Sport
IZ STRUČNOG KUTA: ZDENKO KORDI

Spremni smo i vrijedimo borbe za medalje, ali na kraju odlučivat će nijanse
Objavljeno 19. siječnja, 2019.

Iskusni osječki rukometni stručnjak Zdenko Kordi susret Hrvatske i Španjolske pratio je s "nepoznate adrese" u inozemstvu. Oduševio ga je nastup i pristup izabranika Line Červara, pa je na početku čak dodao "kako nema riječi". No, naravno, Kordi, kada je rukomet u pitanju, ne može ostati bez teksta.


- Ovo što je prikazala Hrvatska u dosadašnjem dijelu prvenstva nameće samo jedan zaključak: spremni smo i vrijedimo borbe za medalju - rekao je Kordi, a onda nabrajao sve ono što je vrijedilo takvog zaključka i što to ima Hrvatska da je dosadašnji dio SP-a okončala s pet pobjeda i da je spremna za borbu za medalje.


- U prvom redu vratar. Marin Šego standardna izdanja iz kluba prenio je i na reprezentaciju. Još jedan dokaz kako vratari sazriju kada prijeđu tridesetu. Drugi kojega bih istaknuo je Luka Stepančić. Već u prvim utakmicama pokazao je da je u dobroj formi i kako rješava situacije izvana, a u ovim zadnjim utakmicama to je i dokazao. Zatim imamo zdravog Duvnjaka. Nepotrebno je govoriti o njegovim kvalitetama i u napadu i obrani. Zatim ton našoj igri daju nam i dvojica sličnih igrača Karačić i Cindrić. Pivoti se sva trojica sjajno nadopunjuju, a Musa u paru s Blaževićem radi odličan posao u obrani. Imamo dvije, odnosno tri obrambene formacije koje odlično funkcioniraju. Červar je imao hrabrosti dati priliku mladima koji mu to vraćaju. Prije svega mislim na Mandića i Šipića, u jednoj manjoj mjeri i Vida. Očito se isprofilirao ovaj sastav i zato ne čudi što je Červar kroz godinu dana nakon Europskog prvenstva dosta isprobavao. On i stručni stožer u tom pogledu, kao i u pripremi ovoga prvenstva ne samo utakmice sa Španjolskom odradili su zaista sjajan posao.


S čime je to Červar nadmudrio Jordija Riberu?


- Pogodio je povlačenjem poteza, posebice u obrani, kada koju obranu upotrijebiti. Ne želim nikako ničim umanjiti igru naše reprezentacije, ali kod Španjolaca vidim nekoliko problema. Oni su i protiv Makedonije riješili susret u četiri-pet minuta, što je nemoguće protiv kvalitetnijih i zrelijih reprezentacija kao što je naša. Prema mome mišljenju, sigurno ide na dušu Riberi što je započeo na vratima s Corralesom i držao ga cijelo poluvrijeme. Perez de Vargas u prve četiri utakmice bio je možda i najbolji španjolski igrač. Čini mi se da su se poput Francuza pokušali dizati kroz prvenstvo, s tom razlikom da Francuzi ipak imaju veću širinu, dok je španjolski vanjski šut prilično ovisan o braći Dušebajev i doprinosu iskusnog Entrerriosa, a to im je protiv nas bio problem pokraj naše obrane.


Slijedi nam Brazil, Njemačka i Francuska?


- Imali smo dobar raspored u prvom krugu i mislim da i sada imamo dobar raspored. Bez obzira na to što nam slijede dvije utakmice zaredom. Brazilci su definitivno mnogo discipliniraniji, djeluju zrelo, vidi se da im dosta igrača igra u europskim klubovima. U dobroj smo poziciji jer bismo mogli čak nakon Njemačke već riješiti pitanje polufinala, a onda s Francuzima igrati za prestiž.


Mislite li da će Červar promijeniti igrača u drugom krugu. U pričuvi su Slišković i Jaganjac.


- Dobra je stvar da postoji opcija jockera kao iznenađenja. Međutim, dosad je ovo sve jako dobro funkcionira. Čak smo uspjeli sačuvati Duvnjaka.


Za kraj Kordi je zaključio:
- Došli smo do razine kada se moožemo upustiti u borbu za velike stvari, međutim, dosta će odlučivati i nijanse. Djeluju mi naši rukometaši energično. U zanosu su, samouvjereni. Šire vibracije kakve smo ljetos vidjeli kod nogometaša, ali su zadržali skromnost. I što je najvažnije, imaju momčadski duh. Svi su se spremni žrtvovati za kolektiv - zaključio je Kordi. K.Lacković
Zdenko Kordi

rukometni trener

Djeluju mi naši rukometaši energično. U zanosu su, samouvjereni. Šire vibracije kakve smo ljetos vidjeli kod nogometaša
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

Najčitanije iz rubrike