Ekonomija
HGK O PREDNOSTIMA UVOĐENJA EURA

Ulazak u eurozonu poticaj rastu izvoza
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Unatoč koristi od uvođenja eura za naše poduzetnike, ne smije se smetnuti s uma da samo uvođenje eura neće riješiti strukturne probleme gospodarstva, te da je u interesu da se što jači i stabilniji pridružimo eurozoni.
Istaknuo je to predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirajući prednosti i mane uvođenja eura te je dodao: "Zato je nužno uložiti dodatne napore da u ovoj pretpristupnoj fazi ubrzamo ublažavanje strukturnih slabosti hrvatskoga gospodarstva."
Pojasnio je kako je naše gospodarstvo izrazito tijesno vezano uz gospodarstvo europodručja jer su nam članice eurozone najvažniji vanjskotrgovinski partner (dvije trećine robne razmjene obavljamo s 19 članica eurozone), a i najveći investitori u Hrvatsku dolaze iz zemalja europodručja (oko 66 posto ukupnih izravnih ulaganja). Turizam nam je također ovisan o posjetiteljima iz država eurozone (oko 70 % ukupnih prihoda od turizma i oko 60 % noćenja).
"Hrvatska ima izrazito visoku euroiziranost financijskoga sustava, pa s tih pozicija zamjena domaće valute eurom ima više prednosti u odnosu na rizike s gubitkom domaće valute kao instrumenta monetarne politike. U sustavu u kojemu su prihodi i obveze u istoj valuti znatno će se olakšati poslovanje gospodarstvenicima te smanjiti rizičnost u njihovu poslovanju. Stoga je glavna korist uvođenja eura za hrvatsko gospodarstvo uklanjanje valutnog rizika", naglasio je Burilović, dodavši kako u sadašnjem sustavu postoji valutna neusklađenost obveza i imovine kod subjekata koji ostvaruju prihode u domaćoj valuti, a obveze su im vezane uz stranu valutu.
Zbog toga je i sada osnovni instrument monetarne politike održavanje deviznog tečaja kune prema euru.
Još jedan pozitivan aspekt uvođenja eura za hrvatske građane i gospodarstvenike bio bi pad kamata, odnosno povoljniji uvjeti zaduživanja. Kamatne stope približile bi se razinama kamatnih stopa u europodručju, koje su trenutno osjetno niže nego u Hrvatskoj, unatoč tome što su generalno na povijesno niskim razinama.
Uvođenjem eura gospodarstvenicima će nestati i transakcijski troškovi zamjene kuna u eure i obratno, koji bi se u idućim godinama zbog očekivanog porasta broja izvoznika i vrijednosti izvoza, ali i uvoza, trebali povećati u odnosu prema sadašnjoj razini (procjenjuje se da iznose od 0,1 do 0,3 % BDP-a na godišnjoj razini).
- Trenutno samo 15 do 16 posto tvrtki u Hrvatskoj ostvaruje robni izvoz, a kako je većina našeg robnog izvoza vezana uz euro, uvođenje jedinstvene valute dalo bi dodatan poticaj izvozu i rastu zaposlenosti. Zbog manjeg troška kapitala i rizika izvoza, kao i ukidanja tečajnih razlika, izvoznici će biti konkurentniji - zaključio je Burilović. Z.Rupčić
Trenutno samo 15 do 16 posto tvrtki u Hrvatskoj ostvaruje robni izvoz koji je pretežito vezan uz euro
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike