Regija
UČIONICA IZVAN ZIDOVA

Našičani na Mystery Skype-u sa školom u Indiji
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Učenici OŠ D. Pejačević komuniciraju s đacima iz Indije i oslobađaju se jezičnih barijera
NAŠICE - U Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice digitalizacija je uzela maha pa se tako sve češće u nastavi koristi internet kako bi se povezalo s drugim školama u svijetu.
Nastavnica engleskog jezika Alenka Tasak ideju za Mystery Skype dobila je na stručnim skupovima te ga je odlučila prezentirati djeci u ovoj školskoj godini. Učenici su tako krajem godine, ali već i u prvom tjednu škole u 2019. razgovarali, prezentirali školu i grad učenicima iz Ajanta Public School u Gurgaonu u Indiji. U ovaj projekt bila su uključena dva razreda te je jedan sudjelovao u Flipgridu, platformi za dijeljenje videouradaka, a snimali su svoje božićne čestitke i običaje kako bi učenicima iz Indije približili našu kulturu i običaje.


– Svakako bih svima preporučila ovu platformu jer kroz nju stvaramo učionicu izvan zidova u kojoj su učenici sa svih strana svijeta, a u njoj mogu sudjelovati i učitelji te na taj način dobiti dodatne edukacije. Iako se sat održava na ovaj način, promišljeno je planiran s nastavnicom iz Indije pa je imao svoj uvod, glavni dio i zaključak, a trajao je dva školska sata - kaže Alenka Tasak, koja smatra da je djeci za sudjelovanje u projektu glavna motivacija upravo komunikacija i mogućnost razumijevanja učenika iz svijeta, upravo tako najbolje primjenjuju svoje znanje iz engleskog. Cilj je, ističe nastavnica, uključiti u ovaj projekt i nastavnike drugih predmeta, da kroz engleski i djeca i nastavnici uče i razvijaju se. Nakon sad već drugog po redu održanog ovakvog sata, u planu je održavanje virtualne šetnje Nacionalnim parkom Yellowstone u SAD-u gdje će djeca imati priliku komunikacije i postavljanja pitanja njihovim rendžerima.
Cilj je ovim projektom osloboditi djecu barijere od uporabe stranog jezika, da vježbanjem sama osvijeste važnost korištenja, te da im za korištenje jezika, trenutno, glavna motivacija ne bude samo ocjena.


Ivona Ćosić
Novi način nastave
"Mystery Skype" platforma je za povezivanje na globalnoj razini u kojemu sudjeluju škole iz cijelog svijeta. Projekt je vezan uz platformu "Skype u učionici" ("Skype in the Classroom") koja je u okviru Microsoftove obrazovne zajednice, a otvara mogućnosti poput virtualnih šetnji muzejima i nacionalnim parkovima diljem svijeta, razgovora s piscima i stručnjacima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike