Novosti
EPIDEMIJA

Komplikacije zbog gripe
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 13. siječnja, u našoj je zemlji službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5327) stiglo u drugom tjednu ove godine.

U subotu će u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu biti održana konferencija za novinare u kojoj je zbog gripe zavladalo izvanredno stanje. Kako je za N1 televiziju rekao pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš, nema mjesta panici, no ove je godine “slika bolesti nešto teža, ali se zdravstveni sustav uspješno bori”. Naime, u toj je zdravstvenoj ustanovi zabilježeno više pacijenata s teškom upalom pluća izazvanom gripom. Kako javlja HTV, u 24 sata su na tu kliniku primljene četiri osobe s teškom upalom pluća, ukupno ih je 18 na respiratoru, a u ambulante dolaze stotine ljudi iz cijele Hrvatske. Bilo je i smrtnih slučajeva.

U splitskoj je bolnici od komplikacija izazvanih gripom umro 82-godišnji muškarac, na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, a hospitalizirano je njih 94, doznaje Hina u četvrtak od šefa splitske Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića. Također je izvijestio da je ove godine među oboljelima od gripe najviše onih u srednjoj i starijoj životnoj dobi te da na dnevnoj bazi na Hitnom prijemu Klinike za infektologiju pregledavaju dvostruko više bolesnika nego u istom razdoblju prošle godine. Tako su prošle godine na dan pregledavali po dvadesetak bolesnika s dijagnozom gripe, a ove je godine taj broj veći od 40, pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.

Prema podacima HZJZ-a, do 13. siječnja najveći je broj prijava oboljelih od gripe pristiglo iz Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije te Splitsko-dalmatinske županije. Kod većine oboljelih koji su dosad laboratorijski analizirani potvrđen je virus A tipa H1N1. D.Pav./H
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora