Novosti
U HRVATSKOJ JE 112.830 OBITELJI S TROJE ILI VIŠE DJECE

“Dječji doplatak treba biti ulaganje u budućnost”
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Roditeljima s troje i više djece izazov je uskladiti poslovne i privatne obveze

Prema posljednjem popisu stanovništva Hrvatska ima 112.830 obitelji s troje ili više djece u kojima živi gotovo 600.000 osoba. Riječ je o društvenoj skupini koja, iako svojim životnim stilom promiče aktualnu pronatalitetnu politku Vlade, i dalje ima nedovoljnu podršku društva u obliku konkretnih mjera koje im u financijskom, ali i svakom drugom smislu olakšavaju svakodnevni život.

Usklađivanje
Jedna od njih je i peteročlana obitelj Lane Zrakić Fišter koja ima troje djece u dobi od tri, šest i devet godina. Ona napominje kako su izazovi velikih obitelji u Hrvatskoj veliki, a iz iskustva poručuje - obiteljima s troje i više djece mnogo bi značilo, primjerice, oslobađanje ili smanjenje poreza na stambenu nekretninu, smanjenje nameta na kupnju obiteljskih automobila, jeftiniji vrtići, besplatni udžbenici...

- Neke se velike obitelji bore možda s jednim izazovom, dok se drugi bore s cijelim nizom izazova. Negdje su to financije, negdje nemogućnost pronalaska i realizacije kvalitetnog stambenog rješenja, a često se roditelji velikih obitelji susreću s teškoćama oko pronalaska posla i nerazumijevanjem poslodavaca. Za usklađivanje svih obiteljskih poslova i obveza potreban je dobar time-management i dobra organizacija. Velikom broju roditelja izazov je uskladiti poslovne i privatne obveze. Tu je i nabava adekvatnog automobila, i to najčešće sa sedam sjedala, prema prihvatljivoj cijeni. Kao društvo trebamo osigurati da možemo imati više djece, a onda će roditelji odlučiti koliko djece žele imati. Što se tiče konkretnijih primjera, populariziranje i osiguravanje jednostavne provedbe fleksibilnog radnog vremena nešto je što bi svim roditeljima, posebice onima s više djece, mnogo značilo. Velikim obiteljima nogo bi značilo i oslobađanje, ili smanjenje poreza na stambenu nekretninu, smanjenje nameta na kupnju obiteljskih automobila, jeftiniji vrtići, besplatni udžbenici tamo gdje nisu. U zadnje vrijeme svijest o važnosti ove teme podignula se i čini nam se da se stvari kreću u boljem smjeru, no podrška velikim obiteljima još uvijek je u mnogim područjima više deklarativna nego stvarna i konkretna. Za razliku od niza europskih država, s kojima se tako često volimo uspoređivati, kod nas je primjerice dječji doplatak, socijalna mjera, a ne pravo djeteta i ulaganje države u budućnost zemlje", kaže Lana Zrakić Fišter, čija je obitelj učlanjena u Udrugu obitelji s troje ili više djece "Obitelji 3plus", koja je upravo proslavila svoj prvi rođendan.

Naime, prije točno godinu dana sedmero obiteljskih entuzijasta održalo je osnivačku skupštinu udruge koja je pokrenuta s ciljem promicanja, podržavanja, zaštite i zastupanja interesa obitelji s troje ili više djece. Do danas je pristupnicu za redovnim članstvom u Udruzi popunilo 500-tinjak obitelji.

"Udruga Obitelji 3plus je nezavisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija koja promiče, podržava, štiti i zastupa interese obitelji s troje ili više djece. Osnovana je početkom 2018. godine i od tada kontinuirano radi na podizanju kvalitete života te osnaživanju integriteta obitelji s troje ili više djece. Zalaže se za društveno okruženje koje će podupirati i osnaživati 3 plus obitelji. Kvalitetne i odgovorne obitelji važan su nositelj razvoja društva i na tom području želimo dati svoj doprinos.

Ciljevi udruge su zalaganje za afirmativno društveno okruženje za 3 plus obitelji, poboljšanje kvalitete života zalaganjem za javne i privatne beneficije te smanjenje društvenih i financijskih prepreka kako bi se olakšalo obiteljima da se odluče imati više djece. Zalažemo se i za poticanje poslovnih subjekata na povećanu društvenu odgovornost prema obiteljima 3 plus te u tome smislu za učinkovitije usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života. Kao i za unaprjeđenje zakonodavnog, institucionalnog, financijskog i strateškog okvira u korist obitelji s troje ili više djece", ističu iz Udruge.

Afirmativno okruženje
U svojoj prvoj godini djelovanja Udruga je izradila mrežnu stranicu sa svim informacijama i uspostavila komunikaciju putem društvenih mreža te uspostavila kontakte s institucijama koje izravno ili neizravno utječu na oblikovanje obiteljske politike u Hrvatskoj. Udruga za dobrobit 3 plus obitelji primljena je i u članstvo Europske konfederacije velikih obitelji - ELFAC. Ipak, najveću je pozornost udruga privukla obiteljskom karticom za 3 plus obitelji koja njihovu svakodnevicu s brojnim financijskim i logističkim izazovima čini jednostavnijom.

Ivana Solar
600

tisuća osoba u živi u 112.830 hrvatskih obitelji s troje ili više djece
OBITELJSKA KARTICA
“Najveću je pozornost udruga privukla obiteljskom karticom za 3 plus obitelji. Iskustva drugih europskih zemalja pokazuju da je obiteljska kartica učinkovit alat kojim možemo postići zajedničke ciljeve, s prednostima za članove i za naše poslovne partnere. Obitelji koje su članovi udruge mogu ostvarivati različite popuste i pogodnosti kod kupnje automobila, opreme za djecu te realizirati različite usluge. Partnera je više od 30, a pregavara se i s nizom drugih poduzeća”, kažu iz Udruge.