Novosti
PREVIRANJA U VODSTVU HSS-A

Pongrac: Ne želimo postati "Hrvatska samoborska stranka"
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Članovi iz Slavonije tražili Beljakovu ostavku, on im odgovorio zabranom održavanja odbora

Sjednica Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke održana prošloga petka u Zagrebu donijela je nove velike probleme predsjedniku Kreši Beljaku, čije je odstupanje s pozicije tada zatražila nekolicina nezadovoljnih članova.


Marko Petrović, predstavnik ŽO HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, zatražio je na sjednici Beljakovu ostavku, ali do rasprave o njegovu prijedlogu nije došlo, sam predsjednik stranke prijedlog je odlučio ignorirati, a glasnogovornica HSS-a, Ivana Tomić, potom je demantirala cijelu situaciju. No to je bio razlog zbog kojega su sjednicu napustili Zvonko Pongrac, predsjednik HSS-ove Regionalne organizacije Slavonija, Mato Golubčić, predsjednik ŽO HSS-a Vukovarsko-srijemske županije, ali i Ana-Marija Petin, potpredsjednica stranke. Ti su pobunjenici iz Slavonije uz Beljakovu ostavku zatražili i sazivanje izborne skupštine za biranje novog vodstva stranke, što ipak nije urodilo plodom, ali doznajemo da im je predsjednik HSS-a "propisno" odgovorio zabranivši održavanje županijskih i regionalnih odbora, uz prijetnju suspenzijom članova. Nekad respektabilna stranka očito je posrnula, pa smo trenutnu situaciju u HSS-u odlučili rasvijetliti upravo sa Zvonkom Pongracem, predsjednikom slavonskog RO HSS-a.


- "Ili će biti kako Krešo Beljak kaže, ili u HSS-u neće biti nikako!" mogla bi se sažeti cjelokupna situacija u našoj stranci, u kojoj su dugotrajni problemi posljednjih dana kulminirali protustatutarnom zabranom održavanja već zakazanih odbora, koje sam sazvao za 21. siječnja u Čepinu. Beljak je zbog toga prijetio suspenzijom viđenijim članovima i tražio osobno odobrenje imena delegata za odlazak na glavnu skupštinu HSS-a, na kojoj, 9. veljače, neće biti mjesta za mene i moje istomišljenike - otkriva Pongrac, napominjući kako osobno ipak nije dobio prijetnju suspenzijom, ali se od njega tražilo podnošenje ostavke. Pobunjenicima, podsjeća predsjednik slavonskog RO HSS-a, najviše smeta smjer u kojem Beljak vodi stranku, a uz to što ignorira rad i prijedloge članova iz pet slavonskih županija, smatraju kako je i financijsko poslovanje stranke velik problem, koji žele istražiti.


- HSS je trenutno talac politike Kreše Beljaka i smatramo da nam uzima sav novac i troši ga kako želi. Stoga želimo da Uskok ili DORH ispitaju financijsko poslovanje HSS-a, jer smo mi to bez uspjeha pokušali preko stranačkih tijela. Primjerice, u kontekstu plaće glavnog tajnika stranke, nismo uspjeli dobiti podatak o visini plaće njega i drugih članova, pa zbog toga inzistiramo na transparentnom upravljanju financijama - upozorava Pongrac, ističući u tom smislu i poziciju potpredsjednika HSS-a, Davora Vlaovića, koji se, smatra, "priklonio Zagrebu" zbog povlastica i saborske plaće.


Zvonko Pongrac ističe kako je upravo zbog tih činjenica rejting HSS-a u konstantnom opadanju, jer "autokratsko vođenje stranke Kreše Beljaka" biračima ne nudi konkretna rješenja, pa smatra da upravo ogranak istočne Hrvatske mora poduzeti jasnije mjere.


- Potreban nam je statut koji će osigurati demokratsko upravljanje strankom i ukloniti sve anomalije koje u ovom trenutku upućuju na to kako najveći utjecaj u HSS-u imaju zaposlenici, a ne stranački aktivisti. Također, u političkom smislu, tražimo jasno pozicioniranje HSS-a u centar, ne bježeći od prostora koji pokriva HDZ, jer želimo pridobiti i birače iz tog dijela političkog spektra. Činjenica je da Beljak silovito HSS vuče u lijevo, što HDZ-u potpuno oslobađa prostor i čini ga još dominantnijim - naglašava Pongrac, ne dotičući se slučaja posljednjeg HSS-ova "političkog prebjega" u Bandićev klub, Mladena Madjera, zbog Uskokove istrage, ali napominjući kako je u tom kontekstu potrebno prije svega "riješiti probleme u svojoj kući".


Za kraj predsjednik HSS-ova RO Slavonija prokomentirao je i Amsterdamsku koaliciju, u sklopu koje će HSS izići na izbore za Europski parlament, vjerujući kako je članovima, glasačima i simpatizerima njegove stranke ta koalicija neprepoznatljiva, ali smatra kako bi netko iz redova HSS-a trebao dobiti poziciju europarlamentarca.
- Kap koja je prelila čašu dolazak je Beljakova velikoga prijatelja, Ive Josipovića, u Amsterdamsku koaliciju, jer tu odluku nije donio sam HSS, nego on i ostali čelnici stranaka. Upravo zbog tog posljednjeg primjera mi Slavonci Beljaku preporučujemo da stranku ne vodi iz Samobora, jer ne želimo postati Hrvatska samoborska stranka, iako se bojim da smo vrlo blizu toga. Naime, predsjednik treba biti u stalnom kontaktu s ljudima na terenu, slušati što članovi govore i kako žive, taj rad ne smije biti revijalni izlazak i dijeljenje lekcija - zaključuje Zvonko Pongrac.
Marko Mandić
Zvonko Pongrac

predsjednik RO Slavonija HSS-a

Potreban nam je statut koji će osigurati demokratsko upravljanje strankom i ukloniti sve anomalije koje u ovom trenutku upućuju na to kako najveći utjecaj u HSS-u imaju zaposlenici, a ne stranački aktivisti.