Regija
DRAGOVOLJNO VOJNO OSPOSOBLJAVANJE

Vrhunski sportaši u požeškoj vojarni
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
POŽEGA

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi jučer je započela obuka šestog naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, stoji u objavi Ministarstva obrane RH. Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, a u ovom naraštaju prihvaćeno je 11 ročnika, od čega devet muškaraca i dvije žene.

U ovom je uputnom roku vrhunskim sportašima za ugovornu pričuvu Hrvatske vojske zastupljeno sedam sportova, i to taekwondo, hrvanje, gimnastika, boks, judo, karate i streljaštvo.

Nakon uspješnog odsluženja dragovoljnog vojnog osposobljavanja vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a na temelju Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj prema kojem su obuku započeli ovi vrhunski sportaši: Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (judo), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).


Obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja.


Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima.


Prvo dio obuke obuhvaća zadaće iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završit će polaganjem svečane prisege 25. siječnja.
Drugo dio obuke traje 28 dana, a u tom se vremenu ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana