Regija
KULTURNO DOBRO NA BUBNJU

Na sudu odgođeno ročište za prodaju Matoševe rodne kuće
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Ministarstvo kulture zatražilo provedbu postupka prvokupa; Društvo A. G. Matoša ogorčeno zbog prodaje
VUKOVAR - Na Općinskom sudu u Vukovaru jučer je trebalo biti održano prvo ročište za javnu dražbu čiji je predmet prodaje rodna kuća hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku.Razlog su potraživanja Matice hrvatske od Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika koja već niz godina nije uspjela naplatiti te se odlučila ovim putem namiriti. Ročište je odgođeno nakon što je sudac strankama u sporu rekao kako je Ministarstvo kulture 9. siječnja ove godine podnijelo podnesak kojim traži da se sukladno članku 38. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara provede postupak prvokupa Matoševe rodne kuće koja se vodi kao kulturno dobro. Predstavnik ovrhovoditelja, Matice hrvatske, odvjetnik iz Zagreba Radoslav Šunjić, suglasio se s odgodom ročišta, dok je Željko Anić, predsjednik Društva A. G. Matoša, zatražio od suda da cijeli postupak vrati na početak jer, prema njegovim riječima, sud nije postupio po zakonu.

- Morali ste o pravu prvokupa obavijestiti Općinu Tovarnik, Vukovarsko-srijemsku županiju i državu. To su rutinske stvari i začuđen sam što to niste učinili. Stoga ovaj postupak nije valjan i mora se provesti iz početka - rekao je Anić, no sud je odlučio ročište za javnu dražbu odgoditi te novo naknadno zakazati.

Podsjećamo kako je u lipnju 2002. godine, ugovorom o zamjeni nekretnina između Družbe sestara Kraljice Svijeta i Ogranka Matice hrvatske Tovarnik, kuća prešla u vlasništvo Matice hrvatske, no kako Ogranak u Tovarniku nije imao inicijalnih sredstava, Središnjica se zadužila za nešto manje od 27 tisuća eura kod Zagrebačke banke te u ožujku iste godine sklopila ugovor s Ogrankom Tovarnik prema kojemu se Ogranak obvezao vraćati anuitete kredita. Kako preuzete obveze nisu izvršili, Matica hrvatska je 2004. godine podnijela tužbu protiv Ogranka zbog neplaćene prve četiri rate kredita. Ubrzo je zbog sukoba Ogranak ugašen, a njegov dotadašnji tajnik Željko Anić je sa suradnicima osnovao Društvo Antuna Gustava Matoša te je u srpnju 2005. godine, netom prije gašenja, Ogranak Matice iz Tovarnika darovao rodnu Matoševu kuću novoosnovanom Društvu A. G. Matoša. Društvo je nastavilo započeti projekt rekonstrukcije i izgradnje Spomen-kuće A. G. Matoša te je ukupno u njega do sada uloženo 11,5 milijuna kuna.

- Matica hrvatska je svome Ogranku prije 16 godina pozajmila 200 tisuća kuna da kupimo kuću za račun i na ime Matice hrvatske. Zašto se ona odrekla Matoša, njegove kuće i Srijema pitanje je na koje će predstavnici Matice morati odgovoriti. Ovo nije pitanje duga, koji nikada nismo osporavali, već prvorazredno političko pitanje. Nekomu smeta Matoš u Tovarniku - izjavio je nakon izlaska iz suda Anić, dodajući kako ih Matica hrvatska niz godina onemogućuje da dođu do novca i dovrše projekt.

Rekao je kako, unatoč sukobu, nisu očekivali kako će Matica hrvatska ići toliko daleko da prodaje Matoševu rodnu kuću na dražbi te podsjetio kako se u Odboru za izgradnju nalazi niz uglednih imena, akademika, sveučilišnih profesora i književnika. Nije želio komentirati mogućnost da Ministarstvo kulture kupi ovu nekretninu, uz pojašnjenje kako će to moći učiniti tek kada točno dozna koje su namjere ministarstva.

Naveo je kako je to ministarstvo kontinuirano bilo protiv toga projekta, osim u vrijeme bivšeg ministra Antuna Vujića, čiji je kabinet pomogao u rješavanju određenih imovinskopravnih odnosa.

Dragana Korpoš
Do sada uloženo 11,5 milijuna kuna
Anić je naveo kako je u projekt uloženo oko 11,5 milijuna kuna. “Samo je rješavanje imovinskopravnih odnosa koštalo 1,23 milijuna te dokumentacija oko 1,5 milijuna. Građevinske radove, koji su završeni financirali su Vlada RH i Grad Zagreb i da nije bilo izričitog protivljenja Matice hrvatske, projekt bismo dovršili 2013. godine, jer smo imali načelni dogovor s Ministarstvom kulture da se to financira”, rekao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike