Novosti
ISTRAŽUJE SE SLUČAJ UGINUĆA KONJA

Slučaj ravnatelja Ergele Đakovo: Stradao konj iz zaštićenog uzgoja
Objavljeno 15. siječnja, 2019.

Vezani članci

DRŽAVNA ERGELA ĐAKOVO I LIPIK

Šef “posudio” državnog konja, lipicanca ubio vlak

Dok se čeka službeno očitovanje Ministarstva poljoprivrede, u čijem je djelokrugu rada i Državna ergela Đakovo i Lipik, ne stišavaju se reakcije u javnosti na nesvakidašnji čin njezina ravnatelja Mirka Damjanovića.

Damjanović je, podsjetimo, svojoj kući u Strzivojnu odvezao konja iz uzgoja Državne ergele, a za potrebe jahanja svog maloljetnog sina, srednjoškolca, u vrijeme školskih praznika. Taj bi potez možda ostao i nezamijećen da na "posuđenog" lipicanca, a nakon što je tijekom jahanja izvan sela iz sedla zbacio mladog Damjanovića, nije naletio vlak na pruzi kod Starih Perkovaca, koji je nesretnu životinju na mjestu usmrtio. Osim što je stradali lipicanac dio državne imovine Ergele kao državne ustanove, konj je ujedno i iz zaštićenog uzgoja. Podsjetimo, Ministarstvo kulture RH izdalo je rješenje kojim se utvrđuje da tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Da stvar bude zanimljivija, navedenu inicijativu pokrenula je upravo Državna ergela Đakovo i Lipik s konzervatorskim odjelima u Osijeku i Požegi, koji su zajedničkim radom s brojnim institucijama, upravama i konjogojskim udrugama izradili prijavu koja je aplicirana na Ministarstvo kulture tijekom 2016. godine. Vrijeme je to kada je na čelu Ergele bio Damjanovićev prethodnik Nidal Korabi, a Damjanović je na njezinu funkciju stigao sredinom 2017., nakon lokalnih izbora, održanih u svibnju te godine.

Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je očitovanja o utvrđivanju okolnosti ovog događaja s više strana - od Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih željeznica, veterinara i drugih. Kada zaprimi izvješća svih njih, načinit će jedinstveno očitovanje. Ovaj slučaj, u kojem pukom srećom nije bilo i ljudskih žrtava, događa se u trenutku kada Ergela Đakovo navršava 513 godina od osnutka, što ju svrstava među najstarije ergele u Europi, a organizirani lipicanski uzgoj traje od početka 19. stoljeća.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak da se istražuje slučaj uginuća konja iz Državne ergele te će nadležna tijela postupati nakon izvješća policijske uprave i na temelju predočene dokumentacije. Dodao je kako je za taj slučaj čuo tek protekle subote, pa nije stigao proučiti dokumentaciju. Na primjedbu novinarke kako je slučaj nevjerojatna priča i djeluje kao neki film, ministar je odvratio kako je to "glupa priča". "Glupa je priča definitivno, slažem se potpuno", rekao je Tolušić.
S.Župan
OČEVID MUP-a i HŽ-a
Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatske željeznice na mjestu stradanja lipicanca na pruzi kod Starih Perkovaca, petnaestak kilometara od Strizivojne, obavili su očevid. Životinju je tada pregledao i veterinar te je nesretni konj poslan na neškodljivo uklanjanje. Kako smo neslužbeno doznali, riječ je o mlađem lipicancu vrijednom oko 2000 eura.
Možda ste propustili...