Regija
OPĆINA ANDRIJAŠEVCI IZNIMKA

Više rođenih nego umrlih godinama
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
ANDRIJAŠEVCI - Općina Andrijaševci, koju uz Andrijaševce čine i Rokovci, jedna je od rijetkih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa i u Slavoniji, koja se može pohvaliti kako je u njoj lani bilo više rođenih nego umrlih, a taj trend, srećom, bilježe već posljednjih nekoliko godina. Prostire se na nešto manje od 40 četvornih kilometara i ima 4075 stanovnika i po tome je među manjim općinama najistočnije županije, ali i među onima rijetkima koje nemaju posebno izražen problem odlaska stanovništva, posebice mladog i radno aktivnog. Glavni je razlog trenutačne povoljne situacije geostrateški položaj, blizina Vinkovaca u kojima mnogi Rokovčani i Andrijaševčani nalaze radna mjesta. Ljudi su zadovoljni kratkim putovanjem do mjesta rada i tu nalaze mogućnost pristojnog života.


- Rokovci i Andrijaševci za sada su u boljoj situaciji nego što je drugdje, ali to pitanje mora biti ključno pri donošenju odluka ili mjera koje bi mogle odljev stanovništva smanjiti ili zaustaviti. I dalje u našoj općini imamo veći broj rođenih nego li umrlih, ali to nam ne daje za pravo opustiti se, već svi zajedno trebamo raditi na boljem standardu kako bismo zadržali mlade obitelji. U posljednjih nekoliko godina broj rođenih uvijek se kreće oko 50, a broj umrlih od 32 do 40. To posebno veseli u ovakvoj situaciji kada je u svim ostalim općinama i gradovima trend obrnut – kaže načelnik Damir Dekanić i dodaje kako Općina pomaže roditelje za prvo i drugo dijete iznosom od dvije tisuće kuna, za treće dijete daje 4 tisuće kuna, za četvrto 8 tisuća, a za peto i svako sljedeće rođeno dijete 16 tisuća kuna.


Općina financira i organizaciju male škole te sufinancira u najvećoj mjeri dječje igraonice, a napravljena je i projektna dokumentacija za dječji vrtić, čija se gradnja privodi kraju i mali polaznici će se useliti najesen, na početku nove pedagoške godine.
Već petu godinu zaredom Općina Andrijaševci dodjeljuje stipendije redovitim studentima upisanim na preddiplomski i diplomski sveučilišni, integrirani studij akademiju ili stručni studij s prebivalištem u Rokovcima ili Andrijaševcima. Za ovu akademsku godinu stipendije su dobila 32 studenta, što je nešto manje nego prošle godine. Oni će u 10 mjeseci akademske godine dobiti ukupno dvije tisuće kuna, što je stopostotno povećanje u odnosu na prošlu godinu, a plan je stipendije povećati na četiri tisuće kuna. Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike