Sport
ČETVRTA POBJEDA HRVATSKE NA SP-u

Lagana uvertira uoči “Furije”
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Kao što je i najavio Lino Červar protiv Bahreina nije koristio igrače koji su dosad najviše igrali

I to je bilo to. Hrvatska će posljednji susret u Münchenu dočekati s četiri pobjede i osam bodova, što je bio prvi cilj kada se stiglo na Svjetsko prvenstvo. Bahrein nije služio niti za zagrijavanje s obzirom na to da je Lino Červar sačuvao igrače koji su “potegnuli” najviše u prva tri kola. Bila je to lagana hrvatska pobjeda, jer kada se vidi da smo imali 12 minuta isključenja, a suparnik dvije minute manje, onda bi se moglo zaključiti kako se na terenu vodio rat.


No, nikakvih povišenih tenzija nije bilo. Nije bilo razloga za to. Zato će sigurno “borbena sprema” večeras biti na najvišoj razini. Pobjeda večeras nad Španjolskom (20,30 sati) olakšala bi nastavak borbe za polufinale Svjetskog prvenstva, a isto tako osigurali bi kvalifikacije za Olimpijske igre, što je bio prvi cilj po koji su došli naši rukometaši u Njemačku.

Do odmora “plus deset”

Domagoj Duvnjak cijeli je susret odsjedio na klupi, osim u situacijama kada je pljeskom i skandiranjem želio pozdraviti svaki dobar potez svojih mlađih suigrača. Na klupi su ostali Zlatko Horvat, Igor Karačić, Marin Šego, David Mandić i Željko Musa, od početka susreta zaigrao je Luka Cindrić, kojeg je hrvatski izbornik sačuvao protiv Japana i Makedonije, pa su već počela nagađanja o mogućem slučaju. No, to je bilo stvaranje incidenta gdje ga nema ni u promilima. Cindrić je zaigrao na poziciji srednjeg vanjskog, a u obrani na half poziciji. Zabio je jedan pogodak i nakon 15-ak minute igre i on je završio na klupi. Daleko teži posao predstoji mu večeras. Na vratima je bio Ivan Stevanović. S lakoćom je skidao udarce Bahreina dokazavši da se i na njega može Červar osloniti. Na krilima su zaigrali Manuel Štrlek i Ivan Vida. Desno krilo NEXE-a upravo je prvi pogodak Bahreinu postigao nakon što si je sam kreirao akciju. Presjekao je jednu loptu, a onda istrčao kontru i zabio. Vida je prvo poluvrijeme zaključio s četiri pogotka, a njegov treći pogodak već u 28. minuti Hrvatskoj je donio vodstvo s dvoznamenkastom razlikom (18:8). U prvom poluvremenu vidjeli smo sastav za kojeg smo sigurni da, bar u napadu, više neće zaigrati na Svjetskom prvenstvu. A možda i nikada. Tako je napadačke minute imao i Alen Blažević koji je u obrani tijekom susreta mijenjao svoga Slavonca Damira Bičanića. Zaigrali su i Vukovarac i Našičanin zajedno u napadu u situaciji kada je Červar posegao i za “sedmim igračem” što su odrađivali Kozina i Šipić. I sve je teklo bez ikakvih stresova. Lagano se Hrvatska odlijepila nedoraslom suparniku čiji je izbornik Islanđanin Aron Kristjansson također čuvao svoje snage. Naime, Bahrein danas igra protiv Japana za peto mjesto u skupini, što je za njihovu reprezentaciju susret od itekakvog značaja. Mogla je Hrvatska s još uvjerljivijom razlikom otići na odmor. U posljednjoj minuti Stevanović je upisao osmu obranu, a u napadu Štrlekov šut s krila na isteku vremena završio je pokraj vratnice, pa se na odmor otišlo s hrvatskim vodstvom 19:9.

Zabio i Stevanović


U napadu je također lako situacije s vanjskog šuta rješavao Damir Bičanić kojeg je u nastavku u obrani mijenjao suigrač iz PPD-a Zagreb David Mandić. Mlado lijevo krilo uigravalo se za 5-1 obranu koja će sigurno poslužiti ne samo večeras protiv Španjolske, nego i u susretima u Kölnu, a nadamo se i kasnije. Zato sigurno neće biti više potrebe da Mandić igra srednjeg vanjskog, što je bio slučaj protiv Bahreina. Morao je ipak u nastavku s klupe se dići i zaigrati i Zlatko Horvat, zato što je Vida zaradio dvije minute isključenja. S obzirom na to da je pobjednik bio riješen, došlo je do opuštanja u hrvatskim redovima i u napadu i u obrani. Iskoristio je to suparnik, pa su tako Bahreinci nakon “minus 12” smanjili na 23:14 u 39. minuti, pa je Lino Červar zatražio time-out upozorivši svoje igrače ta takav pristup više neće tolerirati. I trebalo je još neko vrijeme da se uozbiljimo, pa je tako Štrlek iz sedmerca pogodio nakon gotovo deset minuta igre. Potom je Štrlek zabio i iz igre za vodstvo 25:14. Lijevo krilo Hrvatske i mađarskog Veszprema završio je na kraju utakmicu s 11 postignutih pogodaka te je zasluženo proglašen igračem utakmice. Mogao je i više, dva sedmerca skinuo mu je vratar Bahreina Ahmed Husain. Do kraja susreta Hrvatska je čak povećala razliku u odnosu na prvo poluvrijeme. Među strijelce se u 59. minuti upisao i vratar Ivan Stevanović za najveće hrvatsko vodstvo na utakmici 32:19. Do kraja susret Bahrein je zabio, a hrvatski napad završio istekom vremena, pa ni argentinski suci nisu više produživali susret sviranjem deveterca, jer činilo se da su davno hrvatski rukometaši već mislima bili na večerašnjoj utakmici i srazu s prvacima Europe Španjolcima.


Krešimir Lacković
“Furija”
U 20,30 SA ŠPANJOLSKOM
Lino Červar

hrvatski izbornik

Djelomično sam zadovoljan. Prvo poluvrijeme smo dobro stajali, a u drugom je pala koncentracija. Protiv Španjolske ćemo biti kompletni, imamo protiv sebe jakog suparnika protiv kojeg će trebati jaka mentalna i taktična snaga, a svaki igrač mora dati maksimum. Trebati će nam i podrška publike u što ne sumnjam.
Manuel Štrlek

lijevo krilo Hrvatske

Svim igračima čestitam odigrali su jako dobro prve četiri utakmice, a sada idemo po ono najvažnije. Cilj nam je prenijeti četiri boda. Nadam se da ćemo to i uspjeti i da ćemo prikazati našu najbolju partiju dosada. Vjerujem kako možemo pobijediti Španjolsku.
RASPLET U A SKUPINI: NIJEMCI I FRANCUZI PRENOSE TRI BODA?
Mnogi su posljednji susret 4. kola berlinske A skupine između Francuske i Njemačke nazvali "finalom prije finala". Doista, susret je opravdao takav status. Prikazano je sve ono zbog čega ljudi vole rukomet. Na kraju je završeno bez pobjednika 25:25. Bio je to već treći remi u skupini. Francuska je u zadnjim sekundama izbjegla poraz koji bi im bio prvi na svjetskim prvenstvima nakon četvrtfinala SP-a 2013., kada ih je svladala Hrvatska. Bod Francuzima donio je N´Guessan šutem preko bloka u zadnjim trenucima susreta. Tako je prilično izvjesno kako će Francuzi i Nijemci prenijeti tri boda u drugi krug u Köln. U posljednjem kolu izgledan je trijumf Francuza nad Rusima, Nijemaca nad Srbima te Brazila nad Korejom. U tom slučaju dalje bi uz Nijemce i Francuze išao Brazil. No, mogući su i drukčiji raspleti, pa da u drugi krug ide Rusija, čak i Srbija. Sigurni su Francuska i Njemačka. Samo je pitanje s koje će pozicije u borbu za polufinale.
HRVATSKA** 32(19)

BAHREIN**20 (9)

MÜNCHEN - Olympiahalle. Gledatelja: 8000. Suci: Grillo i Lenci (Argentina).

HRVATSKA: Stevanović 1 (10+1), Šego, Duvnjak, Stepančić, Vida 5, Horvat, Karačić, Blažević, Štrlek 11(2), Musa, Cindrić 1, Mandić 1(1), Kozina 3, Vranković 4, Šipić 1 i Bičanić 5.

BAHREIN: Khamis, A. Husain (7+1), A. Merza 2, Al Samahiji 1, Husain 1, Jalal 5, M. Merza 1, Basham 3, Yaseen, Madan 1, Alsalatna, Alfardan, Saad 1(1), Habib 1 i Alsayyad 4.

SEDMERCI: Hrvatska 6(4), Bahrein 2(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Šipić 2, Vida 2, Mandić 2+2, Kozina 2, Vranković 2), Bahrein 10 minuta (Habib 2, Madan 2+2, Alsayyad 2, Alsalatna 2)
JAPAN NAMUČIO ISLAND
U prvom susretu 3. kola naše B skupine Island je ne baš uvjerljivo svladao Japan s 25:21 (13:12). U D skupini Mađarska je remizirala s Egiptom (30:30), a to im je šesti bod, vjerojatno dovoljno za drugi krug. Argentina je svladala Angolu s 33:26. Egipat i Angola nakon četiri kola imaju po tri boda.
Možda ste propustili...

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike