Novosti
HRVATSKA UDRUGA ZA IGRE NA SREĆU:

Na ilegalno klađenje iz Hrvatske ode 3,5 milijardi kuna
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) u ponedjeljak je priopćila da godišnje u Hrvatskoj oko 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice.


HUZIS navodi da iako postoje mehanizmi kojima se ilegalne kladionice mogu blokirati, čime bi se smanjila stopa ilegalnog maloljetničkog klađenja, nadležne institucije ne poduzimaju potrebne korake da bi se spriječilo njihovo poslovanje. Upozoravaju i da se ilegalne strane online kladionice promoviraju s pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanja na vodećim nacionalnim televizijama, "iako je to zakonom zabranjeno".
"Stava smo da generalne zabrane klađenja, koje su u posljednje vrijeme česta medijska tema (...), nisu odgovarajuće rješenje, jer bi se potencirao suprotan efekt, odnosno, jačanje ilegalnog online klađenja, no poštovanje i provođenje postojećeg zakona ključno je kako bi se u većoj mjeri prevenirale negativne posljedice poput ovisnosti, ali i razvitak monopolističkih sustava", navode u priopćenju. HUZIS podsjeća da su domaći kladioničari obveznici plaćanja godišnje koncesijske naknade od milijun kuna, odnosno tri milijuna kuna ako priređuju i online igre na sreću, a navedeni iznosi uplaćuju se unaprijed, krajem tekuće godine za sljedeću godinu, neovisno o pozitivnom ili negativnom poslovanju. Dodaju i da ih većina plaća i druge naknade poput godišnje koncesije za priređivanje igara na sreću u kasinima, online kasinima i/ili automatima. "Domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu koja iznosi pet posto od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi od deset posto do 30 posto ovisno o iznosu dobitka. Istovremeno u Hrvatskoj godišnje između 3 i 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice", ističu u priopćenju dodajući da je i u interesu građana da se stane na kraj ilegalnom klađenju.H
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece