Osijek
VRHUNAC SEZONE RESPIRATORNIH INFEKCIJA

Čekaonice krcate, većina
pacijenata boluje od viroze
Objavljeno 17. siječnja, 2019.
Dnevno imamo do 120 pacijenata, potvrđuje dr. med. Karolina Miklić

Prepune čekaonice kod osječkih liječnika obiteljske medicine i pedijatara neizbježna su tema među Osječanima proteklih desetak dana s obzirom na to da nema osobe koja se u tom vremenu uputila liječniku a da u čekaonici nije provela bar sat-dva. Događa se to iako mnogi liječnici i medicinske sestre gotovo svakodnevno rade prekovremeno.

Obilaskom nekoliko zdravstvenih ustanova na području Osijeka potvrđujemo dojave čitatelja - čekaonice ispred ordinacija liječnika obiteljske medicine i pedijatara pucaju po šavovima. Pacijenti u čekaonicima nezadovoljno cupkaju, a "reži" se na svakoga tko krene mimo reda kucati na vrata medicinskoj sestri, makar i samo s papirićem za narudžbu lijekova.

Dr. med. Nataša Stanišić, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Osijek, objašnjava kako većina pacijenata u čekaonicima domova zdravlja boluje od viroza i jačih želučanih tegoba, a gripa, suprotno mišljenju većine građana, još uvijek nije uzela maha.

"Gripe ima, ali ne baš puno, uglavnom u populaciji prevladavaju viroze i prehlade. No puno ima proljeva i povraćanja, baš opakih, kada ljudi završavaju na infuzijama na Infektologiji. Ima i nešto gnojnih angina i komplikacija virusnih infekcija tipa upale uha, koje nisu simptomatski izliječene. No uglavnom je riječ o virozama uobičajenima za ovaj dio godine i vremenske prilike. Malo je zatoplilo, pa će ponovno zahladiti, a to sve u valovima puni čekaonice", kaže dr. Stanišić.

Dodaje kako su osim u ordinacijama obiteljske medicine trenutno posebno velike gužve u pedijatrijskim ordinacijama, gdje su čekonice "produžene" na hodnike, a u ordinacijama u manjim, prizemnim domovima zdravlja čak i na prostor ispred zdravstvene ustanove.

Pojačno se radi i u ordinaciji obiteljske medicine dr. med. Karoline Miklić.

"Imamo puno posla, najviše pacijenata dolazi s aktunim respiratornim infekcijama. To su bronhitisi, angine i obične upale grla. Dnevno imamo od 110 do 120 pacijenata. Kad je pak u pitanju gripa, osobno nemam još ni jedan zabilježen slučaj, čak ni povratne pacijente sa Zaraznog", kaže dr. Miklić.

Očekivano s obzirom na navedeno, gužve su i u ljekarnama, gdje bezreceptni lijekovi idu kao halva. Građani se žele "naoružati" kako bi što prije pobijedili bolest, jer si, kažu nam, danas malo tko može priuštiti duže bolovanje. Najviše se prodaju antipiretici - sredstva za snižavanje tjelesne temperature, sprejevi za nos i vitaminski dodatci prehrani s naglaskom na čisti vitamin C. Također, Osječani masovno kupuju i popularne "koktel-kombinacije" tih lijekova, koje istovremeno liječe sve simptome prehlada i gripe. Sreća u nesreći je tek to što građani u ljekarnama, zbog snižene stope PDV-a, a uoči poskupljenja najavljenog iz veledrogerija, bezreceptne lijekove trenutačno kupuju po znatno nižim cijenama nego što je to bilo prethodnih nekoliko godina.

Ivana Solar
ZABRANJENE POSJETE U KBC-u OSIJEK
S obzirom na povećan broj oboljelih bolesnika od influence koji su pregledani ili hospitalizirani u KBC-u Osijek, a u svrhu prevencije eventualne epidemije, od utorka 15. siječnja do daljnjega, zabranjuju se posjete hospitaliziranim bolesnicima u KBC-u. Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je trenutno registriran 3141 oboljeli od kliničke gripe, što, očekivano, upućuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe. Dominira pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije, što među građanima opravdava strah od obolijevanja, a broj slučajeva iz dana u dan raste. Istovremeno, u KBC-u Osijek, točnije, u ambulanti Klinike za infektologiju, u prvoj je polovini siječnja bilo potvrđeno 18 slučajeva gripe, upravo tipa A, i to i u djece i odrasle populacije. Od tih 18 slučajeva samo je jedan odrasli pacijent obolio od gripe zadržan na bolničkom liječenju jer je dobio i upalu pluća, a boluje i od hematološke bolesti. Lani je na području Osječko-baranjske županij, službeno potvrđen samo 241 slučaj gripe, a na razini Hrvatske 65.000.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike