Sport
ŽRK OSIJEK KADROVSKI SE POJAČAO BIVŠIM EUROPSKIM I SVJETSKIM PRVAKOM

Jasmin Mrkonja novi trener i voditelj mlađih kategorija
Objavljeno 18. siječnja, 2019.

U prostorijama ŽRK-a Osijek jučer je predstavljeno novo pojačanje osječkog prvoligaša, ali ovaj put u struci. Nakon prošlotjednog povratka Dore Lacković, sada je dio kluba postao i Jasmin Mrkonja koji će raditi s mlađim kategorijama te preuzeti i ulogu voditelja škole rukometa.

Mlađim pratiteljima rukometa ime Jasmina Mrkonje vjerojatno nije odmah "zazvonilo", no svi ostali itekako se dobro sjećaju nekadašnjeg desnokrilnog igrača koji je s Metaloplastikom osvojio dva naslova Kupa prvaka, a s reprezentacijom bivše države svjetsko zlato te je bio proglašen i najboljim desnim krilom na svijetu. Istaknuo je to i predsjednik ŽRK Osijek Damir Pećušak, ne skrivajući zadovoljstvo što je u Klub stigao trener koji svoje bogato znanje može prenijeti najmlađima.

- Otac mi je nabrajao onu čuvenu generaciju mađarske "lake konjice" s Hidegkutijem, Puškašem i ostalima, a tako bih mogao slično mlađima predstaviti i našeg novog trenera. Iznimna mi je čast da nam se ukazala mogućnost dobiti jednu takvu legendu i bivšeg igrača, dvostrukog osvajača Kupa prvaka, svjetskog prvaka s reprezentacijom bivše države, ali i čovjeka koji se nakon igračke karijere posvetio trenerskom poslu i radu s mlađim kategorijama. Možemo samo biti sretni što su se spojile okolnosti da je u našem klubu, jer, kao što smo rekli ranije, osim prve ekipe iznimno nam je važan rad s mlađim kategorijama - rekao je u uvodu predsjednik ŽRK-a Osijek, a Mrkonja je i sam pojasnio kako je došlo do realizacije ove suradnje.

- Od danas postajem dio ŽRK Osijek gdje ću se prvenstveno baviti radom s djevojčicama, ali normalno, i sve što bude trebalo pomoći prvoj ekipi tu sam. Moja je supruga liječnica u Bizovačkim toplicama, tako da sam često ovdje dolazio i imam prijatelje ovdje. U BiH sam izbornik kadetske reprezentacije, ali tamo je situacija što se sporta tiče, a pogotovo rukometa, jako teška. Rukomet je moj život, od igračkih vremena pa do sada zrelih godina i mislim da sam stekao dovoljno iskustva da ga mogu prenijeti mladima. Zato smo se nakon uspostavljenog kontakta brzo dogovorili - pričao je Mrkonja, koji je igračku karijeru počeo u RK-u Krivaja, tada četverostrukog doprvaka bivše države, u čijem je dresu i stigao do reprezentacije.

Prešao je potom u Metaloplastiku i s njom osvojio sve (4 naslova, 2 Kupa prvaka i Kupa), a potom otišao u inozemstvo. Trenersku je karijeru počeo u Italiji, kao igrač-trener, potom je 1996. preuzeo Gračanicu te ju u tri godine doveo do naslova prvaka BiH i to bez vlastite dvorane jer su za svaki trening i utakmicu morali putovati 50-ak km do Tuzle ili Gradačca. Radio je kao trener i u Kataru, bio izbornik BiH, prvo seniorske, a sada i kadetske reprezentacije, no kaže kako je najveće zadovoljstvo doživio radeći s mladima.

- Tu sam osjetio ljepotu prenošenja iskustva i znanja na mlade naraštaje. Šteta samo što naša država i Savez nisu imali bolje uvjete za rad s mladima jer danas bez kontinuiteta u radu nema ništa. Sam talent nije dovoljan - pojasnio je Mrkonja koji nakon prvih pola godine rada planira napraviti presjek odrađenog, a prema najavama klupskog predsjednika, suradnja bi trebala trajati i mnogo dulje od tog vremena.

Goran Roguljić
Jasmin Mrkonja

rukometni trener

Rukomet je moj život, od igračkih vremena pa do sada zrelih godina i mislim da sam stekao dovoljno iskustva da ga mogu prenijeti mladima.
Prvi put u ženskom rukometu
Mrkonja će prvi put u karijeri raditi u ženskom rukometu, no to mu neće stvarati prepreke.

- Pitao me sportski direktor kada smo imali prvi kontakt je li mi ispod časti raditi s djecom. Ne, naprotiv, samo bi glup čovjek tako nešto mogao reći, netko tko nije bio pravi sportaš i nije kroz sport prošao na način kako to treba, od najmlađih selekcija. Nije nikakva floskula da mi je čast ovdje raditi jer svaki klub koji danas radi i živi u ovakvim vremenima treba mu skinuti kapu. Dat ću 100 posto da budem ravnopravan dio ovog kluba i sa zadovoljstvom ću prenositi znanje. Izazov će biti jer ću prvi put raditi s djevojčicama. Ali sportska su pravila ista i neće biti problema. Volim disciplinu i možda je to odlika starog kova, ali inzistirat ću na tome, da budu prvo uzorne članice ovog kolektiva, a naravno i da im prenesem svoja rukometna znanja, od tehničkih do taktičkih detalja.
Najčitanije iz rubrike