Svijet
NAROD GLADUJE, ALI NE I ONI

Nigerija i Egipat imaju sve više novih milijunaša
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Novi bogataši dolaze iz država koje su bogate prirodnim izvorima energije - uglavnom naftom

Gospodarske sile poput SAD-a, Kine i Japana možda su zemlje s najvećim udjelom u svjetskom bogatstvu, no kada je riječ o pojavi novih milijunaša, prilike za to javljaju se na iznenađujućim prostorima.

To je pokazalo novo istraživanje tvrtke za istraživanje bogatstva Wealth-X, koje je utvrdilo da su zemlje na putu najsnažnijeg rasta broja imućnih osoba one u nastajanju na području Afrike, Azije i Europe.

Najnovija studija, temeljena na istraživanju provedenom na više od 540 tisuća imućnih pojedinaca, onih s netobogatstvom od jednog do 30 milijuna dolara, donosi prognoze za rast globalnog bogatstva u idućih pet godina. U obzir je pritom uzela sadašnje razine bogatstva, procjene rasta stanovništva i predviđene prilike za ulaganja. Nigerija je u samom vrhu i na putu da ostvari rast broja imućnih osoba po godišnjoj stopi od čak 16,3 posto do 2023. godine. Slijede Egipat s 12,5-postotnim rastom i Bangladeš s 11,4-postotnim rastom.

U izvješću se upozorava na trend da manje razvijene zemlje s nižom početnom bazom – u ovom slučaju visine bogatstva - bilježe veći relativni rast. Divovima poput SAD-a i Kine, s respektabilnih 8,7 milijuna odnosno 1,9 milijuna milijunaša, sigurno bi mnogo teže bilo ostvariti iste stope rasta, premda se Kini predviđa impresivan rast od 9,8 posto. No istraživanje je otkrilo i neke netipične, zanimljive primjere. Iznenađenje su Poljska i Kenija, ističe se u studiji, a kao razlog navodi se to što te zemlje ne pripadaju tradicionalnim skupinama vodećih gospodarstava u nastajanju, poput onih iz skupine BRICS - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - te MINT - Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska. Pojedinačni razlozi za rast broja milijunaša bitno se razlikuju među zemljama.

Zemlje bogate sirovinama, poput Nigerije i Egipta, mogu vjerojatno većinu akumuliranog bogatstva pripisati izvozu energije, naveo je Wealth-X u zasebnom istraživanju iz 2018. Bangladeš - koji bilježi najbrži rast ultrabogate populacije, s netomvrijednošću bogatstva od više od 30 milijuna dolara, u proteklih pet godina - za svoj uspjeh zahvaljuje brzoj urbanizaciji i pojačanim infrastrukturnim ulaganjima. Vijetnam, Indija, Filipini i Kenija zemlje su koje su također osjetile pozitivne efekte većih strukturnih ulaganja, a Ukrajina i Poljska mogu većinu rasta u novije vrijeme pripisati skoku u tamošnjim tehnološkim sektorima.

Hina
8,7

milijuna milijunaša stanuje u Sjedinjenim Američkim Državama
1,9

milijuna bogataša trenutačno je u Kini, a njihov broj i dalje raste
Kina će u idućih pet godina biti matična zemlja za 32 grada od 40 najimućnijih gradova u svijetu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana