Regija
KUPUJU PSE ZA OBUKU

MUP i udomljuje pse pogodne za dresuru
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Nagon za plijenom, zainteresiranost za igru, smirenost i neustrašivost glavne su karakteristike službenih policijskih pasa

Ministarstvo unutarnjih poslova krajem prošle godine objavilo je oglas da kupuje pse za potrebe rada, i to svih pasmina, uz uvjet da su stari od 12 do 36 mjeseci. U hrvatskoj policiji najčešće su zastupljene takozvane radne pasmine pasa, poput belgijskih ovčara, njemačkih ovčara, njihovi križanaca i slični psi. U policiji kažu kako i manje pasmine tu mogu pronaći svoje mjesto jer su za određene poslove poželjniji manji psi. Veći se psi uglavnom koriste za poslove zaštitno-tragačke namjene, a manje se pasmine mogu koristiti za detekciju eksploziva i droga.



Visoki kriteriji

- Kriteriji koje psi moraju zadovoljiti su visoki, odnosno u prvoj fazi pas mora proći testiranje instruktora Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, nakon čega se psi koji su uspješno prošli testiranje podvrgavaju veterinarskom pregledu. Ako se nakon veterinarskog pregleda utvrdi da je pas zdrav, ostaje u Centru na probnom periodu od mjesec dana. Nakon uspješnog završetka svih ovih navedenih faza, slijedi kupnja psa. Ista procedura vrijedi i za pse koji se nabavljaju iz skloništa za napuštene životinje. Nagon za plijenom tj. lopticom jedan je od najvažnijih kriterija za odabir, a spremnost i zainteresiranost za igru, smirenost i neustrašivost slijede kao glavne karakteristike koje policijski pas mora imati odmah u startu. Testiranja uključuju zdravstveni pregled i testove radnih sposobnosti kojima se provjerava socijalizacija psa, stabilnost na pucanj, stabilnost na podloge, njegovi nagoni i slično – kažu u Službi za odnose s javnošću Kabineta ministra unutarnjih poslova i napominju kako od svih prijavljenih pasa tek njih oko 25 posto prolazi inicijalno testiranje, a na obuci ih u prosjeku ostaje samo dvadesetak.


Nekog od potencijalnih vlasnika pasa koji su se prijavili na oglas MUP-a sigurno zanima po kojoj cijeni MUP otkupljuje pse. No u MUP-u odgovaraju kako cijena koju isplaćuju za kupljene pse ovisi o njihovoj namjeni te rezultatima koje postignu na testiranju. Dosta se ljudi javlja s ponudama za prodaju, ali i za doniranje svojih pasa.


Zanimalo nas je kao se odvija obuka pasa.
Samo nagrađivanje


- Sukladno rezultatima na testiranju, pas kreće u obuku čije trajanje ovisi o namjeni. Hoće li raditi na detekciji droge, eksploziva ili će imati zaštitno-tragačku namjenu, ali u pravilu traje od 6 do 9 mjeseci. Valja istaknuti kako tijekom školovanja instruktori u Centru koriste najnovije metode i tehnike koje se baziraju na poticanju željenog ponašanja psa samo njegovim nagrađivanjem, a nikako se ne koriste metode kažnjavanja. Na taj su način psi motiviraniji za rad, razvijaju samopouzdanje, žele surađivati i brže uče. Sama obuka provodi se u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, ali i na svim drugim mjestima i prostorima za koje se pretpostavi da su neophodni za rad samog psa, primjerice sportske i koncertne dvorane, brodovi, autobusi, vlakovi, tramvaji i slično. Za potrebe redovitog zanavljanja i nabave novih pasa MUP ima sklopljen ugovor s uzgojnim centrom Ministarstva obrane. No kako nisu uspijevali isporučiti dovoljan broj pasa, od dolaska u Centar novog voditelja Berislava Lankaša od kraja 2017. psi se nabavljaju i kupnjom od civilnih pravnih i fizičkih osoba, ali i iz skloništa za napuštene životinje. Na taj način bi se napušteni psi i udomili, ali i školovali kao službeni psi za potrebe Ministarstva – kažu u Službi za odnose s javnošću i podsjećaju kako je MUP unazad godinu dana, otkad se počeo provoditi projekt udomljavanja pasa iz skloništa za napuštene životinje, nabavio i školovao tri psa. Iako će se to možda činiti malo, kažu, s obzirom na vrlo težak i dinamičan proces kako odabira tako i školovanja pasa, to je značajan broj. Psi su iznimno važni u otkrivanju droge pa za njih uvijek ima posla na graničnim prijelazima poput Bajakova ili Tovarnika, koji su na međunarodnoj krijumčarskoj "balkanskoj ruti".
Miroslav Flego
Psi s vodičima odlaze na granicu
Hrvatska ima kopnenu granicu dugu 2375 kilometara. Najduža je s BiH, 1011 kilometara, sa Srbijom je dugačka 317, sa Slovenijom 668 kilometara, s Mađarskom 355, a s Crnom Gorom manje od 23 kilometra. U čuvanju granice psi imaju važnu ulogu u namjenama za koje su školovani. U MUP-u napominju kako će službeni psi, odmah nakon završetka školovanja te položenog završnog ispita, zajedno sa svojim vodičima s kojima su bili sve vrijeme školovanja, biti raspoređeni na radna mjesta u graničnoj policiji na području cijele Republike Hrvatske.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike