Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ILOKA

Ilok je u očekivanju povjerenika i izbora za Gradsko vijeće
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Ako niti novi saziv Gradskog vijeća ne usvoji proračun u roku od 90 dana, birat će se novo Vijeće i novi gradonačelnik
ILOK

Iako nisu donijeli proračun za ovu godinu, čime su izravno doveli do raspuštanja Gradskog vijeća Iloka, vijećnici toga tijela održali su prošloga tjedna još jednu sjednicu.

Na dnevnom se redu našla točka za koju su ocijenili kako ne treba čekati saziv novog Vijeća, a riječ je o donošenju odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni 2 u Iloku. Na početku sjednice predsjednica Gradskog vijeća Dubravka Tomšik pojasnila je kako ovu odluku mogu zakonito donijeti.

Pravovaljane odluke
- Na upit gradonačelnice Marine Budimir dobili smo mišljenje Ministarstva uprave o pravovaljanosti donošenja odluka u prijelaznom razdoblju do imenovanja povjerenika Vlade RH. U njemu stoji kako su sve odluke u tom razdoblju pravovaljane, ali trebamo voditi računa da proračun nije izglasan i stoga ne možemo donositi odluke koje se tiču financija, a ovo nije takva odluka, već je riječ isključivo o raspisivanju natječaja, s tim da će sve naknadne odluke donositi novi saziv Vijeća - rekla je. Nakon kraće rasprave vijećnici su se suglasili i usvojili predloženu odluku.

Podsjećamo kako je Gradsko vijeće Iloka imalo dva pokušaja donošenja proračuna za ovu godinu, no oba su propala. U prvom su pokušaju vijećnici HDZ-a, HSS-a i SDP-a, koji zajedno čine većinu u tom tijelu, glasovali protiv, s tim da su prethodno iz iločkog HDZ-a u više navrata izvijestili javnost kako zbog (prema njihovu mišljenju) niza pogrešnih procjena i postupaka gradonačelnice ne mogu podržati proračun i time joj, kako su kazali, dati priliku da nastavi provoditi politiku koja grad vodi do kolapsa. Naveli su niz zamjerki na postupke i odluke Marine Budimir, uz ocjenu kako su raspuštanje Gradskoga vijeća i novi izbori najbolji put za dobrobit razvoja Iloka, otvaranje novih radnih mjesta i bolju budućnost za sve građana toga grada.

Gradonačelnica je pak odbacila sve što su joj stavili na teret, ustvrdivši kako je jedini cilj HDZ-ovih vijećnika nju maknuti s mjesta gradonačelnice te da ih sadržaj proračuna, na koji, kako je rekla, nisu podnijeli niti jedan amandman niti su uopće o njemu željeli raspravljati, uopće ne zanima.

Procedura
Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor iz Ministarstva uprave vezano uz konkretne rokove u proceduri raspuštanja Gradskog vijeća Iloka, imenovanja povjerenika te raspisivanje novih izbora, odnosno ima li (još uvijek) aktualni saziv Vijeća pravo donositi pravovaljane odluke. Prema onome što propisuje Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Vlada RH će na prijedlog središnjeg tijela državne uprave raspustiti Vijeće u slučaju kada ne donese prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Protiv takvog rješenja Vijeće se može žaliti Visokom upravnom sudu RH u roku od 8 dana, a potom bi taj sud u roku od 30 dana odluku dostavio Vladi RH i predsjedniku Vijeća. Ako tužba bude odbačena ili odbijena, Vlada će u roku od 90 dana raspisati prijevremene izbore za predstavničko tijelo.

Očekivati je kako se Gradsko vijeće Iloka neće žaliti na odluku o raspuštanju, tim prije što je iz HDZ-a jasno poručeno kako su im novi izbori cilj. Zakon definira kako će nakon odluke o raspuštanju Vlada RH imenovati povjerenika, čije ovlasti prestaju danom konstituiranja novog saziva Gradskoga vijeća. Ako ni novi saziv ne usvoji proračun u roku od 90 dana, Vlada će raspustiti Vijeće i razriješiti gradonačelnicu te bi u tom slučaju uslijedili novi izbori i za Vijeće i za gradonačelnika.

Treba istaknuti kako Marina Budimir nije nazočila posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Iloka te je u okviru aktualnoga sata na pitanja vijećnika odgovarao njezin zamjenik Josip Kovač.

Dragana Korpoš
Povjerenik preuzima ovlasti Gradskog vijeća
Predsjednica Gradskog vijeća Iloka Dubravka Tomšik apelirala je na vijećnike da ne šire dezinformacije o situaciji u kojoj se Grad nalazi te naglasila kako je uloga povjerenika preuzimanje većeg dijela uloge predstavničkog tijela.

“Financiranje i funkcioniranje Grada neće biti isto kao kada funkcionira Gradsko vijeće, no postoje dokumenti po kojima se to regulira. U prijelaznoj je fazi na snazi odluka o financiranju nužnih prihoda i rashoda koju je gradonačelnica donijela i u primjeni je do dolaska povjerenika“, rekla je i izrazila nadu kako će budući saziv Vijeća biti učinkovit i odraz volje građana.
Nužno financiranje
Nakon imenovanja povjerenika gradonačelnica će predložiti novu odluku o financiranju nužnih prihoda i rashoda, u koju treba uključiti sve što drži nužnim kako bi Grad funkcionirao. Svi projekti koji se ne financiraju iz gradskog proračuna bit će po planu nastavljeni.
Budući da Gradsko vijeće Iloka nije usvojilo proračun, slijedi imenovanje povjerenika i novi izbori
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura