Novosti
PROVEDBA STRATEGIJE NACIONALNE SIGURNOSTI

Terorističke prijetnje glavni izazov
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske u kojem stoji kako je stanje sigurnosti u Hrvatskoj stabilno i nema vidljivog potencijala njegova značajnijeg narušavanja, a glavni su izazovi povećane terorističke prijetnje u Europi, procesi u jugoistočnom susjedstvu, ilegalne migracije, strano obavještajno djelovanje i hibridno djelovanje. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je to prvo cjelovito izvješće koje se podnosi od usvajanja Strategije u srpnju 2017.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da izvješće ne daje samo pregled poduzetih aktivnosti i ostvarenog napretka, nego i jezgrovito naznačuje izazove u promicanju nacionalnih interesa i ispunjenju strateških ciljeva.

Prepoznavanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost. Izvješće je dodatna podloga za intenziviranje zajedničkih koordiniranih napora u prepoznavanju i suočavanju s ugrozama nacionalne sigurnosti, istaknuo je ministar. Nacionalna sigurnost obuhvaća i aktivnosti Hrvatske u suočavanju s netradicionalnim izazovima poput kibernetičkih i hibridnih prijetnji te napora u postizanju ciljeva poput ekološki održivog teritorijalnog i ravnomjernog gospodarskog razvoja i zaustavljanja depopulacijskih trendova, dodao je.
Vlada je na sjednici donijela i uredbu o financijskoj strukturi omotnice za program izravnih plaćanja za 2018. godinu, a kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ukupno je osigurana 2,71 milijarda kuna. Od toga je avans od 1,1 milijarde kuna isplaćen u studenome, a u veljači kreće prva rata od 1,2 do 1,3 milijarde kuna. H
Za program izravnih plaćanja za 2018. godinu osigurana 2,71 milijarda kuna
Možda ste propustili...