Mozaik
MARKO TOLJA

Novu sam pjesmu “Sve što nisam ja” posvetio supruzi
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Zagrebački festival bio je za njega prošle godine i više nego uspješan

Naš "Frank Sinatra s Kvarnera", Marko Tolja, na Zagrebačkom festivalu predstavit će se kao kantautor. U svom pretrpanom rasporedu pronašao je vremena za nekoliko pitanja...

Što ti predstavlja nastup na Zagrebačkom festivalu?

- Zagrebački festival je prošle godine za mene bio vrlo uspješan. Predstavio sam se pjesmom "Tišina" koja je ubrzo nakon toga postigla veliki uspjeh i postala jedna od mojih najuspješnijih pjesama. Osim toga, festival ima sjajnu produkciju i orkestar. Uvijek volim "iskoristiti priliku" i nastupiti na takvim glazbenim eventima, kakvi su, nažalost, sve rjeđi.

Kakva se inspiracija krije iza pjesme "Sve što nisam ja" koju izvodiš ove godine?

- To je pjesma koju sam posvetio svojoj supruzi. Iako smo u jako puno stvari vrlo slični, u puno toga smo potpuno različiti i to je ono što me drži čvrsto na zemlji. Mislim da svi u svojim partnerima imamo nešto "što nismo mi". Nešto što nas vraća u realnost kada "poletimo" ili nas vadi iz teških situacija. "Sve što nisam ja" govori upravo o tome. Kad sam down, kad sam "lud od svega", ona je taj neki drugi svijet gdje se sakrijem i odmorim od svega.

U posljednje vrijeme sve se češće predstavljaš kao autor vlastitih pjesama. Kakav ti se čini taj zavodljivi svijet kantautorstva?

- Nije bilo nekog određenog trenutka kada sam odlučio da ću postati autor. Shvatio sam da mi je puno lakše neke stvari reći pjesmom. Tako je bilo i s pjesmom "Tišina" i o tome ona upravo i govori, da moramo izraziti neke osjećaje u danom trenutku, inače sve ode k vragu. E pa da mi se to ne bi opet dogodilo, pjesme su super filtar kroz koje izražavam emocije.

Jesi li imao priliku preslušati pjesme svojih kolega?

- Nažalost nisam još jer mi je prosinac uvijek toliko kaotičan da ne stignem ni snimiti spot za svoju pjesmu. Ali svakako ću ih poslušati. Volim čuti što mi rade kolege, a s obzirom na Zagrebački festival, siguran sam da su sve na zavidnom nivou. Ne gledam na festival kao na natjecanje nego kao na slavlje domaće pop-glazbe, tako da što više odličnih pjesama, ja sretniji!

Koji su ti planovi nakon nastupa na festivalu, što publika može očekivati u 2019.?

- Krajem 2018. izdao sam kompilaciju najljepših ljubavnih pjesama "Tišina - Love collection". Mislim da je 2019. krajnje vrijeme da konačno snimim novi autorski album. Posljednji je bio "Ljubav u boji" iz 2012., tako da ću sigurno cijelu 2019. posvetiti pisanju i snimanju novih stvari. Konačno nakon toga, meni najdraži dio, koncerti!

(Zagrebački festival)

pjesme
FILTAR ZA IZRAŽAVANJE EMOCIJA
OTKRIO KAKO OČEKUJE ROĐENJE SINA
Za baladu "Sve što nisam ja" riječki glazbenik sam je napisao muziku i stihove za tu baladu, za koju ga je nadahnula supruga Ana, zagrebačka ekonomistica i bivša manekenka s kojom se vjenčao prošlog srpnja. Ana, koja čeka njihovo prvo dijete i trebala bi roditi za mjesec dana, u poodmakloj je trudnoći čak snimala spot za tu pjesmu. "Čekamo sina, no još mu nismo odabrali ime. Željeli bismo da bude kratko, ali odlučit ćemo kad se beba rodi. Jedva čekam taj trenutak i želim biti na porođaju", otkrio je Marko ekskluzivno za Gloriju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike