Osijek
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

Ovogodišnja biblijska misao vodilja: “Teži za samom pravdom”
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Ciklus ekumenskih molitvi počinje u subotu, 19. siječnja, u katoličkoj Župi sv. Ćirila i Metoda, u Divaltovoj ulici 71

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se i ove godine u osječkim crkvama različitih kršćanskih denominancija. Susreti kršćanskih vjernika i zajednička molitva započinju u subotu, 19. siječnja, u 19 sati, u katoličkoj Župi sv. Ćirila i Metoda, u Ulici Martina Divalta 71, a završit će 25. siječnja u reformiranoj crkvi, u Ulici Sándora Petőfija u Retfali, s početkom u 19 sati.

Misao vodilja ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana uzeta je iz biblijske Knjige ponovljenog zakona (Pnz, 16, 20a) i glasi: “Teži za samom pravdom”. Molitvene tekstove osmine za jedinstvo kršćana ove godine pripremili su kršćani iz najmnogoljudnije muslimanske zemlje na svijetu Indonezije. Unatoč tome, u Indoneziji živi 24 milijuna kršćana, a katolika je čak dva puta više nego u Hrvatskoj i ima ih sedam milijuna. Kršćani u toj zemlji trpe razne oblike nasilja i segregacije koje prema njima iskazuju pripadnici muslimanske većine. Pozivanje na ovaj citat iz Biblije sadrži krik tamošnjih kršćana koji se ovom prigodom mole za ravnopravnost u državi u kojoj su neželjeni podstanari. U molitvenom tekstu njezini indonezijski autori između ostalog kažu: “Zato se kajemo za nepravde koje uzrokuju podjele, ali kao kršćani također vjerujemo u Kristovu moć da nam oprosti i da nas ozdravi. Nalazimo se ujedinjeni podno Kristova križa zazivajući njegovu milost da okonča nepravdu i iskaže nam milosrđe zbog grijeha koje su prouzročile naše podjele.” Zanimljivo je da su autorice spomenutog molitvenog materijala uglavnom protestantske svećenice i teologinje iz te zemlje za razliku od Katoličke Crkve, koja je delegirala dva svoja muška klerika. U sklopu ovog molitvenog događaja predviđeno je zajedničko izgovaranje Nicejsko-carigradskog vjerovanja iz 381. godine, koje prihvaća većina kršćanskih zajednica u svijetu. Indonezijska inzularnost očituje se i u prvom zazivu molitve vjernika: “S otoka i oceana, klanjamo ti se, Bože, Stvoritelju života./ Preko planina i dolina, slavimo te, Bože, Spasitelju svijeta./ Jezicima svih naroda, zahvaljujemo ti, Bože, Tješitelju tijela i duša.”

Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana postoji od 1908., a njezin začetnik je američki protestantski franjevac, o. Paul Watson, koji je naposljetku postao katolik. U Osijeku se molitvena osmina priređuje još od 1927., a domaćin ovog događaja već duže od 90 godina je kapucinska crkva sv. Jakova Zebedejeva u Kapucinskoj ulici 41.

Središnje ekumensko molitveno slavlje, kojem će nazočiti i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. dr. Đuro Hranić, održat će se u toj crkvi i ove godine, u nedjelju, 20. siječnja s početkom u 17 sati. Druga postaja Molitvene osmine bit će dan prije, u subotu, 19. siječnja u evangeličkoj crkvi u Jägerovoj ulici 7, u Gornjem gradu, s početkom u 18 sati. U ponedjeljak, 21. siječnja u 19 sati Molitvenu osminu ugostit će katolička laička zajednica “MiR” u svojim prostorijama u Vodeničkoj ulici 23, u Donjem gradu. Domaćin Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u četvrtak, 24. siječnja s početkom u 18 sati je Srpska pravoslavna Crkva, odnosno parohijski hram Uspenija Presvete Bogorodice u Ulici Jove Jovanovića Zmaja 25 u Donjem gradu. Za nadnevak svršetka Molitvene osmine nije slučajno odabran 25. siječnja jer je to blagdan obraćenja Svetog Petra.

Draško Celing
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana