja, jer bez njega ona nema vrijednost. Profesorski je objasnila da ova knjiga, kao i ostale koje se bave događajima u jednom gradu, sadržava opis događaja, ali i ono lijepo - asocijacije i meditacije autora, često pisane esejistički. Podsjetila je na prijelomne godine života Rade Kovačevića - 1892., 1945., 1953., a knjiga završava u poznu jesen 2018. smrću najdražeg prijatelja.

Zlatko Kramarić podsjetio je da se kolega profesor s fakulteta više temeljio na englesku književnost (i talijansku), a on na njemačku, no pogledi su im bili slični. Napomenuo je da je Rade veliki filantrop te da u njegovim knjigama prevladava osmijeh, bez i jedne ružne riječi ili događaja. "Valjalo je učiti od Redeta kako postati građanin", završio je Kramarić, prisjetivši da je i medicina područje zanimanja autora citirajući vrlo mudru izreku koju je čuo o Radetu - "Sjajno si se zacementirao". Kovačević je skromno, kao uvijek, zahvalio svima na dolasku i pomoći u realizaciji knjige.

Rade Kovačević u Osijeku često vidi što drugi ne vide i pretače to u knjigu na radost ljubitelja njegovog lepršavog, a ozbiljnog stila pisanja. Njegove knjige moraju biti obvezna literatura svima koji vole svoj grad. D. Kovačević
Njegove knjige moraju biti obvezna literatura svima koji vole svoj grad, jer ih one upućuju na ono što je lijepo
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike