Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Aktivnosti na domaćem tržištu kapitala zamrle
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
Na početku tjedna cijene su dionica pale i spustile index Crobex na 1726 bodova (pad za 0,2 %) uz 4,9 milijuna kuna prometa

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi skromno se trgovalo. Cijene su dionica pale, pri čemu se osjetio izostanak fond-menadžera s tržišta jer su aktivnosti na domaćem tržištu kapitala potpuno zamrle. Ukupni redoviti promet iznosio je 20,9 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 20,0 i obveznicama 0,9 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,0 milijuna kuna. To je za 5,6 milijuna kuna manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene su dionica na Zagrebačkoj burzi pale i spustile indeks Crobex u ponedjeljak na 1726 bodova (pad za 0,2 posto) uz 4,9 milijuna kuna prometa. Utorak je donio blagi oporavak dionica i porast indeksa Crobex na 1732 boda (rast za 0,3 posto). Oporavak dionica dogodio se pod utjecajem zbivanja na američkim burzama, gdje se rasplamsao optimizam nakon izjave Jerome Powella, predsjednika središnje američke banke, da će FED biti obziran oko pitanja podizanja ključne kamatne stope u 2019. godini. To je vratilo optimizam na američko tržište kapitala. Poticaj američkim burzama daje probuđena nada kako će se trgovinski pregovori SAD-a i Kine, koji se prema planu trebaju završiti do 2. ožujka ove godine, pozitivno rasplesti. Nada je ojačala nakon završenog prvog kruga pregovora u Pekingu, koji su protekli u optimističnom tonu.
Sa završetkom prvog kruga Kina se obvezala kupovati od SAD-a znatne količine poljoprivrednih, energetskih te industrijskih proizvoda i usluga. Bez obzira na istaknuti optimizam, analitičari su stava kako su dvije zemlje i dalje međusobno jako udaljene od konačnog dogovora, osobito nakon zahtjeva SAD-a za strukturne reforme u Kini. Napokon je postalo jasno zašto je Kina prošlog tjedna zveckala oštrim prijetnjama prema SAD vezanima uz Tajland.
Uza sve to, na američkim burzama događa se poznati efekt "siječanjskog rasta" dionica (jannuary really). U SAD-u građani trebaju podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak do kraja siječnja. Poduzetnici i građani koji po godišnjoj prijavi trebaju platiti porez državi kupuju dionice u siječnju s ciljem smanjenja porezne obveze. Kupnja dionica u SAD-u tretira se kao priznati porezni rashod. Zbog povećane potražnje za dionicama dolazi do siječanjskog rasta cijena. Optimizam s američkih burzi prenio se u utorak na ostala svjetska tržišta kapitala, zahvativši i Zagrebačku burzu. Optimizam ulagača na Zagrebačkoj burzi trajao je do četvrtka. Međutim, optimizam domaćih ulagača praćen je izrazito niskim obujmom trgovanja. U petak su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi pale. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1726 bodova. To je za tri boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo rast i šest pad cijene, a čak šest vrijednosnica (AD Plastik, Arena Hospitality Group, Ericsson Nikola Tesla, Jadran Crikvenica, Kraš i Maistra) zadržalo se na početnoj tjednoj razini. To pokazuje da domaće tržište kapitala nema određen smjer, jer mu nedostaju jasni signali. Među tjednim dobitnicima našle su se dionice Dalekovod (rast za 3,5 posto), Zagrebačka banka - ZABA (rast za 1,1 posto) i Atlantska plovidba (rast za 0,6 posto).
Na strani tjednih gubitnika najteže je stradala dionica Đuro Đaković grupa (pad za 7,9 posto) te Brodogradilište "Viktor Lenac" (pad za 1,7 posto), povlaštena dionica Adris grupe (pad za 1,2 posto), Končar elektroindustrija - KOEI (pad za 1,0 posto) i Atlantic grupa (pad za 0,9 posto). Promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su samo tri dionice. To su: HT (2,5 milijuna kuna), Adris grupa (2,4 milijuna kuna) i Zagrebačka banka - ZABA (2,0 milijuna kuna). Koliko se malo trgovalo na Zagrebačkoj burzi, najbolje pokazuje podatak da je najtrgovanija bila dionica HT s tjednim prometom od 2,5 milijuna kuna, odnosno prosječno 0,5 milijuna po trgovinskom danu. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 148,00 kn. To je 0,50 kn ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,4 milijuna kuna prometa uz sniženje cijene na 412,00 kn (tjedni pad za 1,2 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvario se simboličan tjedni promet od devet tisuća kuna, pri čemu se protrgovalo samo 20 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 474,00 kn (pad za 0,4 posto). Dionicama Zagrebačke banke - ZABA snažno se trgovalo u četvrtak s ostvarenih 1,6 milijuna kuna prometa, kada je vlasnika promijenilo 28.157 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 56,40 kn. Cijena dionice ZABA na kraju tjedna dohvatila je 57,00 kn, ostvarivši tjedni rast za 1,1 posto. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, snizila se u petak na 110,96 bodova (tjedni pad za 0,11 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora