Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Iz Koelna put vodi u Hamburg: Brazilci nisu predigra za velike dečke
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Mislim da mi možemo još mnogo bolje, rekao je kapetan Hrvatske Domagoj Duvnjak nakon prvog kruga

Hrvatska je bila moćnija. Bili su moćniji na terenu i na parketu, njihovi navijači vodili su ih do pobjede. Hrvati su bili nepogrješivi, komentari su i naslovi španjolskih medija nakon susreta posljednjeg kola. Sada možemo već vjerovati da će u sličnom tonu sljedećih tjedana pisati i njemački i francuski mediji. Zasad nas tek najavljuju kako slijede obračuni s nama. Uostalom, i u njihovim redovima gledaju samo utakmicu koja dolazi. Njemačkoj stižemo na megdan u Koeln u ponedjeljak, s Francuzima velikim okršajem u srijedu zaključujemo drugi krug.



Vjetar u leđa

Hrvatska je pokazala moć. Ne samo da smo reprezentacija i dalje sposobna rješavati susrete protiv momčadi iz "zlatne sredine" svjetskog rukometa kao što su Island i Makedonija, a vjerujemo i Brazil, koji nam je prvi suparnik u drugom krugu, protiv Španjolaca sastav Line Červara pokazao je sve kvalitete velike i ozbiljne momčadi. Obrana, napad. Vanjski šut, igra sa sedmim igraćem, guranje u leđa suparnika. Dakako sada i vratare. Sve to Hrvatska ima. Ima i energiju koju joj daju navijači. Ne, nije to snaga i zajedništvo kakvo je bilo ljetos, ali rukometna reprezentacija i dalje je vrlo popularna među ljubiteljima sporta u Hrvatskoj. Ali dakako i šire. Velika snaga upravo su naši ljudi koji žive u Njemačkoj i koji na svaku utakmicu potežu i iz nekoliko stotina kilometara udaljenih gradova.


- Stvarno izgleda kao da igramo doma. Nosi nas predivna publika. I oni su itekako zaslužni što iz Muenchena nosimo četiri boda. Da nam je to netko rekao. Strašno, rekao je kapetan Domagoj Duvnjak, koji je kapetanski poveo momčad iz Muenchena u Koeln gdje nastavljamo natjecanje na Svjetskom prvenstvu.


Domagoj Duvnjak još je jedini preostali reprezentativac koji je bio u kadru Line Červara i prije 12 godina na Svjetskom prvenstvu. Otada nam Koeln ostao u lošoj uspomeni. Hrvatska je igrala maestralno, u jednoj anketi uoči knock-out faze od 24 izbornika 18 ih je reklo kako će Hrvatska biti svjetski prvak. Pri tome se Lino Červar jedini nije izjasnio. No, sve je stalo u četvrtfinalu protiv Francuza. S Francuzima ćemo ponovno snage odmjeriti u Koelnu. Vjerujemo ovaj put s drukčijim ishodom i raspletom. No, ne treba od toga Koelna, ili Lanxsess arene, stvarati toliki bauk. Mnogo je naših reprezentativaca koji su iz dvorane ponijeli lijepe uspomene. Svake godine Koeln je sjedište rukometne Europe. Igra se Final four Lige prvaka. S titulom europskog prvaka iz Koelna su otišli Domagoj Duvnjak u dresu Hamburga, Manuel Štrlek kao član poljskog Kielcea te Luka Cindrić i Igor Karačić u dresu Vardara. Ovaj put iz Lanxsess arene sigurno neće otići s trofejom. Po njega će morati u danski Herning, ali prije toga slijedi "međupostaja" u Hamburgu gdje će se igrati polufinale.
Duvnjak gastarbajter

Naši će rukometaši u Koelnu imati dva dana odmora. Drugi krug otvorit će u nedjelju s Brazilcima. Neugodnim Brazilcima.


- Imamo dovoljno vremena da smislimo taktiku i proučimo Brazilce. Nikako nisu za potcjenivanje, a igrali s njima na SP-u u Kataru 2015. godine, kada smo ih dobili u zadnjih minutu-dvije. Stvarno su dobri, možda nemaju širinu igrača, ali oni itekako znaju igrati rukomet - kazao je Igor Karačić, koji je na zanimljiv način komentirao što se u kadar svjetskih prvaka Francuza vratio Nikola Karabatić.


- Mislim da je to njihov problem, a ne naš - rekao je mostarski srednji vanjski.


Osim četiri boda naši su rukometaši u Koeln preselili i golemo samopouzdanje. Valjda više nema čovjeka koji ne vjeruje u njihove mogućnosti, premda su u Njemačku ispraćeni s dosta skepse. No, treba biti objektivan. Ima još kvalitetnih reprezentacija koji imaju isti cilj kao i Hrvatska. Biti najbolja reprezentacija svijeta, ili bar dokopati se pobjedničkog postolja. Znaju da za to neće biti dovoljna samo nedjeljna pobjeda nad Brazilom.
- Brazil je jedna vrlo nezgodna ekipa. No, i kad ih pobijedimo imat ćemo šest bodova. Treba nam još. Vjerujem da mi možemo još mnogo bolje - rekao je Domagoj Duvnjak, koji već desetu godinu živi i radi u Njemačkoj, pa je Đakovčanin zapravo pravi "gastarbajter". Na žalost, trbuhom za kruhom prema Njemačkoj krenuli su i brojni njegovi i naši Slavonci. Nakon susreta sa Španjolskom, supruga Alena Blaževića objavila je snimku u holu Olympiahallea gdje se ori "Ne dirajte mi ravnicu". Vjerujemo da će nam naši rukometaši podariti još razloga da se Njemačkom ori slavonska i hrvatska pjesma.
Krešimir Lacković
Igor Karačić

hrvatski reprezentativac

Imat ćemo dva dana za regeneraciju i dovoljno vremena da smislimo taktiku i proučimo Južnoamerikance koji su ostavili dvije europske momčadi iza sebe. Nikako nisu za potcjenivanje, a igrali smo s njima na SP-u u Kataru 2015. godine, kada smo ih dobili u zadnjih minutu-dvije.
Domagoj Duvnjak

kapetan Hrvatske

Primili smo 19 pogodaka od europskog prvaka i to govori sve. Dobro, zabili smo i samo 23, ali to je bila naša taktika, igrali smo smireno i nismo radili gluposti. Mislim da možemo još mnogo bolje.
TROJAC MAKSIMALAN, TROJAC IZVAN EUROPE
Nakon pet odigranih kola i prvog kruga tri su reprezentacije s maksimalnim učinkom, i u drugi krug prenijeli su četiri boda. U njemačkom dijelu ždrijeba jedino je Hrvatska s četiri boda. Njemačka i Francuska imaju po tri, pri tome domaćin je od pet susreta ostvario tri pobjede i dva remija (uz Francuze remizirali su i s Rusima, koji nisu prošli, pa ti izgubljeni bodovi nisu nanijeli Nijemcima štetu). U danskom dijelu ždrijeba s maksimalnim učinkom su domaćini i Šveđani. Dojam je kako su te tri reprezentacije - Danska, Švedska i Hrvatska, i najviše pokazale i uz svjetske prvake Francuze pripadaju u krug kandidata za zlato. Među 12 preostalih selekcija čak tri su izvan Europe. Brazil u skupini I i Egipt i Tunis u skupini II. Realno, ni jedna od te tri reprezentacije ne bi se trebale umiješati u borbu za polufinala. Tunis u Brazil nisu prenijeli ni jedan bod, dok će Egipat u drugi krug s jednim bodom na kontu. Jedina reprezentacija koja na velikim natjecanjima u drugi krug nije prenijela ni jedan bod, a na kraju je trijumfirala bila je Danska, na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012.
RASPORED DRUGOG KRUGA
SKUPINA I (Koeln): 19. siječnja: 18 sati: Francuska - Španjolska; 20.30 sati: Njemačka - Island; 20. siječnja: 18 sati: Brazil - Hrvatska; 20.30 sati: Island - Francuska; 21. siječnja: 18 sati: Španjolska - Brazil; 20.30 sati: Hrvatska - Njemačka; 23. siječnja: 15.30 sati: Brazil - Island; 18 sati: Francuska - Hrvatska; 20.30 sati: Njemačka - Španjolska

KUPINA II (Herning): 19. siječnja: 18 sati: Tunis - Švedska; 20.30 sati: Danska - Egipat; 21. siječnja: 18 sati: Švedska - Norveška; 20.30 sati: Egipat - Danska 23. siječnja: 15.30 sati: Tunis - Egipat; 18 sati: Norveška - Mađarska; 20.30 sati: Danska - Švedska.
Jaganjac se vraća u Našice
Izbornik Lino Červar je uoči drugog kruga SP-a umjesto Halila Jaganjca u sastav pozvao Kristijana Bećirija. Jaganjac nije konkurirao za nastup niti tijekom prvog dijela natjecanja, on i Ivan Slišković su bili proglašeni prekobrojnima po dolasku u Muenchen, a kako je izbornik Červar odlučio da mu ne treba niti u drugoj fazi omogućeno mu je da se vrati u klub i priključi pripremama NEXE-a. Bećiri, četvrti pivot među "kaubojima", već je s reprezentativcima odradio trening.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike