Osijek
PARTNERI GRAD I ŽUPANIJA

U nekim društvima se razdružili, u nekim projektima ponovo zajedno
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Nakon što su se ljetos Grad Osijek i Osječko-baranjska županija razdružili u pitanju vlasništva/poslovnih udjela nad Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje, pri čemu je Županija postala jedini vlasnik isplativši pri tome Gradu za njegov osnivački udio 1,7 milijuna kuna, sličan scenarij razdruživanja nastavio se i do kraja godine.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o prijenosu poslovnog udjela u trgovačkom društvu ULO hladnjača d.o.o. koju su Grad i Županija osnovali s jednakim vlasničkim omjerima, svaki u nominalnom iznosu od po jednog milijuna kuna. Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici vijećnici su ovlastili gradonačelnika da sa Županijom potpiše ugovor o prijenosu svog poslovnog udjela Osječko-baranjskoj županiji, s time što je Županija dužna platiti naknadu u visini od 400.000 kuna, kolika je vrijednost udjela prema procjeni revizije. Ova je tvrtka do sada, od osnutka 2007., egzistirala samo na papiru, bez zaposlenih i poslovnih aktivnosti. Za 2017. imali su prihode isključivo financijske prirode u iznosu od 18.000 kuna. No to će se uskoro promijeniti. Novi (jedini) vlasnik Osječko-baranjska županija pristupa realizaciji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, projekt od iznimne važnosti za poljoprivredne proizvođače s područja Osječko-baranjske županije i samu Županiju, koji će uz skladišne prostore imati i tunele za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća. Zanimljivo, prostor za njegovu gradnju osiguran je u Eko-zoni Nemetin, ukupne površine oko šest hektara, dakle Županija je pronašla prostor na gradskoj površini.

Osječko-baranjska županija je pak odlučila odreći se osnivačkih prava nad Agencijom za obnovu Tvrđe. Ovome je prethodila odluka Vlade RH o smanjenju agencija, zavoda, fondova, instituta (...) s javnim ovlastima. Donesenim Zaključkom planiran je prestanak osnivačkih prava i obveza RH nad ovom Agencijom s 1. siječnjem. Država je za osnivanje i rad Agencije osigurala financijska sredstva u omjerima od 51 %, Županija i Grad s 24,5 % sredstava. Gradu je zbog projekata koji se realiziraju, pa i najave novih u ovom dijelu Osijeka, imperativ zadržati postojanje ove Agencije, pa je na sebe preuzela osiguranje sredstava za nastavak njezina rada. Ipak država je odlučila ne prekinuti baš tako naprasno, pa će u sljedeće tri godine sufinancirati rad Agencije s godišnjim iznosima od milijun kuna.

Ovome možemo pridodati i glasna šaputanja da bi bilo dobro kada bi Grad Osijek i Osječko-baranjska županija riješili i pitanje dualizma u Hrvatskom narodnom kazalištu, no čini se kako bi to bio preveliki ne samo financijski nego i svaki drugi zalogaj za jedno od ovo dvoje.

No s druge strane jesenas su obje strane, Grad i Županija, zajednički krenule u realizaciju Gospodarskog centra, prostora koji će razvijati poduzetničke aktivnosti, ali i površina je to na kojoj će primjerice biti novi sajamski prostor.

Inače Grad i Županija i dalje imaju još nekoliko zajedničkih suvlasništva, primjerice u Zračnoj luci Osijek (25/20 %, ostalo država), i Regionalnoj veletržnici (9/8 %, ostalo više drugih suvlasnika). Također, ne ulazeći u suvlasničke odnose, financijski zajednički sudjeluju u realizaciji gradnje Prve gimnazije i Centra za autizam te još nekoliko manje zahtjevnih projekta obnove spomeničkih i memorijalnih dobara ili pak organiziranja javnog dočeka Nove godine.D. Kuštro
51

% financija za osnivanje i rad Agencije osigurala je država
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike