Regija
KUPILI JU U DRUGOM NAVRATU

Rakija cisternama - za Slovačku!
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Tvrtka Earth Power iz Nove Vesi na 12. dražbi svih 266.000 voćnih rakija i drugog alkohola kupila je za 839.000 kuna
ĐAKOVO

Dok joj u prvom pokušaju prije nekoliko mjeseci to nije uspjelo, a baš i nemala jamčevina od gotovo 20.000 eura propala, slovačka tvrtka "Earth Power" iz Nove Vesi u drugom je navratu uplatila kupovninu za 266.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola, jedine stečajne mase đakovačke Pan Trgovine.

Potvrdio nam je to stečajni upravitelj Zoran Subotić, dodavši da je ova nesvakidašnja stečajna imovina prodana u dvanaestoj dražbi i to za 839.000 kuna. To je više nego deset puta manje od početne cijene rakije, odnosno njene proizvođačke cijene s prve dražbe, a na kojoj je ona bila ponuđena za deset milijuna kuna.

– Slovačka tvrtka kupila je sve količine voćnih rakija i drugog alkohola. Tvrtka "Earth Power" kupuje ju za daljnju distribuciju, a dio će zadržati za sebe - kaže Subotić.

Put grada Nove Vesi rakija će putovati bez plaćanja trošarine koja, da je bila u obvezi plaćanja, ne bi bila nimalo jeftina – 53 kune po litri. Sada je pred kupcima i stečajnim upraviteljem Zoranom Subotićem ‘izlaz‘ te rakije iz trošarinskog skladišta u Slavonskom Brodu gdje je ‘ležala‘ godinama u tankovima ili plastičnim bačvama...

– Odvoz voćnih rakija i drugog alkohola iz trošarinskog skladišta počet će u idući ponedjeljak, a tako velike količine bit će do Slovačke otpremane u cisternama, ne odjednom, nego jedna po jedna cisterna - kaže Zoran Subotić. Odvoz rakije iz stečaja teći će oko tri tjedna. Na upit kako si je jedna tvrtka mogla dopustiti takav luksuz da joj propadne uplaćena jamčevina od 20.000 eura, Subotić kaže kako su Slovaci to pojasnili kratkoćom rokova da se organiziraju s uplatom kupovnine, otpremom i drugim, pa im je sada, u drugom navratu, za sve to ostavljeno više vremena. Ipak, gubitak jamčevine donekle je anuliran time što su Slovaci u drugom pokušaju do rakije došli prema značajno nižoj cijeni nego što je to bilo u prvom navratu, a kada joj je početna cijena ‘debelo‘ prelazila milijun kuna.
Prodaju rakije, a traje to već pet godina, budno prate radnici Pan Trgovine, njih 343, koji se među svim vjerovnicima jedino mogu nadati kakvom-takvom namirenju potraživanja. Jer, radnici su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, dok drugi vjerovnici u ovom slučaju neće doći na red za namirenje. Radnici potražuju oko pet milijuna kuna i nije ugrubo teško izračunati na koje namirenje mogu računati. Na prodajom rakije ostvarenih 839.000 kuna ide još nešto sredstava utrženih tijekom stečajnog postupka, no od iznosa treba odbiti i oko 250.000 kuna troškova nastalih tijekom postupka za inventure i drugo, pa Subotić procjenjuje da će za isplatu radnicima na kraju ostati oko 800.000 kuna, a što je u odnosu na njihovih pet milijuna kuna potraživanja, približno šestina. Dijelom sredstava namirit će se i država i to na osnovu doprinosa.

Suzana Župan
Voćne rakije

nisu podlijegle trošarini
Odjavit će trošarinsko skladište
Stečajni upravitelj Subotić najavljuje kako će nakon otpreme zadnje od 266.000 litara alkohola put Slovačke ukinuti trošarinsko skladište u Slavonskom Brodu. "Ono se odjavi i nema ga", dodaje Subotić. Na upit je li prodajom rakije odahnuo, Subotić kaže da će to moći učiniti tek kada i zadnja litra rakije bude otpremljena iz brodskog trošarinskog skladišta.
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike