Magazin
DAVOR ŠKRLEC

Postupak odobravanja pesticida treba se temeljito reformirati
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
HRVATSKI ZASTUPNIK ZELENIH/ESS-a U EU PARLAMENTU

Proteklog tjedna zastupnici u Europskom parlamentu velikom većinom usvojili su izvješće Posebnog odbora za postupak Unije za odobravanje pesticida Europskog parlamenta (PEST).

- Postupak odobravanja pesticida treba se temeljito reformirati, a studije naručene od strane agroindustrije ne smiju završiti skrivene u ladicama. Posebni odbor nije mogao riješiti kontroverzu oko kancerogenosti glifosata i zbog toga je zatražio sustavni pregled svih relevantnih studija. Sljedeći krug odluka o tome hoće li se zabraniti glifosat s naših polja bit će 2022. godine. Svaka buduća odluka o glifosatu treba u cijelosti razmotriti nezavisne znanstvene studije te osigurati objektivno i transparentno donošenje odluka o rizicima od nastanka raka i prijetnjama bioraznolikosti koje takvo korištenje prouzročava - pojašnjava Davor Škrlec, zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Na zahtjev zastupnika u Europskom parlamentu, stručnjaci Stefan Weber i Helmut Burtscher-Schaden detaljno su opisali opseg plagiranja od strane njemačkog Federalnog instituta za procjenu rizika (BfR) u vezi s procjenom zahtjeva za obnovu dozvole za glifosat koji su podnijeli proizvođači, uključujući Monsanto.

- Javno zdravlje ne smije biti ugroženo samo da bi kemijska industrija mogla ostvariti dobit. Izuzetno je zabrinjavajuće vidjeti da je do 50 % nekih poglavlja procjene njemačkog regulatora napisao Monsanto. Kroz ovu neprihvatljivu praksu BfR-a nezavisna znanstvena istraživanja pokazuju kako su kancerogeni učinci uklonjeni i nisu uzeti u obzir te nedostaju procjene koje upozoravaju na opasnosti od glifosata - zaključuje europarlamentarac Davor Škrlec.

Ukazano je i na neke od zahtjeva iz usvojenog izvješća Europskog parlamenta:

- Treba postrožiti kriteriji za testiranje utjecaja na okoliš i zdravlje aktivnih tvari koje se nalaze u pesticidima i samih pesticida. Također se mora provoditi strogo testiranje ne samo aktivnih supstanci već i samih pesticida te mješavina i ostataka, provesti zabrana plagiranja, jačati primjenu načela predostrožnosti, evidentirati jasne mjere za smanjenje rizika. Nužna je i potpuna transparentnost svih studija, procjena bez sukoba interesa, bolje financiranje EFSA-e za provedbu neovisnih istraživanja o pesticidima, zaštita javnosti i ranjivih skupina zabranom korištenja pesticida u područjima kao što su javni parkovi i vrtovi, sportsko-rekreacijska područja, škole i dječja igrališta te u neposrednoj blizini zdravstvenih ustanova i dr. (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim