Svijet
VLADIMIR PUTIN ČETVRTI PUT U POSJETU BEOGRADU

Vučić: Rusija je uvijek mogla računati na Srbiju
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Pozornost izazvao Putinov tjeloranitelj s "čegetom", torbom za nadzor nuklearnog oružja

Nakon što je predsjednički zrakoplov s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, praćen trima MiG-ovima 29 srpskog zratnog zrakoplovstva što ih je donirala Rusija, sletio u beogradsku Zračnu luku "Nikola Tesla", s tridesetak minuta zakašnjenja zbog, kao je objašnjeno, sigurnosnih razloga, ispred dugačkog crvenog tepiha i uz počasnu postrojbu Vojske Srbije dočekao ga je domaćin, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, a potom su obojica ušla u Putinov blindirani automobil Aurus Senat i uputila se prema Groblju osloboditelja Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu, gdje su položila vijence. Srpski mediji doznaju kako su Putin i Vučić već u automobilu obavili prve razgovore u četiri oka, osim planiranog 15-minutnog razgovora nasamo.


"Uvijek smo mogli računati na rusku podršku i koliko god je naša zemlja po broju stanovnika i teritorijalno malena - mislim da je Rusija uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji", rekao je Vučić u pozdravnom obraćanju na početku susreta s Putinom u Beogradu.


Ispred Palače Srbije, gdje su ga dočekali Vučićevi suradnici, ispaljeno je deset topovskih plotuna Putinu u čast.


Vučić je zahvalio Putinu na potpori neovisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i dodao kako Rusija uvijek može računati na Srbiju kao saveznika.


- Srbija i Rusija iskreni su prijatelji i želim vam osobno zahvaliti na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena i, usudio bih se reći, poštovanja i ljubavi uložili u napredak srpsko-ruskih odnosa - rekao je Vučić, dodavši kako trgovinska razmjena dviju država napreduje, ali "ima prostora za napredak u području inovacijskih i digitalnih tehnologija".


Putin je rekao kako "bliske veze i duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda pomažu u građenju budućnosti" i zahvalio "bratskom srpskom narodu" na toplom dočeku, dodavši kako je robna razmjena između dvije zemlje "porasla na dvije milijarde dolara" te da je "dobro što su odnosi sve bolji".


Srbijanki su mediji zamijetili da se na dočeku Putin rukovao s članovima srbijanske vlade, a jedino srbijanskog šefa diplomacije Ivicu Dačića zagrlio te da Putina u stopu prati tjelohranitelj s torbom u ruci zvanoj čeget, u kojoj je sustav kontrole s posebnim audio-videokomunikacijskim sustavom Kavkaz, a kojim se održava veza između ruskog šefa države i stožera u slučaju potrebe uporabe nuklearnog oružja.


Vučić je novinarima izjavio kako je s ruskim predsjednikom u razgovorima i u četiri oka i u užem formatu, uz najbliže suradnike, "razmotrio gotovo sve teme".


- Ne samo što isporučujemo vojnu tehniku nego i kupujemo borbene sustave, borbenu tehniku, vi znate što već - rekao je Putin.


Dačić je, čekajući Putina, izjavio kako Srbija ima punu potporu Rusije za postizanje kompromisnog rješenja o Kosovu, ali da ruski predsjednik ne donosi u Beograd rješenje za Kosovo, kako su javili neki mediji, nego "on nas pita koje je rješenje".


Američka agencija Bloomberg piše kako će srbijanski predsjednik Vučić nastojati Putinov posjet iskoristiti za dobivanje potpore Moskve za postizanje dogovora o Kosovu. Ruskog će predsjednika u Beogradu pozdraviti, tvrdi agencija, vladajuća Srpska napredna stranka skupom koji ističe "konfliktni pristup" Srbije pridruživanju EU-u, a Vučić se "trudi poslati signal kako ne prihvaća protivljenje EU-a dogovoru s Kosovom o razgraničenju" te podsjeća kako Vučić od 2012. "balansira između obećanja o europskim integracijama i održavanja srdačnih veza s Rusijom".


U nekoliko vojvođanskih gradova, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Bačkom Petrovcu, Vrbasu, Bečeju, Novom Bečeju, Kovačici, na dan četvrtog Putinova pohoda u Beograd osvanule su naljepnice "Putin, go home", a odgovornost je preuzela Mlada Vojvodina, koja se zauzima za samostalnu Vojvodinu.


S druge strane, na sjeveru Kosova, Srbi su postavili jumbo plakate s Putinovom slikom i natpisom "Hvala!", ali srbijanski mediji prenose izjave mještana Leposavića "koji su jutros išli na posao i vidjeli kako ih vojnici KFOR-a uništavaju".
Vučić i Putin su nakon obraćanja medijima zajednički posjetili hram svetog Save, gdje je ruskog predsjednika dočekalo više desetaka tisuća ljudi koji su iz svih krajeva Srbije doputovali da ga pozdrave.


Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike