Osijek
NADOGRADNJA INFRASTRUKTURE PP KOPAČKI RIT TREBALA BI BITI GOTOVA DO 2021.

Gradi se pristanište Sakadaš, slijedi obnova dvorca Tikveš
Objavljeno 17. siječnja, 2019.

Otkako je Prijemni centar Kopačevo 2015. godine promijenio lice, a uz njega su sagrađeni servisni objekt, otvoreni i zatvoreni paviljon, 2500 metara duga pješačka staza, kao i obnovljena zgrada recepcije, JUPP Kopački rit je upotpunjen i multimedijalnim centrom u kojemu posjetitelji na suvremen način mogu doživjeti močvaru. Sve je to, uz zanimljive izletničke i edukativne programe, dovelo do rekordne 2018. godine, kada je u Kopačkom ritu uživalo 40.000 posjetitelja, od kojih je 20 posto pristiglo iz 50 zemalja svijeta - najviše iz Mađarske, Slovenije, Njemačke, Austrije, pa i iz SAD-a.

No, u JUPP-u Kopački rit ne misle na tome stati, što su i dokazali dvama novim infrastrukturnim projektima ukupne vrijednosti preko 61 milijun kuna, čija je provedba počela prošle godine.

Riječ je o projektima većinom financiranima iz fondova EU-a, u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.", mjerom Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, koji se odnose na gradnju pristaništa na jezeru Sakadaš te obnovu i prenamjenu kompleksa dvorca Tikveš.

- Radovi na projektu gradnje turističkog pristaništa Sakadaš započeli su u rujnu, a daljnji je plan povezati pristupni most s pontonom. Naime, pontonsko će pristanište pratiti izmjenu vodostaja, zbog čega će i pristup posjetitelja na naše izletničke brodove biti znatno olakšan. Uz to, treba napomenuti i kako se u okviru ovog projekta predviđa i nabava novog elektrobroda i čamca na solarni pogon, koji će, na tih i ekološki način, posjetiteljima pružiti potpuno novi doživljaj zoološkog rezervata - kaže Ružica Marušić, rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata JUPP-a Kopački rit. Ističe kako vrijednost tog projekta iznosi 11 milijuna kuna te da bi radovi trebali biti dovršeni 2021. godine.

Do tada se očekuje završetak i najvećeg dosadašnjeg infrastrukturnog projekta JUPP-a Kopački rit, vrijednog više od 50 milijuna kuna - pokretanje Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš.

- Povijesnu jezgru iz 19. stoljeća u sjevernom dijelu parka, dvorac Tikveš s aneksom i ladanjskom vilom, preinačit ćemo u moderan prezentacijsko-edukacijski centar u kojemu će se interpretirati prirodna, ali i kulturna baština ovoga kraja. Program će biti moderan, uz korištenje svih "čuda tehnike", pa posjetitelje pokraj raznih projekcija i virtualne stvarnosti, očekuje i simulacija močvarnog ugođaja te upoznavanje biljnih i životinjskih vrsta parka - otkriva Marušić, napominjući kako je na tome projektu u tijeku faza javne nabave za izvođača radova, pa se prvi građevinski radovi očekuju već na proljeće.

Upravo je dvorac Tikveš glavni adut JUPP-a Kopački rit jer će modernizacijom edukativnih sadržaja i programa prilagođenih svima zacijelo povećati i broj posjetitelja, a revitalizacijom kulturne baštine jedan od najvećih potencijala parka napokon će biti iskorišten na pravi način.M. Mandić
Ružica Marušić,

rukovoditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata JUPP-a Kopački rit

Povijesnu jezgru iz 19. stoljeća u sjevernom dijelu parka, dvorac Tikveš s aneksom i ladanjskom vilom, preinačit ćemo u moderan prezentacijsko-edukacijski centar.
Modernizacija i dostupnost
“Iznimno smo zadovoljni pozitivnim pokazateljima iz protekloga razdoblja i vjerujemo kako je ovo samo početak. Naime, u ovih godinu dana, koliko obnašam svoju dužnost, pomak je svakako vidljiv, pa uz modernizaciju poslovanja i dostupnost posjetiteljima očekujemo i pojačano sudjelovanje u projektima EU-a, čime ćemo financirati nove sadržaje, ali i nadogradnju te održavanje infrastrukture”, zaključuje Tomislav Bogdanović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike