Novosti
SUFINANCIRANJE IZ EUROPSKIH FONDOVA

HSU za ugradnju dizala u zgrade
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja predstavio je premijeru Andreju Plenkoviću anketu s 4690 potpisa stanara i njihovih predstavnika koji su iskazali interes za ugradnju dizala u višekatne stambene zgrade uz sufinanciranje iz europskih fondova, priopćeno je iz HSU-a.

Riječ je o projektu ugradnje liftova u stambene zgrade s tri i više katova, a koje ih nemaju, zbog čega je stanarima, posebice starijim i osobama s invaliditetom otežana mobilnost i dostupnost usluga koje podižu kvalitetu života. Europska komisija pozitivno je ocijenila projekt i odobrila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala u iznosu do 85 posto vrijednosti projekta, priopćeno je.

U priopćenju stoji da su ‘ad-hoc anketu‘ proveli aktivisti HSU-a u gradovima u kojima postoji potreba za realizacijom takvog projekta. Hrelja je kazao da je na 705 potpisnih lista prikupljeno gotovo 4700 potpisa stanara i njihovih predstavnika koji su iskazali interes za ugradnju dizala u stambene jedinice.

"Kada bi se liftovi ugradili u zgrade zainteresiranih stanara uložili bismo više od 40 milijuna eura u nekretnine. Tako bismo pomogli 7109 starijih osoba i invalida da budu mobilniji što bi značajno utjecalo na povećanje kvalitete života", naglašava Hrelja.

Plenković je naglasio, kaže se u priopćenju, kako će Vlada učiniti sve napore da do realizacije projekta dođe.

Na sastanku je bila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je ponovila da će ministarstvo nakon obrade podataka objaviti pilot-natječaj za ugradnju dizala.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan pozdravila je najavu ministrice regionalnog razvoja i EU-ovih fondova Gabrijele Žalac, ali i upozorila da će se dosadašnji trud i lobiranje pokazati opravdanim samo ako sredstva budu primjerena potrebi i interesu građana.H
Možda ste propustili...