Novosti
MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA O PRAĆENJU SUSJEDA NA PUTU U EU:

Most je mogao blokirati Srbiju, a sada nas optužuje za veleizdaju
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Marija Pejčinović Burić: Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obveza Republike Srbije

Članovi Vlade nastavili su i u petak odbacivati optužbe za veleizdaju koje je premijeru Andreju Plenkoviću uputio saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu u Saboru.


Tako je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić s konferencije za novinare poručila kako Most nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23 dok je sudjelovao u vlasti. Podsjetimo, Grmoja je u srijedu ustvrdio kako je Srbija otvorila nova poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, a da Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila, "iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju EU-u". "Vaša ministrica Pejčinović Burić krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami i bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije", izjavio je Grmoja u Saboru te dodao kako premijer "radi za srbijanske interese". Njegov istup izazvao je nemir u sabornici.

Ključna poglavlja

Marija Pejčinović Burić odbacila je optužbe zastupnika Mosta i podsjetila na osnivanje Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om iz 2016. godine.


"Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo bilo je zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica je da je tada Most bio na vlasti. Zašto ministar pravosuđa, zapravo najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja, što je apsolutno mogao i imao pravo na to", istaknula je ministrica na izvanrednoj konferenciji za novinare. Istaknula je kako Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obveza Republike Srbije", i podsjetila da su poglavlje 23 pravosuđe i temeljna prava te poglavlje 24 pravda, sloboda i sigurnost "ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu." Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i jurisdikcije i upozorila na složen proces pristupanja Europskoj uniji.


Srbija je navedena dva poglavlja, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost otvorila u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je Mostov kadar Ante Šprlje. Resorna ministrica istaknula je da Hrvatska "pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obveza Republike Srbije", i podsjetila da su poglavlje 23 i 24 "ključna za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu."


"Srbija u više od pet godina nije zatvorila ni jedno poglavlje", dodala je Marija Pejčinović Burić, pojašnjavajući time složen proces pristupanja Europskoj uniji. Srbija je u prosincu prošle godine otvorila dva poglavlja, 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici.


Ministrica je komentirala i konferenciju za novinare održanu u petak prijepodne, a na kojoj su saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije. "Ni jedna hrvatska vlada nije imala hrabrosti tražiti od naših istočnih susjeda ono što nam pripada, da nam se namire svi troškovi koje imamo zahvaljujući srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, i to je nedopustivo", poručio je Zekanović. On sugerira da bi Srbiji za ulazak u EU uvjet trebao biti priznanje srbočetničke agresije na Hrvatsku i plaćanje ratne odštete Hrvatskoj. Najavio je da će njegova stranka inzistirati na ovoj temi sve dok premijer Andrej Plenković "ne kaže ‘dosta‘ i ne počne se ponašati kao suverenist".
Što je radila pet godina?

"Je li loše tražiti da se sve opljačkane umjetnine vrate, je li loše tražiti da se kaže gdje su grobovi naših najmilijih, i da naši logoraši dobiju odštetu? Ne znam koga se mi bojimo", upitala je Ruža Tomašić. Ustvrdila je kako u Europskoj uniji i u Europskom parlamentu nije dovoljno iskomunicirano što se dogodilo u Domovinskom ratu, jer dobar dio zastupnika misli da je riječ o građanskom ratu. Kazala je da ona svima objašnjava što se dogodilo te da joj tada kolege u EP-u uzvrate "vi ste budale, što im toliko popuštate?". "Svi naši koji idu tamo pregovarati idu s figom u džepu, ili se boje izravno reći da su Srbi napali Hrvatsku, jer se zna da se sada Srbiji gleda kroz prste", dodala je, napomenuvši da će "još oni od nas tražiti odštetu samo zato što se bojimo".


Marija Pejčinović Burić rekla je kako ju nije začudio istup Hrvoja Zekanovića, ali Ruže Tomašić jest.
"Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa pet godina radila u Strasbourgu i Bruxellesu", komentirala je ministrica Pejčinović Burić.


Dijana Pavlović/Hina
blokada
OPTUŽBE IZNIJELI I TOMAŠIĆ I ZEKANOVIĆ
APEL NA MEĐUSOBNO POŠTIVANJ
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je u petak kako već danima apelira za mrvicu više međusobnog poštovanja svih zastupnika u Hrvatskom saboru. "Riječi koje smo čuli nisu primjerene ni Hrvatskom saboru ni ulici i trebamo se od takvih teških riječi suzdržati. No, upozorio bih sve zastupnike u Saboru da se nemaju što čuditi nakon što se stalno potpaljuje vatra da se upalio požar, jer kako kaže poslovica ‘tko sije vjetar, žanje oluju‘", rekao je. Treba se znati vladati u Saboru, zadržati emociju, spriječiti primitivizam, ružnu riječ, pa neće biti ni ovakvih reakcija. Ne opravdavam nikoga, ali pozivam sve da ne izazivaju, jer normalno je da nakon toga dolazi reakcija, uzburkaju se emocije i dogodi se neprimjeren rječnik, kazao je Bačić, referirajući se na riječi koje je Josip Đakić uputio Nikoli Grmoji, naglasivši da neće biti sankcija za Đakića, ali na prvoj sjednici Kluba zastupnika planira raspraviti nemile događaje i razgovarati s Đakićem. "Apeliram na sve kolege da ima načina i mogućnosti prikazati se u najboljem svjetlu, ne treba zastupnicima da budu zvijezde u medijima klevetanjem i izmišljanjem, ima mnogo sofisticiranijih načina za promociju pred biračima. Neću prihvatiti da se svi zastupnici jednako ponašaju, moj klub ima 55 zastupnika, pogledajte koliko je puta njima izrečena mjera. Kad uspoređujete naš klub, koliko je s naše strane došlo uvreda, s drugim klubovima, sve je jasno", smatra Bačić.
Josip Đakić

saborski zastupnik HDZ-a

GRMOJA PROVOCIRA, TREBALO JE ADEKVATNO ODGOVORITI

Zastupnik HDZ-a Josip Đakić poručio je u petak da se ne namjerava ispričati Mostovom zastupniku Nikoli Grmoji nakon što je televizija N1 objavila da je Đakić nekoliko puta Grmoji viknuo "odj..." tijekom incidenta s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Grmoja stalno i učestalo provocira zastupnike i mislim da je trebalo adekvatno odgovoriti. Ako nije bilo primjereno, bilo je efikasno. Ja sam došao poslije pauze iz kancelarije da vidim što se događa i samo sam mu rekao ‘daj odi‘, nije htio poslušati, vidjeli ste što je bilo poslije. Izletjelo mi je", rekao je Đakić novinarima u Hrvatskom saboru. "Ja u Saboru stvarno želim biti normalan i uljudan, nisam napravio ni jedan incident, ali ovo što se događa s Mostom otkad nisu u koaliciji terorizam je koji rade nad svima, osobito nad zastupnicima HDZ-a. To ne možemo tolerirati", kaže Đakić. Povike koje je uputio Grmoji ne smatra spornim. "To je nepristojna riječ, nije to psovka. Kontrolirat ću se da ne budem takav, ali ne znam koja druga riječ bi pomogla", rekao je. Na pitanje očekuje li sankcije od šefa Kluba zastupnika, nervozno je odgovorio: "Nemojte me više zvati da dajem takve izjave, vi me zajedno s Grmojom provocirate".
Nikola Grmoja

saborski zastupnik Mosta

NE TREBA ĐAKIĆ MENE ODGAJATI, IMA KOGA JE TREBAO ODGOJITI

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u petak, vezano uz incident s premijerom Andrejom Plenkovićem u srijedu u Hrvatskom saboru, kako je "bio svjestan da ga HDZ-ovci psovkama i uvredama nastoje isprovocirati kako bi incident premijera pao u drugi plan". "Dobro sam kontrolirao bijes, spustio glavu i rekao sebi: ‘Nikola, smiri se‘, i izišao sam iz sabornice", ustvrdio je Grmoja. Prema njegovu mišljenju sada je jasno tko je jedina oporba u Saboru i da "najviše smeta Andreju Plenkoviću i HDZ-u, jer kritizira i otvara prave teme". "Ne mislim stati, neću nikoga vrijeđati, jer sam profesor i nikada od mene u Saboru i nećete čuti bilo kakvu psovku, ali sigurno i dalje hoćete žestoku kritiku Plenkovićeve vlade. O korupciji i izdaji nacionalnih interesa neću šutjeti", izjavio je novinarima Grmoja. HDZ-ovu zastupniku Josipu Đakiću, koji mu je tijekom incidenta s premijerom nekoliko puta viknuo "odj...", Grmoja je poručio da ne treba njega preodgajati, jer ima "koga je trebao odgajati". Upitan ima li i njegova doprinosa u sramotnom ponašanju zastupnika, odgovorio je da su ga građani birali da govori.
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo