Osijek
LANI U OSIJEKU ROĐENA 1904 DJETETA

Najviše Luka i Lucija, 12 beba upisano online
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Nije ni lani manjkalo maštovitih roditelja, pa je Osijek dobio Tiana, Samuela Ryana, Liama, Talitu, Rabenu i Lumi

U Matičnom su uredu Osijek u 2018. godini upisana 1904 novorođena djeteta, čak 110 manje nego u 2017. godini. Manje je zabilježeno djevojčica od dječaka, najpopularnija su imena bila Luka i Lucija, a kako je 2018. godina bila prva u kojoj je zaživio sustav e-novorođenče, od ukupnog broja upisane djece njih 12 u sustav državne uprave "upalo" je preko interneta.

Na ukupnu brojku rođenih u 2018. godini u matične knjige dodatno je upisano još 796 osoba u proceduri naknadnog upisa koji se odnosi na osobe koje nisu rođene u Osijeku, odnosno djeca koja nisu rođena u KBC-u Osijek, kao i djeca koja nisu rođena u tekućoj godini, ali su upisana u MU Osijek u maticu rođenih za tekuću godinu. Također, od ukupne brojke rođenih približno je 51,5 posto muške djece, a 48,5 posto su ženska djeca.

Kako bilo, zasigurno najslađi zadatak roditelja svih beba generacije 2018. bio je izbor imena. Iako nisu izostala maštovita i neobična imena, iz Matičnog ureda u Osijeku potvrđuju kako su i ovaj put najčešće izabrana tradicionalna imena za slavonsko podneblje. Kao i godinu prije najviše je dječaka dobilo imena Luka, potom David, Filip, Borna, Marko, Matej, Jakov, Ivan, Petar i Karlo. Među roditeljima djevojčica najpopularnije ime bilo je Lucija, a potom, prema uzoru na prehodne godine, Mia, Iva, Petra, Lea, Ema, Sara, Nika i Tena.

Osim navedenih imena koja ne silaze s trona najpopularnijih, ipak su im se pridružila i neka neobična. Tako je Osijek dobio dječake imena Tian, Samuel Ryan, Mike, Maximilen i Liam, a kada su u pitanju djevojčice, Talitu, Rabenu, Nessu, Merien, Mei i Lumi.

Valja napomenuti kako je u 2018. godini roditeljima u Hrvatskoj prvi put ponuđena i mogućnost upisa djeteta u matične knjige iz vlastitog naslonjača, kroz sustav e-građanin, preko usluge e-novorođenče. Tako je među 1094 novorođena djeteta upisana u Matičnom uredu Osijeku njih 12 upisano u matične knjige preko interneta. Tim su činom njihovi roditelji umjesto hodanja po instituacijama u potrazi za "papirima" za dijete, u osobni korisnički pretinac odmah nakon odobrenja upisa dobili elektronički zapis iz matice rođenih, elektronički zapis iz evidencije državljanstva i potvrdu o prebivalištu za dijete te u roku od pet dana potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje i poveznicu na tiskanicu prijave, a u roku od jednog tjedna potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete. Iz Ministrastva uprave poručuju kako su na ovaj način, prema procjenama, na nacionalnoj razini novopečeni roditelji "uštedjeli" tisuće sati koje bi proveli čekajući na šalterima te svatko od njih 40 kuna za taksene pristojbe.

Ivana Solar
PODATCI UPOZORAVAJU NA PAD NATALITETA
S obzirom na to da Ministarstvo uprave još uvijek nije obradilo statistiku za cijelu 2018. godinu kada su u pitanju rođeni u Hrvatskoj, za sada su javnosti dostupni samo podatci za prvih osam mjeseci 2018. godine koji upozoravaju na to kako je u tome razdoblju rođeno 24.300 novorođenčadi, od kojih 12.716 dječaka i 11.585 djevojčica. Za usporedu, u cijeloj je 2017. godini rođena 35.221 beba, od kojh 18.142 dječaka i 17.079 djevojčica. Iz navedenoga se da iščitati kako će u 2018. godini, na nacionalnoj razini, vjerojatno ponovno biti zabilježen pad nataliteta.
U 2018. godini roditeljima u Hrvatskoj prvi je put ponuđena i mogućnost upisa djeteta u matične knjige iz vlastitog naslonjača, kroz sustav e-građanin, preko usluge e-novorođenče
Možda ste propustili...