Regija
ODBIJENA TUŽBA UPRAVE

Županijski sud: Štrajk radnika u SDF-u zakonit
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Danas će se Štrajkaški odbor sastati s Upravom, ako ne postignu dogovor, štrajk se nastavlja
ŽUPANJA

Štrajk radnika u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr Žetelice zakonit je, odlučila je sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Irena Lenić. Radnici su počeli štrajkati u srijedu, 9. siječnja, kako bi se izborili za veće plaće.


Poslodavac je pokušao osporiti legitimitet štrajka i podnio je tužbu sa zahtjevom da se štrajk proglasi nezakonitim i da se radnicima zabrani njegovo daljnje provođenje. Ročište je održano prekjučer, po hitnom postupku, svaka je strana iznijela svoje argumente, a sutkinja je u svojoj jučerašnjoj presudi utvrdila da nije bilo propusta i da je Štrajkaški odbor sve odradio u skladu sa zakonom te je odbacila tužbu poslodavca, za koju smatra da nema osnove.


- Kao što sam i pretpostavljao, sud je presudio u našu korist jer smo u cijelosti ispoštovali svu zakonsku proceduru. Elementi na koje se u svojoj tužbi poziva strana poslodavca jednostavno ne stoje i sve smo ih osporili u našem odgovoru na tužbu, što je sutkinja i uvažila. Odmah sam rekao da nismo pogriješili mi, nego da je grešku napravio poslodavac koji nam do završetka procesa mirenja nije dostavio popis poslova i zadataka koji se ne prekidaju za vrijeme štrajka, a što je trebao učiniti. Pokušali su nam osporiti odluke koje smo mi donijeli o rasporedu djelatnika na poslovima i zadacima koji se ne mogu prekidati. Mislim da je njihov cilj zapravo bio da dobiju na vremenu, da se cijeli proces otegne i da dođe do arbitraže, što bi odgodilo sam štrajk. To bi njima išlo u prilog i u tome je zapravo i bit ove cijele priče - kaže glavni sindikali povjerenik SDFŽ-a i predsjednik Štrajkaškog odbora Marko Ivkošić. Poručuje da se štrajk, u koji je uključeno više od 300 radnika, nastavlja sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, od kojih neće odustati. Radnici traže povećanje osnovice za 750 kuna na svim razinama i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji.
Od Ivkošića doznajemo da će se članovi Štrajkaškog odbora danas u 9 sati sastati s Upravom. Očekuju da će Uprava izaći s konkretnim prijedlogom o kojem mogu pregovarati, a o svemu će nakon sastanka izvijestiti javnost na konferenciji za novinare sazvanoj za 11 sati, na kojoj će govoriti o daljnjim aktivnostima u štrajku koje planiraju poduzimati. Komentar presude jučer smo pokušali dobiti i od generalnog direktora Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaša, ali nije odgovarao na pozive.


Marija Lešić Omerović
pregovori
Štrajkaši se danas sastaju s Upravom
Štivić: Želimo što prije okončati štrajk
Regionalni povjerenik Slavonsko-baranjske regije Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata, Antun Štivić, jučer nam je kazao da je očekivao takvu presudu Županijskog suda u Vukovaru jer je sindikat, pripremajući se za štrajk, u potpunosti poštovao sve propise i zakone Republike Hrvatske i Statut sindikata.

- Na sutrašnjem sastanku (današnjem, nap.a.) pokušat ćemo uvjeriti Upravu da prihvati naše zahtjeve kako bismo mogli okončati štrajk jer cilj je što prije postići dogovor i nastaviti proizvodnju. Mi i dalje stojimo kod toga da nismo htjeli ovaj štrajk i da su nas na njega prisilili jer nisu prihvatili naše zahtjeve za povećanje plaće. Ako ni dalje to ne budu željeli, mi ćemo nastaviti našu borbu - poručuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike