Novosti
PODJELA NA NOVE NUTS REGIJE

Slavonija i Baranja se oslobađaju neprirodne pripojenosti sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Hrvatska bi od 2022. godine trebala biti podijeljena na četiri regije

Pet slavonskih županija od 2022. godine bit će u mnogo boljoj poziciji kada je riječ o apsorpciji fondova Europske unije, subvencija poduzetnicima i poticaja investitorima. Izvjesno je da će Slavonija biti izdvojena u zasebnu statističku, tzv. NUTS2 regiju, koja će valjanije prikazati indeks njezine razvijenosti u odnosu na prosjek razvijenosti EU-a.

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, u utorak je Zagrebu, u Banskim dvorima, održan sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora. Tema je bila prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj, takozvanih NUTS2 regija. To je teritorijalna podjela država članica Europske unije na regije, a za statističke potrebe prema europskoj nomenklaturi. Unija je, kako bi izbjegla nacionalnu klasifikaciju, a sa željom ujednačavanja životnog standarda i razvijenosti, propisala upravo ovakvu regionalnu podijeljenost. Odnosno što je neka regija ispod razvijenosti prema EU prosjeku (grublje rečeno siromašnija) ostvarivala je veće poticaje iz europske blagajne.

45 umjesto 70
No od 1. siječnja 2013., dakle godine u kojoj je Hrvatska postala punopravna članica EU-a, naša je zemlja podijeljena na dvije NUTS regije - Kontinentalnu (14 županija i Grad Zagreb), i Jadransku (sedam obalno-otočnih županija). To za Slavoniju, odnosno pet slavonskih županija, nije bio dobar primjer vođenja regionalne razvojne politike, jer su se našle u statistički bogatijoj Kontinentalnoj regiji. Bogatijoj iz razloga jer je u nju bio uključen Zagreb koji je odmah podignuo ukupni indeks razvijenosti. Što je to značilo, primjerice, za poduzetnike u Vukovaru ili Osijeku? Da su u istoj poziciji kao i onaj u Zagrebu te dobiva 35 ili 45 posto potpore zato što je u “kao” razvijenijoj Kontinentalnoj regiji. Da je Slavonija i Baranja zasebna statistička regija imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto.

Sad će se to promijeniti. Kako je nakon sastanka novinarima priopćila Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, predstavljena su dva prijedloga podjele NUTS2 regija.

- Prema prvoj varijanti Zagreb se izdvaja u zasebnu regiju, jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti. Nekadašnja Panonska Hrvatska, odnosno pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a, zasigurno zaslužuju posebnu NUTS2 regiju. Pet županija na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činile bi također jednu cjelinu, a jadranska Hrvatska ponovno bi bila jedna statistička regija. U drugoj varijanti razmišlja se o pripajanju Bjelovarske županije Sjevernoj Hrvatskoj - predstavila je ministrica dosadašnje prijedloge.

U svakom slučaju, Slavonija se oslobađa "nepravednog stiska" u kojemu se nije našla svojom voljom. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je da je, kada je 2015. godine postao zastupnik u Hrvatskom saboru, otvorio ovu temu.

Bolje i kvalitetnije
- Zbog te statističke podjele Osječko-baranjska, ali i ostale slavonske županije, bile su u regiji s Gradom Zagrebom, što nam je izazivalo velike probleme i kod poticaja poduzetnika, obrtnika i investitora i kod samih projekata iz fondova Europske unije. Drugim riječima bilo smo u istom rangu s Gradom Zagrebom te nam je tako podignuta razina indeksa razvijenosti, jer je Zagreb sam po sebi iznad razvijenosti prosjeka EU-a. Sve ono što smo imali na raspolaganju u sufinanciranju iz fondova Europske unije isto je tako imao i Grad Zagreb. I tako će ostati do 2022. godine do kada je na snazi ovakva podjela. Mislim da je to, nije pretjerano reći, jedan od razloga zašto je Slavonija zadnjih sedam, osam godina u zaostatku u odnosu na ostatak Hrvatske. Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo i o investicijama, poduzetnicima i ostalim ulaganjima. Zato nam je važno da se što prije statističke regije promijene i budemo zasebna regija u razini našeg indeksa razvijenosti. Od 2022. godine kreće se s novim ustrojem regija Hrvatske i onda očekujemo bolju i kvalitetniju apsorpciju i europskih fondova, subvencija poduzetnika, ali i poticaja novih investitora i ulaganja na istoku Hrvatske - izjavio je Anušić na naš list nakon sastanka u Banskim dvorima.

U međuvremenu, Plenkovićeva vlada ovu je nepravednu podjelu pokušala umanjiti pokretanjem Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, pokazujući tako politiku nastojanja za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.

Prošle godine Europska je komisija uputila svim zemljama članicama prijedlog za dostavljanje izmjena NUTS2 podjele te se pristupilo izradi studije s novim ekonomskim i statističkim pokazateljima. Hrvatska će novi prijedlog podjele na statističke regije uputiti Eurostatu.

Dario Kuštro
benefiti
NOVA PODJELA ZNAČI VEĆE POTICAJE
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Nije pretjerano reći da je jedan od razloga zašto je Slavonija zadnjih sedam, osam godina u zaostatku u odnosu na ostatak Hrvatske upravo nepravedna podjela na NUTS regije.
ŠTETA ZA SLAVONIJU
Nakon zagrebačkog sastanka Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibenski župan, podjelu iz 2012. godine ocijenio je nekvalitetnom, rekavši da su za nju tada saznali iz Narodnih novina, nisu bili konzultirani i usvojena je bez javne rasprave i uvida. “Rezultiralo je to gubitkom potpora, prije svega poduzetnicima”, upozorio je Pauk, dodavši da je Vlada sada izišla s kvalitetnim prijedlozima koji su najpravedniji. I župan Anušić kaže kako se upozoravalo i tražilo od Vlade Zorana Milanovića da se ne napravi takva podjela, jer je to golema šteta za Slavoniju.
276 NUTS2 REGIJA
NUTS (Nomenclature des unités territoriales statistiques), ili Klasifikacija prostornih jedinica za statistiku, služi za prikupljanje, obradu i analizu statističkih prostornih podataka na razini EU-a. Podloga je to za određivanje prihvatljivosti prostornih jedinica za korištenje fondova Europske unije u okviru Kohezijske politike. U EU-u postoji ukupno 276 NUTS2 regija. Dvije hrvatske regije - Kontinentalna i Jadranska Hrvatska - prema podacima o BDP-u po stanovniku prema paritetu kupovne moći za 2014. godinu rangirane su na 238. (Kontinentalna Hrvatska s indeksom 60) i 245. (Jadranska Hrvatska - indeks 57) mjestu, a ispod ove dvije hrvatske regije rangirane su regije iz manje razvijenih članica EU-a (prije svega Bugarske, Rumunjske i Mađarske). Državne i ostale potpore zbog toga su u Slavoniji bile niže nego u Istri ili Dalmaciji koje su dio formalno manje razvijenije regije.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren