Novosti
UPRAVNO VIJEĆE DRŽAVNE ERGELE ĐAKOVO I LIPIK:

Prihvaćena ostavka ravnatelja, Damjanović nije više djelatnik Ergele!
Objavljeno 16. siječnja, 2019.

Petoga dana od izbijanja, afera "Lipicanac" dobila je i svojevrstan epilog. Naime, Upravno vijeće (UV) Državne ergele Đakovo i Lipik na hitno sazvanoj sjednici u srijedu je jednoglasno prihvatilo ostavku ravnatelja Mirka Damjanovića, koji od 16. siječnja, bez ponude novog radnog mjesta u Ergeli, više nije ni djelatnik te ustanove.

Već idućeg ponedjeljka peteročlano Upravno vijeće sastat će se ponovo, kada će donijeti odluku o raspisivanju natječaja za izbor novog ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik te o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja, koji će do izbora novog čelnika voditi tu ustanovu. Izjavio je to u srijedu, nakon jednoipolsatne sjednice Upravnog vijeća, njegov predsjednik Zdravko Barač. Dodao je kako je nesretni konj, zbog čije je smrti pod vlakom slučaj i procurio u javnost, bio u najmu na ime Ilije Damjanovića, oca Mirka Damjanovića. Dodao je kako je vrijednost tog lipicanca procijenjena na 30 tisuća kuna, a da je najam na jednu godinu, prema cjeniku Ergele, tisuću kuna.

- Postoji uredna dokumentacija o svemu, za najam je ispostavljen račun koji je uredno plaćen. Zadovoljene su sve interne procedure vezane uz najam. Prema ugovoru o zakupu konja, nastalu štetu, pa i štetu od uginuća, snosi zakupnik - rekao je Zdravko Barač. Procjenu vrijednosti stradalog konja na 30.000 kuna dalo je povjerenstvo Ergele.

Zamoljen da prokomentira to što je izbor ravnatelja Ergele u pravilu povezan s politikom, Barač je rekao: "Traži se, prije svega, određena stručnost, određeno iskustvo i to su parametri kojima se mi vodimo. Uvijek se iza ovakvih javnih događaja, počevši od natječaja, kuloarski pričaju kojekakve priče. Na nama u Vijeću je da poštujemo zakonitost postupka i da se vodimo načelima procjene stručnosti, procjene upravljačkih sposobnosti kandidata."

"Damjanović je na natječaju za jedinog protukandidata imao Nidala Korabija, najstručnijeg u Hrvatskoj za lipicance, a on ipak nije prošao", komentirali su novinari takav Baračev odgovor.

"Iznimno cijenim Korabija, godinama surađujemo. Ja u to vrijeme nisam bio predsjednik UV-a i ne znam detalje kako se odvijao taj proces, ali praksa i iskustvo mi govore da je taj natječaj također bio javan i čime se točno vodio taj saziv Vijeća - ja mogu samo pretpostaviti da su se vodili istim načelima kojima ćemo se i mi voditi - procjena stručnosti i upravljačkih kompetencija osobe koja će voditi Ergelu, ustanovu s 512 godina uzgojnog i selekcijskog rada", odgovorio je Zdravko Barač. S.Župan

ISTRAGA POLICIJE
Na novinarski upit je li policija “ušla” u Ergelu, Zdravko Barač odgovorio je niječno. Rekao je kako su u utorak u Ergeli bili službenici Policijske postaje Đakovo, tražeći određeni broj dokumenata, no isključivo vezanih, naglasio je predsjednik Upravnog vijeća, uz ovaj slučaj. Cjelovito izvješće policije još se očekuje.