Regija
OBIČAJ O SV. ANTUNU PUSTINJAKU

Na muntanju liker od aronije 240, a prase - 500 kuna
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Sav prihod sa svojevrsne sladojevačke dražbe i ove je godine bio dar njihovoj crkvi za nastavak obnove
SLADOJEVCI - Zaštitnica župe u slatinskom prigradskom naselju Sladojevacima je sv. Barbara, u crkvi se nalazi pokrajnji oltar sv. Antuna Padovanskog, a mještani na poseban način 17. siječnja obilježavaju još i svetkovinu sv. Antuna pustinjaka.
Tako je bilo i u četvrtak, kad je na podnevnoj misi o sv. Antunu opatu pustinjaku i njegovu životu govorio župnik Darijo Šimić. Taj svetac smatra se zaštitnikom stoke i domaćih životinja te zaštitnikom od bolesti životinja, a ljude čuva od vrućice, kožnih bolesti i ujeda zmija.


Dolazeći na misu, mještani Sladojevaca ponijeli su svoje proizvode, robu i životinje koje su namijenili muntanju, svojevrsnoj dražbi od koje je prihod i ove godine bio dar njihovoj crkvi za nastavak obnove. Župnik je na kraju mise objavio tko je što donirao, blagoslovio sve donirane proizvode i životinje, uz molitvu za zaštitu, plodnost i dobro stanje životinja i usjeva. Poslije mise održano je javno muntanje. Budući da je javno objavljeno sve što je bilo na dražbi, a poznato je i koliko je dobiveno za svaki predmet, cijeli postupak vođen je transparentno. Početnu cijenu licitiranim artiklima određivali su donatori. Prodano je sve što su vjernici donijeli, a župnik se pokazao i kao vješt licitator.


Među prodanim proizvodima bila je litra domaće rakije ružmarinke, koja liječi "izvana i iznutra", litra domaće, bistre rakije bez šećera, koja može služiti i za pranje prozora, med od bagrema, jaja, suhi vrganji, domaće kobasice, domaći rezanci, jedna koka i tri pijetla… I sve je to postizalo vrlo dobru cijenu: rakija je dosegnula 70 kuna, deset jaja također do 70 kuna, dvadesetak dekagrama domaćih rezanaca do 60 kuna, par domaćih kobasica prodan je za sto kuna, a jedan pijetao za čak 105 kuna. Najisplativija bila je litra likera od aronije, koja je postigla cijenu od vrtoglavih 240 kuna.


Veliku kutiju s robom Made in Njmačka, Made in Lika, Made in Dalmacija, donio je sladojevački pjesnik, skladatelj i pjevač Petar Pokupčić. On nije otvorio kutiju da bi se vidjelo što nudi, a na kutiji je napisao "Hvala vam što vjerujete, a ne vidite". Početna cijena bila je sto kuna, a donator je tvrdio da sadržaj kutije vrijedi mnogo više. Njegova šala, međutim, nije uspjela, jer nitko nije htio kupiti "mačka u vreći". Poslije smo doznali da su u kutiji bile i deseterostruko vrjednije stvari od početne cijene.


Nikola Perkovac donirao je lijepo prase od najmanje 35 kilograma. Odredio je početnu cijenu od 450 kuna, a prase je na muntanju kupio Mišo Judi za samo 500 kuna. Budući da je žensko, rekao je da će ga ostaviti za rasplod.
Na sladojevačkom muntanju svi su se dobro zabavili, jer bilo je i smiješnih situacija. Neki donatori jednostavno nisu željeli da ono što su donijeli ode iz njihova doma pa su sami povećavali iskličnu cijenu i na kraju platili i vratili kući ono što su donijeli. Nitko nije žalio jer vjernici znaju da će i taj novac, kao i pri dosadašnjim muntanjima, biti upotrijebljen za obnovu njihove crkve, koju župnik Šimić savjesno i detaljno organizira i provodi.
Petar Žarković
Misa služena i za Nenada Mirka Novakovića
Misa koju je u crkvi sv. Barbare služio župnik vlč. Darijo Šimić bila je posvećena i pokojnom svećeniku Nenadu Mirku Novakoviću, rođenom u Sladojevcima, o tridesetoj godišnjici njegove tragične pogibije 17. siječnja 1989. godine. Vlč. Šimić u svojoj propovijedi osvrnuo se na život mladog svećenika pjesnika, a župni zbor na kraju mise otpjevao je njegovu pjesmu "Treće doba", koju je uglazbio Slavko Nedić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura