Regija
ZIMSKA EDUKACIJA ZA VINOGRADARE

Suzbijena najezda američkog cvrčka
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
VETOVO


Zimski mjeseci, kada u vinogradima nema velikih poslova, koriste se i za dodatne edukacije vinogradara i voćara. Udruga vinogradara, vinara i voćara Veteri Castra iz Vetova, u suradnji s tvrtkom Bayer Hrvatska, organizirala je predavanje o zaštitnim sredstvima i programima zaštite, koje je vodio dipl. inž. agronomije Petar Živković. Poseban naglasak stavljen je na pojavu bolesti fitoplazme, zlatne žutice vinove loze, i suzbijanje američkog cvrčka, vektorskog prijenosnika te bolesti. Fitoplazma je došla i u naše krajeve, prvo u Istru i sjeverozapadnu Hrvatsku, širi se velikom brzinom poput epidemije, nanosi velike štete u vinogradima, a borba protiv nje rezultira zasad uglavnom krčenjem vinograda. Bolest se pojavila i u vinogradima na području Virovitičko-podravske županije, a zasad je u vinogradima Požeško-slavonske županije nema, no velika su opasnost vinogradi koji se ne obrađuju redovito i nemaju bar dva tretmana protiv američkog cvrčka. Lanjskim mjerenjima na lovke se hvatao velik broj cvrčaka, no još nisu zaraženi virusom.


– U 2018. godini zaustavljeno je brzo napredovanje bolesti fitoplazme i zaustavljen velik broj pojavnosti američkog cvrčka. To svakako pripisujemo povećanoj aktivnosti svih sudionika u borbi protiv najezde američkog cvrčka. Njega će uvijek biti, ali je pod kontrolom i imamo odličan insekticid za njega. To je kao i s filokserom, ona je uvijek prisutna, ali mi je uspješno sprečavamo još u pojavi na vinovoj lozi - kazao je Živković, koji naglašava da sve više preparata u zaštiti gubi dozvolu za primjenjivanje, a prelazi se na ekološke preparate, manje otrovne za okoliš.


Kako je prošle godine bio iznimno velik urod u vinogradima, Živković preporučuje da se napravi analiza tla u svim vinogradima jer je ono nakon takve rekordne berbe iscrpljeno.
- Uglavnom se poduzima klasična prihrana, fosfor, dušik, kalij, a zaboravlja se da treba dodati i željezo, bor, magnezij, mangan, cink. U prvu zaštitu na vinovoj lozi vinogradari trebaju krenuti kad krene vegetacija, prvi pupovi, a to sve ovisi i o završetku zime i startu proljeća. Kad se pojave prva tri-četiri lista, treba tretirati kontaktnim pripravcima protiv plamenjače, sve do cvatnje - naglasio je Petar Živković. AGM Kruna
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike