Sport
TREĆA POBJEDA HRVATSKE NA SP-u

Lino nadmudrio Raula, mnogo bolji hrvatski sedmi igrač
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Do treće pobjede bez Luke Cindrića. Nakon dana odmora Hrvatska kreće po prvo mjesto

Vezani članci

DOMAĆA ATMOSFERA

Hrvati i Makedonci okupirali Olympiahalle

Najuvjerljiviju pobjedu dosad na SP-u Hrvatska je ostvarila protiv Makedonije. Nakon "plus četiri s Islandom" i "plus osam" s Japanom, Makedonci su pali 31:22. Do treće pobjede Hrvatska je pri tome došla bez Luke Cindrića kojega je Lino Červar sačuvao za završnicu u skupini. Bez obzira na to što slijedi dan odmora, nakon kojeg će naši rukometaši protiv Bahreina, ali prije svega europskog prvaka Španjolske u posljednjem kolu krenuti po prvo mjesto u skupini i prenošenje maksimalna četiri boda.



Bez Cindrića

Bilo je to pravo taktičko nadmudrivanje dvojice trenera različitih generacija, ali svakako starih znanaca. Uostalom, Španjolac Raul Gonzalez na klupi Makedonije zamijenio je upravo Linu Červara. Hrvatski izbornik, za razliku od prve dvije utakmice, krenuo je s obranom 5-1, s Duvnjakom na prednjem, a bez izmjene u fazi obrana-napad, želeći tako (polu)kontrama stvoriti komparativnu prednost. Červarovo miniiznenađenje bilo je što je na početku susreta protiv "svojih" Makedonaca zaigrao Igor Karačić, srednji vanjski Vardara. Imao je i Raul Gonzales, nekadašnji trener Vardara s kojim je ponos Skopja stigao i na krov Europe, a danas trener bogatog PSG-a, itekako spreman odgovor. Od početka susreta Makedonija je igrala sa sedmim igračem u napadu, tako da je naša prorijeđena obrana na crti imala velikog posla braniti takav napad. Ipak, hrvatski napad je dobro funkcionirao. Od početka smo stvorili prednost, na vratima je ponovno bio odlični Marin Šego, pa je u uvodnim minutama susreta uglavnom Hrvatska imala minimalnu prednost. Stvari su se pokrenule u prvom poluvremenu na hrvatski "mlin" kada je Červar vratio 6-0 obranu, a u napadu pokazao kako se igra sa sedmim igračem. I Hrvatska je počela stvarati prednost. Duvnjak je tako sa svoje polovine zatresao makedonsku mrežu za vodstvo 7:4. Odgovor je bio od Kirila Lazarova koji je postigao svoj prvi pogodak za 7:5. Umjesto Stepančića, koji je imao dvije pogreške u nizu zaigrao je Vranković, a na crti u napadu sadašnji i bivši pivoti NEXE-a Marin Šipić i Krešimir Kozina. I upravo su oni tresli mrežu Ristovskog, a kada je Duvnjak ponovno sa svoje polovine pogodio za 11:7, Raul Gonzalez morao je zatražiti time-out. Hrvatska je i u završnici prvog poluvremena nastavila igrati odlično, Vranković je pogotkom u 24. minuti donio Hrvatskoj visokih šest pogodaka prednosti (13:7). Ipak, kod rezultata 15:9 Makedonci su postigli dva pogotka u seriji, ovaj drugi djelo je Talevskog na prazan gol odličnog Šege koji je prvo poluvrijeme zaključio sa sedam obrana. Kod posljednjeg hrvatskog napada Talevski je grubo na desnom krilu zaustavio Horvata, zaradio opravdano isključenje, a precizan iz sedmerca ovaj put bio je Karačić za "plus pet" i zasluženi odmor.
Vida zabio za kraj
Drugo poluvrijeme otvoreno je pogotkom vratara Marina Šege! Hrvatska je u obrani zaigrala ponovno 5-1, ali se Duvnjak povlačio u 6-0 s obzirom na to da Makedonci nisu odustajali od sedmog igrača, koji je često korišten i od strane Line Červara. Unatoč minusu nakon prvog poluvremena Makedonci se nisu predavali. Fanatičnom obranom natjerali su naše rukometaše na šuteve pod prijetnjom pasivnog napada i na pojedinačna rješenja, pa je i Ristovski sakupio priličan broj obrana. I zaprijetili su Makedonci dovesti susret u "nemirne vode", stigli su nekoliko puta na tri pogotka "minusa". Dojam je da im je nedostajalo protočnosti u napadu. Naši su jako dobro zatvorili Kirila Lazarova kojemu susret s Hrvatskom nije služio za uljepšavanje vlastite statistike. U 51. minuti, nakon pogodaka Duvnjaka i Muse te nakon proigravanja Karačića, Raul Gonzalez povukao je posljednji vidljiv potez pozvavši time-out. Nije im pomoglo. Makedonska kola nepovratno su krenula nizbdro nakon što je Mandić iz svoga obrambenog prostora pogodio za vodstvo Hrvatske 26:20. Tada su Makedonci srljali iz pogreške u pogrešku. Kažnjavali su to naši rukometaši, pa je prijetilo Makedoncima doživjeti i dvoznamenkasti poraz. Zamalo su to izbjegli. Hrvatska je, naime, zaključila seriju prvim pogotkom na Svjetskom prvenstvu Ivana Vide, desnog krila NEXE-a za konačnih 31:22. Posljednji makedonski napad zaustavio je sjajni Marin Šego. Nakon "javi se" prema novom ljubimcu između hrvatskih vratnica, Olympiahalleom odzvanjalo je "Zovi, samo zovi". Slijedi i igračima i navijačima dan odmora, a onda završni obračun za što veću bodovnu zalihu u Lanxess areni u Kölnu.
Krešimir Lacković
HRVATSKA **31(16)

MAKEDONIJA **22(11)

MÜNCHEN - Olympiahalle. Gledatelja: 12.500. Suci: Horaček i Novotny (Češka).

HRVATSKA: Stevanović, Šego 1 (12+0), Duvnjak 6, Stepančić 3, Vida 1, Horvat 2, Karačić 4(1), Blažević, Štrlek, Musa 3, Cindrić, Mandić 3, Kozina 1, Vranković 2, Šipić 4 i Bičanić.

MAKEDONIJA: Ristovski (8+0), Mitrevski, Manaskov 6, Stoilov 2, K. Lazarov 4, Čurlevski, Taleski 3, Markoski, Kuzmanovski 3, Tankoski, Georgievski 1, F. Lazarov, Krstevski, Popovski, Peševski 3 i Serafimov.

SEDMERCI: Hrvatska 1(1), Makedonija; ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Vranković 2, Mandić 2, Musa 2), Makedonija 6 minuta (Taleski 2, Popovski 2, Markoski 2).

LINO ČERVAR

Ovo je dragocjena pobjeda

Jako dobro je izgledalo. Napad je bio lucidan, znali smo rješavati njihov 7-6 napad, a mi smo isto to s druge strane sve to materijalizirali. Ovo je dragocjena pobjeda, imamo dva boda, ali idemo i po druga dva. Španjolci su favoriti, ali idemo to demantirati, rekao je Lino Červar nakon pobjede nad Makedonijom.

Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike